Emne

svineavl

Selvom klimabelastningen fra svinefabrikkerne bliver større, kan kommunerne ikke sige nej

Den animalske produktion skal ned – ikke væk – og spørgsmålet er alene, om retten, pligten og evnen til at sikre det forankres bedst nationalt eller lokalt. I øjeblikket sker der ingenting på nationalt niveau

Er Danmark rustet til svinepest?

På 20 år er der skabt kaos inden for Danmarks veterinærområde, og i dag må Fødevarestyrelsen lave aftaler med Spanien på virusområdet, og danske dyrlæger sender i stigende grad prøver til analyse i andre EU-lande. En konsekvens af manglende rettidig omhu, skriver professor emeritus dr. med. vet. Jens Laurits Larsen

Ny rapport: Skov bliver ryddet for at skaffe foder til danske svin

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja

Dødsspiralen: Sådan gik svineimperiet AC Farming konkurs 

På under tre år voksede AC Farming fra ingenting til Danmarks næststørste svineproducent med 18 gårde og en produktion på 250.000 grise om året. Tidligere på måneden gik firmaet konkurs. Det er en historie om store ambitioner, eksplosiv vækst og voldsom gæld. Og om dansk landbrug, der i 50 år kun har satset på større, hurtigere og mere effektiv produktion

Karen Hækkerup vildleder om kød og klima

Dansk kød er mere klimavenligt end udenlandsk kød. Så langt har Karen Hækkerup ret. Men det er langt fra ensbetydende med, at danskerne »roligt kan sætte tænder i en saftig dansk bøf«, som hun skriver. Det er nemlig en kendsgerning, at kød, også dansk kød, er forbundet med et langt større klimaaftryk end vegetarisk kost 

Stress gør grise syge – medicin til grisene truer mennesker

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udfordrer landbrugslobbyen ved at kræve, at mål for handlingsplan mod antibiotika bliver nået. Bag striden ligger et globalt problem med resistente bakterier

Velfærd er et argument for de vilde dyr i cirkus, men ikke for dyrene i dansk landbrug

Det politiske Danmark drager omsorg for cirkuselefanters psykiske velfærd, mens 24.000 grise dør af sult, tørst eller bliver trampet ihjel i det danske landbrug om dagen

Oppositionen retter hård kritik mod ’utilstrækkeligt’ MRSA-hygiejnekursus

Det er ’fuldstændig tudetosset’, siger Socialdemokratiet om det nye hygiejnekursus, der skal forhindre spredning af husdyr-MRSA. Kurset kan overstås på et kvarter uden at svare rigtigt på et eneste spørgsmål. Resten af oppositionen slutter op om kritikken, og DF og V åbner for at se på, om der skal indføres krav om korrekte svar

Svinearbejdere kan klikke sig til et MRSA-hygiejnebevis på 15 minutter og behøver ikke svare rigtigt på ét eneste spørgsmål

For at begrænse svine-MRSA har Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen siden 1. januar udbudt et nyt obligatorisk onlinekursus. Selv om man svarer forkert på alle 12 spørgsmål i en test, får man et kursusbevis. Det giver ingen mening, siger eksperter

Fødevarestyrelsen hemmeligholder centrale dele af EU-rapport om halekupering af grise

Fødevarestyrelsen bryder ifølge juridiske eksperter loven, når styrelsen mørklægger de centrale dele af et rapportudkast, som EU har udfærdiget efter et kontrolbesøg hos danske svineproducenter. Rapportudkastet forventes at være kritisk over for den danske praksis med halekupering af grise

Sider

Mest læste

  1. Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja
  2. Frygten for MRSA skaber krise i forholdet til menneskets bedste dyreven. For ikke alene har Danmark skabt en stor industri med verdens højeste antal grise per indbygger; grisene ligner os også. Og derfor er de vores perfekte surrogat i medicinske forsøg. Ny forskning sætter fokus på den menneskelige forsøgsgris
  3. Svineproducent Kenneth Øster er bange for, at hans grise begynder at bide halerne af hinanden, hvis han stopper med at kupere deres haler. Han efterlyser derfor et alternativ. Det repræsenterer økolog Jesper Adler, der mener, at det hele i sidste ende er et spørgsmål om penge
  4. For 23 år siden forbød EU med et direktiv at halekupere grise som hovedregel. Men stort set alle konventionelle pattegrise i Danmark får stadig klippet et stykke af halen. EU-Kommissionen har flere gange kritiseret Danmark og er nu på vej med en ny rapport om de smertefulde halekuperinger i danske grisestalde. Mere hårdhændede metoder kan være på vej over for medlemslande, der overtræder direktivet, varsler kommissionen
  5. Det danske landbrug har i årevis bevæget sig mod større produktion og lavere indtjening i en fortsat konkurrence med andre lande. Men både den enkelte landmand og det danske samfund bliver tabere i det spil, vurderer to eksperter
  6. For at begrænse svine-MRSA har Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen siden 1. januar udbudt et nyt obligatorisk onlinekursus. Selv om man svarer forkert på alle 12 spørgsmål i en test, får man et kursusbevis. Det giver ingen mening, siger eksperter
  7. Det politiske Danmark drager omsorg for cirkuselefanters psykiske velfærd, mens 24.000 grise dør af sult, tørst eller bliver trampet ihjel i det danske landbrug om dagen
  8. Fødevarestyrelsens magtfuldkommenhed har betydet, at flere fødevareministre har manglet vitale løsningsmuligheder på et tidspunkt, hvor vi måske kunne have forhindret spredningen af en multiresistent bakterie