Emne

økologi

Farvel til 10’erne

I 10’erne skulle osten være autentisk: »Morten Korch-historien – den sælger«

Hvis vi nogensinde har troet på Kærgården eller Den Gamle Fabrik, så er det slut nu. Autenticiteten skal være mere end et navn, den skal være ægte og have en historie. En af dem, der fortæller historier med sine produkter, er Ryon Petersen, 59, ejer af Elmegaarden, Danmarks mindste mejeri. Historien begyndte med bæredygtighed, økologi og dyrevelfærd

Væn dig til det: Alt bliver anderledes i økologiens tidsalder

Vi prøver at hugge klimaproblemet til, så det passer til vores liberale politiske system og selvforståelse. Det er umuligt. Derfor må vi forberede os på fundamentale systemændringer, så politik og økonomi passer til klimaproblemets eksistentielle omfang, mener Die Zeits bogaktuelle, veganske og stedfortrædende chefredaktør, Bernd Ulrich

Eksorbitant ævl vil være planetpenicillin

Litteraturprofessor bader sine centrale pointer i klistret, sprogligt snask, der giver læseren unødvendig åndenød

Stop med at pløje og brug husdyrene bedre, sådan får vi mere klimavenligt landbrug

Vi skal bort fra at opfatte dyrkningsjorden som et dødt vækstmedie og i stedet se den om et levende økosystem. Så kan vi binde mere kulstof og være med til at løse klimakrisen, skriver økologisk landmand Andrea Topsøe Sloth i dette debatindlæg

Anemoner, abrikostræer, bregner, cikorie og cypres: Litteraturen skal forbinde os til naturen igen

Forfatter, oversætter og antropolog Sofie Isager Ahl har skrevet en roman om naboplanter og nu oversat Mei-mei Berssenbrugges digtsamling ’Hallo, roserne’, hvor planter fremstår som levende væsner i egen ret. Begge bøger er gode eksempler på litteraturens fornyede interesse for natur, der hjælper os med at finde nye måder at beskrive ikkemenneskelige størrelser på i en klimakatastrofisk virkelighed

Vi taler ikke om den, men EU’s milliardtunge landbrugspolitik er stadig mere sort end grøn

Med sin hektarstøtte og fejlslagne ’forgrønnelse’ smider EU milliarder af euro ud ad vinduet hvert år. Men i valgkampen diskuterer vi knap nok de igangværende landbrugsreformer, og hvad der skaber mere økologi, dyrevelfærd og klimabeskyttelse, beklager europaøkonomisk ekspert. Han ser helst hektarstøtten død og borte

Vi skal have færre friskvarer på hylderne i supermarkederne

Datomærkninger, der fortæller forbrugeren, at han også kan spise maden efter udløbsdatoen, batter ikke i bæredygtighedens store billede. Problemet er strukturelt – vi er blevet forvænt til altid at kunne vælge en friskere vare, mener cand.mag. i filosofi Robert Holmquist i dette debatindlæg

Rusland har fået øje på økologi som en vej til at genrejse russisk landbrug

Økogården Rjabinki er én af blot 92 reelt økologiske producenter på det russiske marked, hvor der er fusk med op til 80 procent af de ’økologiske’ varer. Men nu har regeringen fået øjnene op for, at økologi kan være med til at gøre Rusland selvforsynende med fødevarer – og give adgang til en god del af verdensmarkedet

»Moderskab er altid politisk og altid økonomisk«

Moderskabet er genstand for grundig granskning i disse år. På Forfatterskolens seminar ‘Økonomi og moderskab’ pegede kurator og forsker Ida Bencke på, at vi næppe kan forstå natur eller moderskab som noget rent naturligt, der finder sted uden menneskelig, politisk eller økonomisk påvirkning. Information rapporterer derfra

Fra flere sider tager landbruget små skridt mod at nedbringe klimabelastningen

Torsdag var klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kaldt i samråd om landbrugets udledninger af klimaskadelige gasser. Forud var to nye partnerskaber kommet med deres bud på mulige reduktioner

Sider

Mest læste

  1. Økologi er et ord, der strutter af sundhed og leder tanken hen på blomstrende enge. Men i virkeligheden er produktionsformen hverken god for miljøet eller for folkesundheden. Og værst af alt; med syv milliarder munde at mætte er økologi den sikre vej til tomme maver
  2. Danskerne har kastet sig over byhaver, fødevarefællesskaber og kampagner mod madspild. Men kan de mange små projekter rundt om i landet medføre et skærpet fokus på, at der er noget galt med fødevareproduktionen?
  3. Den kinesiske regering har for første gang indrømmet, at verdens største dæmning på Yangtze-floden kan få 'katastrofale' følger. Nu vil myndighederne forflytte fire millioner personer i et forsøg på mindske skaden
  4. Med hjerner som knappenålshoveder har de små bestøvere været her på planeten meget længere end os og formået at skabe superintelligente samfund baseret på samarbejde, social bevidsthed og altruisme. Det er blevet forudsætningen for en stor del af dagens globale fødevareproduktion. Nu er vi systematisk ved at undergrave biernes overlevelsesmuligheder
  5. Den verdensberømte sabelsluger og taljonglør Hans Rosling døde sidste år. Han efterlader sig en bog, hvor han konstaterer, at klodens sande tilstand er meget bedre end sit rygte. Og han opremser de menneskelige instinkter, der forhindrer os i at indse det. Men Rosling kunne også være en besværlig herre, forklarer hans svigerdatter og en dansk tv-vært
  6. Er der nogen, der er farlige for klimaet, er det de trendsættende rødbedebøfveganere, der peger fingre ad ham med forkærlighed for buræg
  7. Læserbrev
  8. Alt design har en historie. Spørgsmålet er blot: Hvilken historie? Hvor starter den, hvor slutter den og er det en god eller dårlig historie? Tag med et par jeans på jordomrejse fra råvarer i Afrika, Sydamerika og Australien til færdige jeans, klar til at tage med hjem