Emne

Oksekød

Artikler
Interview
9. september 2023

Hvordan laver man klimaafgifter, der ikke »flænser« familiernes økonomi? Fem fagfolk giver deres bud

Afgifter på klimaskadelige fødevarer som oksekød må ikke ramme socialt skævt, lyder det fra regeringstoppen. Hvordan kan man sikre det? Vi har spurgt eksperterne
Afgifter på klimaskadelige fødevarer som oksekød må ikke ramme socialt skævt, lyder det fra regeringstoppen. Hvordan kan man sikre det? Vi har spurgt eksperterne
Vores version
2. september 2023

Unger, nu skal I høre om dengang, man spiste ko

Året er 2123. Verden har for længst lagt oksekødet bag sig, men tidens børn skal lære om koens kulturhistorie og om det kødforbrug, som bragte kloden til kanten. Her er kapitlet fra folkeskolens historiebog
Året er 2123. Verden har for længst lagt oksekødet bag sig, men tidens børn skal lære om koens kulturhistorie og om det kødforbrug, som bragte kloden til kanten. Her er kapitlet fra folkeskolens historiebog
Gastropolis
20. maj 2023

Den allersidste bøf – en undergangsbid, men den er himmelsk

Spådommene står i kø: Rødt oksekød bliver det nye champagne, og landbruget bliver erstattet af kødbryggerier. Men hvorfor elsker vi kød? Og hvad skulle man lave, hvis der var én ko tilbage i verden, og vi måtte få én udskæring?
Spådommene står i kø: Rødt oksekød bliver det nye champagne, og landbruget bliver erstattet af kødbryggerier. Men hvorfor elsker vi kød? Og hvad skulle man lave, hvis der var én ko tilbage i verden, og vi måtte få én udskæring?
stambord
14. august 2021

Den udtjente malkeko kan blive gastronomiens nye stjerne

Der bliver sjældent talt pænt om malkekøer i kulinarisk sammenhæng. Men det er egentlig lidt tarveligt, for med den rigtige behandling besidder kødet store gastronomiske kvaliteter, ligesom det letter på både klimaregnskab og økonomi. Det er Michelin-kokken, forædleren og forskeren enige om
Der bliver sjældent talt pænt om malkekøer i kulinarisk sammenhæng. Men det er egentlig lidt tarveligt, for med den rigtige behandling besidder kødet store gastronomiske kvaliteter, ligesom det letter på både klimaregnskab og økonomi. Det er Michelin-kokken, forædleren og forskeren enige om
Kommentar
19. juli 2021

Reklamer for oksekød burde gå samme vej som cigaretreklamer. I stedet støtter EU dem

Ingen anden animalsk produktion bidrager mere til den globale opvarmning end oksekød. Oksekødsreklamer burde derfor gå samme vej som tobaksreklamer, men EU og USA understøtter stadig oksekødssektoren med millionsubsidier, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Forbruget af kød og mejeriprodukter i hele verden stiger så hastigt, at hvis stigningen fortsætter frem til 2050, vil dette forbrug tegne sig for 87 procent af den samlede mængde emissioner, der er kompatibel med Paris-klimaaftalens målsætning.
Leder
4. december 2020

Aarhus Universitet har sat sin troværdighed totalt over styr i sagen om oksekødsrapporten

Først tilbageholdt Aarhus Universitet dokumenter, som det var forpligtet til at udlevere hurtigst muligt. Efterfølgende dækkede universitetet over ulovlighederne med usande oplysninger
Aarhus Universitet har således erkendt, at det »blev besluttet at lade nogle anmodninger om aktindsigt afvente færdiggørelsen af den interne undersøgelse«. Hvilket universitetet betegner som »stærkt beklageligt«.
Nyhed
2. december 2020

Aarhus Universitet erkender: Tilbageholdt afslørende dokumenter efter oksekødsskandalen

Mere end et år efter skandalen om den såkaldte oksekødsrapport erkender Aarhus Universitet at have tilbageholdt dokumenter om rapporter, hvor der var begået tilsvarende fejl. Alvorlig magtfordrejning, lyder vurderingen fra jurister. Selv betegner universitetet forløbet som stærkt beklageligt
Luftfoto af Aarhus Universitet, 2019.
Baggrund

Da landbrugslobbyen ville ændre oksekøds image: Sådan gik det galt på Aarhus Universitet

Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
Det blev præsenteret som uafhængig forskning, men landbrugslobbyen fik lov at skrive med. Og da skandalen begyndte at rulle, tilbageholdt Aarhus Universitet sandheden. Her er historien om oksekødsrapporten
Nyhed
16. november 2019

Eksperter: Aarhus Universitets undersøgelse efter oksekødsrapport er utroværdig og bagatelliserer alvorlige fejl

Aarhus Universitets interne undersøgelse er så mangelfuld og uigennemskuelig, at dens konklusioner er utroværdige, vurderer tre eksperter efter omfattende gennemgang. Ifølge dem er der flere alvorlige fejl i rapporterne, end universitetet har givet udtryk for. Vi har forsøgt at skabe transparens, siger universitetet
»Hvis universitetet ville have lavet et overbevisende stykke arbejde, skulle der have været en rapport, der forklarer, hvordan man har foretaget undersøgelsen,« mener Heine Andersen, professor emeritus på Københavns Universitet, i sin kritik af Aarhus Universitets interne undersøgelse.
Podcast
16. august 2019

Podcast: Problematisk klimaforskning, Hongkong og Tarantino

I ugens Radio Information kommer vi rundt om fejlagtig forskning om klimaaftrykket fra slik, kaffe og alkohol, Quentin Tarantinos nye film ’Once Upon a Time … in Hollywood’ og demonstrationerne i Hongkong
I ugens Radio Information kommer vi rundt om fejlagtig forskning om klimaaftrykket fra slik, kaffe og alkohol, Quentin Tarantinos nye film ’Once Upon a Time … in Hollywood’ og demonstrationerne i Hongkong

Sider