EU-kandidattest 2019: Hvem skal du stemme på til EP-valget?

Europa-Parlamentsvalget den 26. maj er det mest spændende i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side.
De britiske parlamentarikere er måske væk, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.
Så hvem skal du stemme på til EP-valget? Tag testen og find ud af, hvilken af de 10 opstillede danske partiers spidskandidater, du er mest enig med, når det kommer til spørgsmål om klimaambitioner, danske velfærdsydelser til andre EU-borgere, højere skat til techgiganter som Facebook og Amazon og meget andet.
EP-valg 2019: Et nyt EU
Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.
Seneste artikler
Rumænsk partileder skal rykke direkte i fængsel og syv andre overraskelser fra EP-valget
29. maj 2019De nationale dagsordener dominerede valgkampene op til europaparlamentsvalget, og det er da også nationalt, man kan drage de tydeligste konklusionerDet ventede højrepopulistiske kæmpeskælv blev i stedet en god rusketur
28. maj 2019Italiens Matteo Salvini sejrede stort og fører an i fremgangen til EU-skeptiske og indvandrerfjendske partier på tværs af Europa – men den nye paneuropæiske alliance af højrepopulister opnåede ikke nær så meget magt som forventet i det nye Europa-ParlamentPia Kjærsgaard har en pointe – men det er hende selv, der er klimatossen
28. maj 2019Det er formentlig rigtigt, at klimapolitikken kostede Dansk Folkeparti mange stemmer ved EP-valget. Til gengæld er det en forkert analyse, at det er dem, der tager klimatruslen alvorligt, som er nogle klimatosser
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Vil EP'erne kunne arbejde for deres mærkesager eller er de ligesom herhjemme bundet til gruppens og partiets linje?
Hvorfor kommer der ikke et resultat, når man har besvaret testen?
Fordi det anbefales, at du bliver en af de 49% af vælgerne, der slet ikke stemmer
@Poul Simonsen:
Der kommer et resultat her.
Først forsøger de at få en tilmeldt deres nyhedsbrev.
Lige under er der et link til at gå videre til resultaterne.
Jeppe Kofod 75% Nikolaj Villumsen 58% Morten Løkkegaard 50% Morten Helveg 50% Pernille Weiss 50% Rasmus Nordqvist 42% Margrete Auken 42% Rina Ronja Kari 33% Mette Bock 33% Peter Kofod 33%.
Men igen lidt for meget dameblad. Og Jeppe Kofod vil ikke få min stemme.
Margrethe og Rasmus ligger side om side med 83% hos mig, men den europæiske linje tipper til Rasmus's fordel.
Morten Helweg/ Margrethe Auken/Rasmus Nordquist - ingen overraskelser der.
Og så sniger Petr Kofoed og Rina Ronja Kari sig ind på sidstepladserne.
Aaargh - Jeg er for en gangs skyld mere enig med SF (og Alternativet) end med EL. Det værste er dog, at jeg er 33% enig med Peter Kofod og 50% med Morten Løkkegaard. Er jeg virkelig ved at blive borgerlig på mine gamle dage? Måske er det på tide at lægge mig ned og dø. For fædrelandets skyld!
Det siger jeg dig, Niels Duus Nielsen, det gør du bare ikke!
Rina Ronja Kari var jeg mest enig med (67%). Det er jeg ganske tilfreds med. Har mødt hende. Det eneste der stort set trækker ned, er hendes manglende gennemslagskraft. Hun kan lære noget af Rasmus Paludan. Enig eller uenig med ham, han har identificeret vores politiske vakuum ganske korrekt. Hans youtube kanal har på under 12 måneder haft mere end 20 millioner visninger. Og dermed flere visninger end samtlige partier tilsammen, sandsynligvis nogensinde har haft. Altså siden youtubes opstart.
At jeg så er næstmest enig med Jeppe Kofod (50%), det har jeg det bestemt ikke godt med, men det er altså hans personlighed der trækker ned, ikke hans partibogstav. Har mødt ham og håber ikke at jeg møder ham igen. Som så mange andre repræsentanter i det gamle arbejderparti, er han også af antidemokratisk karakter. Dog ikke på overfladen. Her hersker professionalismen. Glat som en ål.
På tredjepladsen er det Nikolaj Villumsen (33%). Det er vel okay, har også mødt ham. Men ligesom Rina Ronja Kari, så mangler han også gennemslagskraft.
92 % – Rasmus Nordqvist
92 % – Margrethe Auken
83 % – Morten Helveg
Så må det blive Nordqvist.
Den pro-europæiske venstrefløj, som DiEM25 og European Spring (i Danmark: Alternativet) repræsenterer, er for mig det vigtigste projekt ved dette valg.
Et EU domineret af EPP+ALDE+PES og højrepopulisterne, mens venstrefløjen får kravlet sig længere op i et euroskeptisk træ og tvangsforestillinger om et alternativt internationalt fællesskab, er simpelthen den mest ringe fremtid man kan forestille sig bortset fra en tilbagevenden til Europas kværulerende nationalstater. Varoufakis er ikke uproblematisk, men han og hans kollegaer har helt ret i, at vi har brug for at genoplive venstrefløjen, og at en sådan genoplivning nødvendigvis må være radikalt pro-europæisk.
