Emne

vin

Stambord
20. november 2021

De nye europæiske vinbønder vil have levende, grumset vin. Det kan drive den gamle generation til vanvid

En omlægning fra konventionel til naturligt vinmageri løber som en steppebrand igennem en lang række berømte vinområder. Hovedårsagen er et stort, transnationalt generationsskifte. Jeg tog til Mosel, Rheinhessen, Pfalz og Lorraine for at tale med den nye generation af vinmagere
En omlægning fra konventionel til naturligt vinmageri løber som en steppebrand igennem en lang række berømte vinområder. Hovedårsagen er et stort, transnationalt generationsskifte. Jeg tog til Mosel, Rheinhessen, Pfalz og Lorraine for at tale med den nye generation af vinmagere
Stambord
30. oktober 2021

Sådan taler du om vin: Bare snak løs

Mange weekendvindrikkere tør nærmest ikke fortælle, hvordan vin smager – end ikke om det smager godt – fordi de er bange for at sige noget forkert. Det er ærgerligt, da jagten på obskure duft- og smagsnoter både er vidunderligt tidsfordriv og en berusende måde at komme tættere på vinen
Mange weekendvindrikkere tør nærmest ikke fortælle, hvordan vin smager – end ikke om det smager godt – fordi de er bange for at sige noget forkert. Det er ærgerligt, da jagten på obskure duft- og smagsnoter både er vidunderligt tidsfordriv og en berusende måde at komme tættere på vinen
Stambord
11. september 2021

Selv om bøffen er paria, skal du ikke være bekymret for rødvinen – den har en fremtid i det grønne køkken

Der skal en god, kraftig rødvin til kødet! Måltidets højdepunkt har traditionelt været helliget mødet mellem blodfarvet væske og en skive byttedyr i dramatisk monokrom. Men hvad sker der egentlig med den røde vin, når grønne retter i alle farver kommer buldrende ind på restauranterne?
Der skal en god, kraftig rødvin til kødet! Måltidets højdepunkt har traditionelt været helliget mødet mellem blodfarvet væske og en skive byttedyr i dramatisk monokrom. Men hvad sker der egentlig med den røde vin, når grønne retter i alle farver kommer buldrende ind på restauranterne?
Stambord
4. september 2021

Fremtidens klimatilpassede vin er ved at blive udviklet. Men hvordan smager den?

For over 150 år siden tvang en mikroskopisk lus vinindustrien i knæ, og nu er svampesygdomme i følgeskab med klimaforandringerne ved at gøre det samme. Løsningen var både dengang og nu at ændre vinstokkenes dna
For over 150 år siden tvang en mikroskopisk lus vinindustrien i knæ, og nu er svampesygdomme i følgeskab med klimaforandringerne ved at gøre det samme. Løsningen var både dengang og nu at ændre vinstokkenes dna
Stambord
26. juni 2021

Den nyeste vinmode stammer fra antikken

En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen
En ældgammel vinstil har vundet indpas i de seneste år. Overskriften er amforavin – vin gæret, modnet, lagret og udviklet på keramiske beholdere, de smukke amforaer, som vi kender fra græske freskoer. Det giver vinen en bemærkelsesværdig ren karakter og passer godt til tidens fokus på smagen af jorden og druen
Stambord
19. juni 2021

En jurist med hang til marmeladevin forandrede vinverdenen for altid

Den magtfulde kritiker Robert Parker gjorde op med den etablerede vinpresses forkærlighed for slanke vine. Ifølge modstanderne ensrettede han også vinverdenen og populariserede en tvivlsom ’marmeladevin’. Selv efter sin pensionering er juristen fra Baltimore en omstridt skikkelse
Den magtfulde kritiker Robert Parker gjorde op med den etablerede vinpresses forkærlighed for slanke vine. Ifølge modstanderne ensrettede han også vinverdenen og populariserede en tvivlsom ’marmeladevin’. Selv efter sin pensionering er juristen fra Baltimore en omstridt skikkelse
Stambord
29. maj 2021

Er vinen alt for hvid? Debatten om strukturel racisme har ramt vinbranchen

Der er en påfaldende mangel på diversitet i vinens verden – mens det er let at få øje på sorte drueplukkere i markerne, fylder de langt mindre blandt branchefolk og i målgrupperne for reklamerne. Tid til selvransagelse på vinens og egne vegne
Der er en påfaldende mangel på diversitet i vinens verden – mens det er let at få øje på sorte drueplukkere i markerne, fylder de langt mindre blandt branchefolk og i målgrupperne for reklamerne. Tid til selvransagelse på vinens og egne vegne
Stambord
8. maj 2021

Vin fra vulkanen Etna er det nye sort-som-lava

Nogle af Italiens ældste vinstokke befinder sig på Etna, hvor de trækker næring fra mineralerne i den vulkanske undergrund. Resultatet er overvældende og har på rekordtid gjort Siciliens vinscene til en af verdens mest beundrede
Nogle af Italiens ældste vinstokke befinder sig på Etna, hvor de trækker næring fra mineralerne i den vulkanske undergrund. Resultatet er overvældende og har på rekordtid gjort Siciliens vinscene til en af verdens mest beundrede
naturvin
17. april 2021

