Fotobloggen Billeder af stort format

Palæstinensere som trofæ

Vidnesbyrd fra de besatte områder. Breaking the Silence er en organisation af veteraner fra den israelske hær, som samler vidnesbyrd og fotos fra soldater, der har gjort tjeneste i de besatte områder. ADVARSEL: Billedserien rummer meget stærke fotos

Soldaternes egne fotos og vidnesbyrd kan ses i en stor udstilling i Øksnehallen i København, som åbner i dag.

Tilfangetagen palæstinenser venter på afhentning.

Tilfangetagne palæstinensere venter på afhentning.

Israelsk grafitti med teksten 'til gaskammeret med araberne'. Sådanne grafittier ses overalt i Hebron.

Billedet er taget under VM i fodbold i 2002. »Vi var midt i en stor operation, hvor vi søgte efter terrorister i en flygtningelejr i Ramallah på Vestbredden,« fortæller Yehuda Shaul, grundlæggeren af organisationen Breaking the Silence. »Vi ville bare se den her kamp. Så vi stoppede eftersøgningen, gik ud på gaden, ledte efter et hus med sattelit- tv, brød ind i huset, hvor familien sad klar til at se kampen, gennede dem ind i rummet ved siden af, låste døren og satte os til at se kampen.« »Vi tog billedet, fordi det var et godt minde. Det her var jo en af de gode oplevelser. Resten af tiden gik vi med alt vores udstyr i heden og udførte hårdt arbejde fra tidlig morgen til sen aften. Nu havde vi det endelig lidt sjovt,« siger Yehuda Shaul: »Det var først, da vores militærtjeneste sluttede, og vi begyndte at tænke som civile igen, at vi kunne se, hvilke overgreb vi havde begået. «

»Da vi første gang blev sendt ud for at arrestere en palæstinenser i en lille landsby, tog vi alle sammen straks billeder magen til det her af os selv sammen med ham. »Vi havde ikke set nogen gøre det før os, men vi gjorde det alligevel med det samme alle sammen,« fortæller Avihai Stollar, israelsk veteran og medlem af Breaking the Silence.

»Som du kan se, smiler soldaten på billedet, og på mine egne billeder smiler jeg også.« »Palæstinensere bliver til trofæer, og fotoet kan man vise til sine venner og familie, så de kan se, at man gør sit job ordentligt og fanger terrorister.«

»Det betyder ikke rigtigt længere noget, om palæstinenseren har smidt med sten, eller om han bare er en hyrde, som er kommet for tæt på en bosættelse med sine får,« siger Avihai Stollar.

Foto med palæstinenser som trofæ.

Grafitti fra de besatte områder.

Skudhul.

Da Yehuda Shaul var udstationeret som soldat på Vestbredden, kunne han ikke stille noget som helst op, når han så jødiske børn, der, ligesom dem på billedet her, var i gang med at bryde ind i en palæstinensisk butik. »Bosættelserne i Hebron er meget voldelige samfund. Over alt hænger der racistisk grafitti, hvor der står ’araberne til gaskamrene’, og vi så tit børnene begå hærværk mod palæstinensernes ejendom, « siger Yehuda Shaul. De israelske soldater havde imidlertid ordre til ikke at røre bosætterne, så han kunne intet stille op, når han så overgreb mod palæstinensere. »Jeg så en gang to små israelske piger, der hinkede i centrum af Hebron. Da de så en ældre palæstinensisk kvinde komme ud fra markedet, bøjede de sig instinktivt ned, samlede en håndfuld sten op og smed dem efter hende,« siger Yehuda Shaul. »Mine ordre gjorde, at jeg ikke måtte stoppe dem. Det gjorde mig så vred. Vi var der for at beskytte bosætterne, men de var det største problem, « siger han.

Palæstinenser som trofæ.

»Det her er nogle israelske soldater, som tager billeder af sig selv sammen med en død palæstinenser,« fortæller den israelske veteran Avihai Stollar fra ’Breaking the Silence’. Han kan huske, at der engang blev bragt en død palæstinenser til hans base.

»Han blev efterladt overdækket af et tæppe ved indgangen til basen, og et par af soldaterne fra min deling ville straks fotograferes sammen med liget. Man bliver så ligeglad – selv med deres liv,« siger Avihai Stollar og fortæller, hvordan en deling fra hans kompagni ved en fejl kom til at skyde en palæstinenser under en natlig anholdelse.

»Da de kom ud til hans hjem, stod han oppe på taget. De troede, at han havde en pistol, så de skød ham. Bagefter viste det sig, at det var en kost, han havde i hånden«.

I tiden efter blev det til en joke for soldaterne på basen. »Hver gang vi skulle gøre rent, og der kom en forbi fra den deling, holdt den, der vaskede gulv kosten i vejret og råbte: ’Det er bare en kost, det er bare en kost’, og så grinede vi alle sammen,« siger Avihai Stollar fra organisationen Breaking the Silence

»Man bliver ligeglad«.

