Emne

svineproduktion

I Kina bor grisene i seks etager – det er, hvad danske landmænd er oppe imod

15 ud af 40 megaproducenter af svin i verden er kinesiske. Den største etablerer nu en svinefabrik med dobbelt så mange søer som alle danske svinebedrifter tilsammen. I dag sender de danske producenter 30 procent af produktionen til Kina – men det bliver svært at følge med i hyperkonkurrence på det globale marked for svinekød, siger landmænd

Svineproduktionen er en tikkende pandemibombe, der kun venter på at eksplodere

I fremtiden kan vi opleve flere pandemier blandt andet med virus fra svin. Og med den grisetæthed vi har i Danmark, er det sandsynligt, at virus fra grisene vil sprede sig massivt og mere voldsomt, end vi allerede har set det. Derfor bør vi ændre på måden, vi behandler svin, skriver dyrlæge og ph.d. Niels Peter Baadsgaard i dette debatindlæg

Tyskerne fandt et svin med svinepest, og så slagtede bondemanden i Tinglev 16.000 svin

Med vildsvin som smittekilde breder den frygtede afrikanske svinepest sig verden over. For få måneder siden blev Tyskland ramt af sygdommen. Det har sendt rystelser gennem den danske svinebranche. En af de berørte bønder er Claus Bruun Jørgensen i Tinglev

FOLK

I det lille ørige Færøerne har for mange bandeord kostet ny film, mens Helle Thorning-Schmidt giver den som vestegnspige i ny Tessa-video

Kapitalfonde tager dansk landbrug fra os, hvis ikke vi alle sammen bliver gårdejere

Vi skal gøre landbruget grønt sammen. Ellers risikerer vi, at udenlandske kapitalfonde opkøber endnu mere dansk jord og masseproducerer de svin, der i forvejen står for over halvdelen af landets klimaudledning, skriver formand for Andelsgaarde Rasmus Willig i dette debatindlæg

FOLK

Europas svinekonge, den tyske milliardær Clemens Tönnies, er efter coronaskandalen i Gütersloh pludselig Tysklands mest tilsvinede mand. Men er han ’too pig to fail’?

Tyskland forbyder »slavelignende« udnyttelse af østeuropæiske slagteriarbejdere

Efter massive coronaudbrud vil Tysklands regering for fremtiden forbyde kolonnearbejde i landets enorme slagteribranche. Det vil ændre markedet for koncerner som Danish Crown, men formentlig kun føre til beskedne prisstigninger

Selvom klimabelastningen fra svinefabrikkerne bliver større, kan kommunerne ikke sige nej

Den animalske produktion skal ned – ikke væk – og spørgsmålet er alene, om retten, pligten og evnen til at sikre det forankres bedst nationalt eller lokalt. I øjeblikket sker der ingenting på nationalt niveau

Vi har før reduceret vores kødforbrug kraftigt, selvfølgelig kan vi gøre det igen

Vi må sadle om og reducere husdyrholdet, specielt vor eksorbitante industrielle svineproduktion, og undlade at dyrke lavbundsjorde, skriver Alice Olsen i dette debatindlæg

FOLK

FOLK fra dagens avis

Sider

Mest læste

  1. Dyresex er vammelt, jaja. Men det er selvretfærdigt hykleri også. Og når vi nu lever i et samfund, der systematisk og i ret stor skala behandler dyr dårligt, er forbuddet mod dyresex en utålelig form for moralisme. Også selv om jeg hverken er vegetar eller zoofil
  2. 15 ud af 40 megaproducenter af svin i verden er kinesiske. Den største etablerer nu en svinefabrik med dobbelt så mange søer som alle danske svinebedrifter tilsammen. I dag sender de danske producenter 30 procent af produktionen til Kina – men det bliver svært at følge med i hyperkonkurrence på det globale marked for svinekød, siger landmænd
  3. Selv om flere religioner har forbudt dem, har svin mættet, henrykket og leveret overlevelse til milliarder. De udskammede væsner bliver ofte kaldt beskidte, monstrøse og dovne. Grise bliver sjældent elsket. Til gengæld får de kærligheden at føle, når der skal leveres så meget billig og ensartet animalsk føde som muligt. Men svinet er følsomt, socialt og intelligent, og vi har levet symbiotisk og konfliktfyldt med grise i mindst 10.000 år
  4. Pattegrises dødelighed stiger, men forskerne undlader kritik af erhvervets metoder. Det er et eksempel på, at konkurrencen om eksterne midler påvirker forskningens fokus, så den ikke længere er uafhængig, skriver dyrlæge og ph.d. Niels Peter Baadsgaard i dette debatindlæg
  5. I praksis er det umuligt at være kritisk forbruger af kød, ost og mælk, hvis man vil undgå at påføre dyrene unødig lidelse. Staten må stramme lovgivningen i stedet for at overlade dyrene til markedskræfterne
  6. Lokale borgere har fået nok og går til modstand mod endnu en udvidelse af stor svineproduktion ved fredet naturområde på Tuse Næs i Vestsjælland. Men anklagerne er hårdest mod lovgivningen i et dansk system, der tillader stadigt større svinefarme
  7. I fremtiden kan vi opleve flere pandemier blandt andet med virus fra svin. Og med den grisetæthed vi har i Danmark, er det sandsynligt, at virus fra grisene vil sprede sig massivt og mere voldsomt, end vi allerede har set det. Derfor bør vi ændre på måden, vi behandler svin, skriver dyrlæge og ph.d. Niels Peter Baadsgaard i dette debatindlæg
  8. Preben Hansen investerer også i Rumænien, hvor der er større velvilje over for nye produktioner end det, han oplever som landmand i Danmark