Markedet truer med at udvande naturvinen

Markedet har ingen ideologi, derfor kan det optage alt. Selv den mest fejlbehæftede naturvin. Og det siger ikke så lidt. Derfor handler naturvin i dag i højere grad om, hvor instagramable etiketterne er, end om det oprør mod kemi og ensartethed, der startede naturvinsbølgen for 40 år siden
Markedet har ingen ideologi, derfor kan det optage alt. Selv den mest fejlbehæftede naturvin. Og det siger ikke så lidt. Derfor handler naturvin i dag i højere grad om, hvor instagramable etiketterne er, end om det oprør mod kemi og ensartethed, der startede naturvinsbølgen for 40 år siden
Klumme
15. december 2020

Når jeg er træt af lockdown, spejler jeg mig i et glas »semibeskidt vidunderbojo«

Savner du en dyr bytur? Køb vin, og lad din personlige gæring begynde. Dette er femtende låge i vores julekalenderhjælpepakke mod mørket
Savner du en dyr bytur? Køb vin, og lad din personlige gæring begynde. Dette er femtende låge i vores julekalenderhjælpepakke mod mørket

Sider

  • Stambord
    20. november 2021

    De nye europæiske vinbønder vil have levende, grumset vin. Det kan drive den gamle generation til vanvid

    En omlægning fra konventionel til naturligt vinmageri løber som en steppebrand igennem en lang række berømte vinområder. Hovedårsagen er et stort, transnationalt generationsskifte. Jeg tog til Mosel, Rheinhessen, Pfalz og Lorraine for at tale med den nye generation af vinmagere
    En omlægning fra konventionel til naturligt vinmageri løber som en steppebrand igennem en lang række berømte vinområder. Hovedårsagen er et stort, transnationalt generationsskifte. Jeg tog til Mosel, Rheinhessen, Pfalz og Lorraine for at tale med den nye generation af vinmagere
  • Kronik
    28. juli 2000

    Hvad skal vi med kunst?

    Billedkunsten konkurrerer skarpt med andre medier og oplevelsestilbud. Og selv gør moderne kunst sjældent meget for at virke smuk Det virtuelle rum I vort samfund har kunsten ikke en forudbestemt opgave - den er ikke underlagt kirkens eller magtelitens krav...
  • 17. august 2001

    Manden der glædede sig til alting

    (2. sektion) Novelle Der var engang en mand, der glædede sig til alting. Når han stod op om morgenen, glædede han sig til morgenmaden, når frokosten nærmede sig, glædede han sig til den, og mens han spiste, glædede han sig til den cigaret, han skulle ryge efter måltidet...
  • naturvin
    17. april 2021

    Markedet truer med at udvande naturvinen

    Markedet har ingen ideologi, derfor kan det optage alt. Selv den mest fejlbehæftede naturvin. Og det siger ikke så lidt. Derfor handler naturvin i dag i højere grad om, hvor instagramable etiketterne er, end om det oprør mod kemi og ensartethed, der startede naturvinsbølgen for 40 år siden
    Markedet har ingen ideologi, derfor kan det optage alt. Selv den mest fejlbehæftede naturvin. Og det siger ikke så lidt. Derfor handler naturvin i dag i højere grad om, hvor instagramable etiketterne er, end om det oprør mod kemi og ensartethed, der startede naturvinsbølgen for 40 år siden
  • Stambord
    4. september 2021

    Fremtidens klimatilpassede vin er ved at blive udviklet. Men hvordan smager den?

    For over 150 år siden tvang en mikroskopisk lus vinindustrien i knæ, og nu er svampesygdomme i følgeskab med klimaforandringerne ved at gøre det samme. Løsningen var både dengang og nu at ændre vinstokkenes dna
    For over 150 år siden tvang en mikroskopisk lus vinindustrien i knæ, og nu er svampesygdomme i følgeskab med klimaforandringerne ved at gøre det samme. Løsningen var både dengang og nu at ændre vinstokkenes dna
  • 8. februar 2008

    Sovs eller sauce

    Smag. Sovs, sauce, dyppelse, salsa og skum... Den får det hele til at glæde lettere ned. Men ambitionsniveauet kan med fordel lægges højre
  • 20. januar 2009

    Russerne er verdensmestre i alkoholisme

    Prisen og restriktionerne på vodka faldt samtidig med kommunismen, og derfor drikker russerne i dag tre gange så meget som i 1990. Russiske alkoholrådgivere forsøger at sætte Gudi stedet for flasken
  • 2. juli 2005

    Beaujolais uden Thorkild Thyrring

    Der er forskel på Beaujolais-vine, og der er god mening i at præsentere de 'rigtige' af slagsen, der er ganske overkommelige rent prismæssigt