»Da jeg tog det første skridt ind i de besatte områder, tog jeg alle mine ideer om rigtigt og forkert og puttede dem i en blender. For hver dag der gik, overskred jeg en ny grænse og blev en smule mere følelsesløs. At sigte på et barn gennem sigtekornet på min riffel blev pludselig i orden, fordi drengen var palæstinenser,« siger Yehuda Shaul.

Grafitti, Hebron

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jannik Sørensen

Læg mærke til 3. sidste billede med titlen "Man bliver ligeglad".

Billedet er tydeligvis en fotomanipulation, idet den knælende soldat er indsat fra billedet ovenover, ligesom kalashnikoven og uniformsjakken er indsat.

En fotomanipulation dur vel ikke som "Vidnesbyrd fra de besatte områder."?

Inger Sundsvald

Hvad så med en beskrivelse som denne:

”'Jeg fortryder mest, at jeg hadede palæstinenserne af hele mit hjerte'”
http://www.information.dk/201738

Er det også løgn og forbandet digt og manipulation?

Hvad er vi parat til at tro på?

Inger Sundsvald

Nå, så kom der vist kuk i rækkefølgen.

Jannik Sørensen

Inger, jeg peger bare på urimeligheden i at bruge en billedcollage som vidnesbyrd. Det er vel ikke urimeligt?

Er der i øvrigt nogen, der har et bud på, hvorfor udstillingen bruger konstruerede billeder?

Kristian Helmersen

Til Jesper:

Jeg så udstillingen i dag, og det fremgik klart af teksterne til de udstillede billeder, at der var foretaget fotomanipulation. Det var soldaterne selv, der havde gjort det, formentlig i Photoshop, iflg. udstillingen.
- så intet odiøst i det. Tværtimod er vidnesbyrdet vel blevet endnu stærkere...?

Rachel Henderson

De israelske bosættere har åbenbart valgt dårlig opførsel som livsform. Sæt dem dog ud og træk dem tilbage til Israel. Send dem til genopdragelse i hvordan man opfører sig anstændigt overfor andre mennesker.

Jens Sørensen

Om billederne er manipulerede eller ej er underordnet.

Krig er noget lort.
Krig gør ALLE mennesker til vilde dyr.

Krig skal defor KUN bruges i yderste nødstilfælde.

Christian Krohne

Gruppen Breaking the Silence burde efter min bedste overbevisning IKKE bruge billedmanipulation, hvis de vil tages alvorligt.

Desværre kommer netop billedmanipulationen nok til at overskygge de uhyrlige realiteter der foregår i de besatte områder, og troværdigheden svinder med stor sandsynlighed til nulpunktet - simpelthen fordi det er den letteste måde at fortrænge det på for mange mennesker.

Jesper Schmidt, præcis mine ord, bare kortere :)

Kristian Helmersen

Christian Krohne; jeg er ikke sikker på, hvad du mener...

Det er IKKE gruppen Breaking the Silence, der bruger billedmanipulation. Som jeg skrev, var det soldaterne selv, der gjorde det. - Og i de tilfælde, de soldater senere kom med i Breaking the Silence, var billedmanipulationen foretaget inden "indmeldelsen."

Jeg kan derfor ikke se, at troværdigheden skulle svinde. Tværtimod fortæller det blot endnu mere om, hvordan de udstationerede soldater tænker.

Men hvis du ér klar over dette, og din pointe er, at Breaking the Silence helt bør afholde sig fra at bruge manipulerede fotos, fordi det fjerner fokus fra den konkrete problemstilling, så forstår jeg dig bedre. Er dog ikke enig.

Bortset fra det mener jeg bestemt, at der bør være mere debat om billedmanipulation - i reklamer og i medierne.

PS: I tilfælde af, at I ikke har lagt mærke til det, så er det soldaten fra det fjerde sidste billede, der er klippet ind i det tredje sidste.

Christian Krohne

@Kristian:

Jeg mener principelt, at billedmanipulation er misvisende i stort set alle tilfælde, ergo burde det ikke anvendes.

I dette tilfælde fordi jeg synes det fjerner fokus fra det vigtige emne - de uhyrlige billeder.

Jeg kan dog godt sætte mig ind i hvorfor du ikke kan erklære dig helt enig i mine betragtninger, da jeg havde dog ikke tænkt tanken, at billedmanipulationen skulle konnotere soldaternes ligegyldighed overfor deres tilfangetagne.

Omvendt, så har billedmanipulationen fjernet fokus for mit vedkommende - jeg kan umuligt være den eneste :)

Christian Krohne

Enkelt tilføjelse:

I dette tilfælde fordi jeg synes det fjerner fokus fra det vigtige emne - de uhyrlige billeder OG den absurde situation.

PS. Information; jeg ønsker mig en rediger-knap til jul!