Så resultatet her kommer ikke som nogen overraskelse.
67% Nikolaj Villumsen
67% Jeppe Kofoed
67% Morten Løkkegaard
Ak, det er virkelig en byrde at være så politisk unik som mig... Jeg kunne aldrig finde på at styrke ALDE eller den socialdemokratisk-progressive gruppe i EP, så det må vel blive Villumsen. Eller Auken, selvom jeg åbenbart kun er 58% enig.
Testen siger jeg er mest enig med Villumsen - Som SF´er burde jeg stemme på Margrethe Auken men hun er blevet mere radikal end godt er på sine gamle dage - så Nikolaj Villumsen får min.
Åh, jeg er blevet i tvivl, havde besluttet mig for Nordqvist. men har det noget tungt med Alternativets rod og inkompetence, også blevet i tvivl om DiEM25, og går min stemme til spilde, hvis Nordqvist ikke bliver valgt? Så måske bliver det Willumsen. Vi får se.
Stemte på Auken sidst, det vil jeg så ikke denne gang, lidt for begejstret og bedrevidende til min smag.
Som i de andre målinger, jeg har taget, blev det Auken og Nordquist. 100% for at det ikke skal være løgn. Jeg har heller ikke den store tiltro til Alternativet, så det bliver Auken igen.
Bare for en ordens skyld. Partierne har indgået valgforbund i henhold til nedenstående. Så måske skal man tænke sig om en ekstra gang…
• Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre
• Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU
• Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti
• Det Radikale Venstre og Alternativet
Vil stemme på en hvilke som helst kandidat der arbejder for "Danexcit".
Tror stadig på nærdemokrati.
Politiske overbygninger har aldrig været godt for andet end politikere med personlige ambitioner.
Spørgeskemaet er dårligt udformet. Centrale spørgsmål som ikke inddrages er 1. Hvordan kandidaterne forholder sig til EUs udvikling i retning af føderalisme 2. Hvordan kandidaterne forholder sig til sanktioner/samarbejde med Rusland. 3. Hvordan kandidaterne forholder dsig til arbejdskraftens fri bevægelighed.
"Vi" der vil give en brækket arm for at undgå: EUs udvikling mod EU(SSR), som vil ha ophævet sanktionerne mod Rusland og vil ophæve arbejdskraftens "fri" bevægelighed, kan naturligvis ikke stemme på flertallet af kandidaterne. De eneste muligheder, der er, er Folkebevægelsen mod EU eller Dansk Folkeparti.
Steen Piper, jeg går kraftigt ud fra, at disse spørgeskemaer med forud formulerede svar og afkrydsningsfelter er en joke fra Informations side. Der er tale om et begreb, der på amerikansk kaldes "checklist politics", og som ingen andre end politikere, statistikere og journalister tager alvorligt indenfor deres respektive - ofte iverlappende - bobler. Alle vi andre tager det som den letfordøjede underholdning, som det er.
Alle der stemmer på Rasmus Nordqvist: Alternativet er i valgforbund med de radikale. Så Katrine Damm: nej din stemme går ikke til spilde, den går til de radikale!
Og de Radikale sidder i ALDE-gruppen sammen med Venstre, og er nogle af de mest fodslæbene i EU om for eksempel miljøspørgsmål. Så hvis man stemmer på alternativet stemmer man IKKE på et grønt eller rødt parti, men ens stemme går til de borgeligt liberale i ALDE, dvs. de radikale og venstre.
Tobias Torfing, ja det er korrekt og jeg begriber ikke hvorfor Alternativet er gået i det valgfforbund, hvorfor de ikke valgte noget grønt-socialistisk...
Men det er måske noget med det der 'at sømme budding op på væggen'...
Så nej Rasmus Nordqvist får ikke min stemme og det er jeg faktisk oprigtigt ked af.
Jeg tor det er fordi Alternativet ikke aner hvordan EU-parlamentet (og politik i almindelighed?) fungere. Det virker til at de ikke rigtigt synes at det er vigtigt at ændre den førte politik, så længe man siger de rigtige ting.
Det værste er dog at der nok ikke er mange af deres vælgere der ved at de i virkeligheden (som det er nu) stemmer en politiker ind i ALDE-gruppen.
Tobias Torfing, det er så ikke helt korrekt, hvis Norqvist får stemmer nok skal han sidde i gruppen Europæisk Forår (DiEM25). Men får han ikke stemmer nok, ja så ender hans stemmer hos De Radikale og dermed ALDE.
Jo, det er korrekt. Jeg sagde netop netop "som det er nu". Det er fordi at som det er nu, ser de ud (i meningsmålingerne) til at stemme en ekstra radikal ind i ALDE.
Alternativet skal have markant flere stemmer før de for ét mandat (på grund af måden valforbund er skruet sammen). Hvis de havde været i valgforbund med SF eller enhedslisten havde alternativet måske fået et mandat.
Hvis man vil give palæstinenserne en lille stemme i parlamentet, er det Nikolaj Willumsen, man skal sætte kryds ved. Dét gør jeg.