Dagbladet Information

Asylsystemet, der er i stykker

Verden oplever i disse måneder en flygtningekrise af historiske dimensioner. Svaret fra det internationale samfund har hidtil været utilstrækkeligt.
Mens nærområderne til verdens brændpunkter er ved at knække sammen, sætter EU alle midler ind på at holde flygtninge ude af europæisk territorium, og internt i EU strides landene om at fordele de flygtninge, der ved hjælp af menneskesmuglere lykkedes med at slippe igennem de europæiske forskansninger.

I dette kompendium afdækker Information systemets kollaps og afsøger mulige løsninger. Artikler, billeder og video’er har været bragt i Dagbladet Information og information.dk i perioden 5. september – 29. oktober 2015.

Artikler

Flygtningekrisen kommer til Danmark

De fleste af de cirka 800 asylansøgere, der i de seneste dage er kommet til Danmark, vil videre til Sverige i stedet for at ende i Danmark. Danske politikere er med deres stramninger af udlændingereglerne tilsyneladende lykkedes med at skræmme flygtninge væk fra Danmark og i retning af vores nabolande.
Fra Aleppo kom de til Gazianstep i Tyrkiet og videre til havnebyen Izmir. Det var her, en af døtrene brækkede benet, da hun blev påkørt af en bilist. Alligevel valgte de at tage den farefulde færd videre i en båd til den græske ø Lesbos og videre op ad den flygtningerute, som hele verden har kunnet følge med i den seneste uge: De boede på gaden i fem dage i Ungarn, fordi myndighederne forhindrede dem i at tage toget, men blev hjulpet videre af en østriger, der gav dem et lift i sin bil.

»Han var ikke menneskesmugler,« understreger Eihab Ahmed, men en almindelig mand, der hjalp dem og fik en bøde af politiet på 5.000 euro, da han blev taget.

De tog videre fra Østrig op gennem Tyskland indtil konfrontationen med dansk politi.

Han fortæller om flugten ud af vinduet:

»Det var koldt, og mine børn havde ikke nok tøj på. Politiet opdagede og fangede min kone og prøvede at tvinge hende tilbage igen. Men der var en pressefotograf, der tog billeder, og politiet lod os være efter det. Det var en stor hjælp,« siger han.

Senere på natten mødte de nogle danskere, der samlede familien op i deres bil og kørte dem til en togstation, hvorfra de tog videre til Malmø.
En mand står på broen over E47 uden for Rødby og betragter den store flygtningestrøm, der passerer under ham. Pludselig begynder han at spytte ned på menneskemængden, hvorefter han råber til dem, at de skal skride hjem.

Billedet af ’spyttemanden’ blev et af de mest sete og diskuterede fotografier i efteråret 2015. Var det et billede på danskernes syn på fremmede?

Foto: Sigrid Nygaard

Nærområderne

Leveforholdene for flygtninge i både Syrien og landets nærområder er drastisk forværret

Danmark vildleder flygtninge i nærområderne

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) annonce om Danmarks stramninger for udlændinge har vakt opsigt verden over. Men annoncen, der er blevet indrykket i libanesiske aviser, tegner et skævt billede af den danske lovgivning.

Information, 12 september 2015

Dengang Danmark gik foran for at beskytte verdens flygtninge

I lyset af den aktuelle holdning til Flygtninge-konventionen blandt danske politikere er det tankevækkende, at en dansk embedsmand tilbage i 1951 stod i spidsen for forhandlingerne om konventionen, vurderer to eksperter i flygtningeret

Information, 13. oktober 2015

En 15-årig syrisk pige har taget livet af sig med gift. Ifølge moren, som opholder sig i Danmark, begik hun selvmord, da Udlændingestyrelsen i Danmark forsinkede deres familiesammenføring.

Information, 29. oktober 2015

Aktivisme

Information har i 2015 dækket flygtningekrisen gennem en lang række artikler og serier, som beskriver krisen som den ser ud fra nærområderne, flygningenes vej gennem Europa, samt deres møde med det danske flygtningesystem.

Men avisen har også bragt reportager, hjælpeguides og dagbogsberetninger fra danskere, som i mødet med krisen, har taget en mere aktivistisk tilgang til spørgsmålet.

Flygtninge skriver avisen

9. oktober 2015

De er tal i en statistik, og de er statister i en politisk debat, de ofte må føle sig fremmede i. Vi taler alle om flygtninge, men i dag er det flygtninge, der taler til os i en særudgave af Information.

Hele avisen er nemlig skrevet af en redaktion af journalister, som også er flygtninge.

Hver især har de deres historie, deres skæbne, deres faglighed og deres drømme for fremtiden. Men vi hører dem sjældent og kun sporadisk.

For politikerne er flygtningene alene et problem, der skal løses hurtigst muligt, og de fleste foretrækker at gøre det uden at se dem i øjnene. Herunder udlændingeminister Inger Støjberg, der trods ti dages varsel ikke har fundet tid til at lade sig interviewe af redaktionen.

Flygtningestrømme har bragt verden i bevægelse, og ingen aner, hvor bevægelsen ender. Fra en lang række forskellige destinationer og positioner har vi på Information i 2015 sat os som ambition at give perspektiv på vor tids største historie. Det handler om et asylsystem, der er brudt sammen. Det handler om europæiske politikere, der ikke har svar. Det handler om danske politikere, der taler om fælles europæiske løsninger, men som ikke regner os for en del af det fælles. Det handler om gennemregistrerede lande, der ikke formår at registrere flygtninge. Det handler om humanisme, der underordnes politisk realisme.

Det handler om alt det, men først og sidst handler det om: Mennesker.

Politikerne taler om flygtninge som statistik og et problem, de ikke kan løse. På Information har vi undervejs bestræbt os på at give ordet til hovedpersonerne. Det har vi gjort i reportager fra Lesbos, fra motorvejene ved Rødby, fra køen foran Udlændingeservice og ikke mindst i den særudgave af dagbladet Information, vi udgav 9. oktober. Avisen var ideudviklet og skrevet af et hold flygtninge, og foruden en række vigtige artikler, der kan læses herover, erindrede det om, hvad vi aldrig må glemme: Flygtningene er helt almindelige mennesker, og hvis vi giver dem ordet, har de ofte noget interessant at fortælle os.

Christian Jensen
Chefredaktør

CREDITS

Redaktører
Anders Fjorbak-Trier, Anton Geist, Lotte Folke Kaarsholm, Christian Jensen

Journalister
Sebastian Abrahamsen, Ulrik Dahlin, Julie Elmhøj, Mads Frese, Morten Frich, Sebastian Gjerding, Tobias Havmand, Jørgen Steen Nielsen, Mette Rodgers, Lasse Soll Sunde, Laura Friis Wang, Anne Witthøfft

Flygtningeavisen
Farhiya Khalid, Daham Alasaad, Lilas Hatahet, Tarek Kelani, Manila Ghafuri, Yasser Omar, Zeinab Uzbak, Zach Khadudu, Sausan Kanaan Berg, Mustafa Ismail, Yechiela Pojanamesbaantit, Lawja Jawad Mohammadi

Fotografer
Ulrik Hasemann, Sofie Amalie Klougart, Sigrid Nygaard

Digital produktion
Jens Christoffersen