Fotobloggen Billeder af stort format

Det Russiske Imperie i farver, del 1

Fotografen Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) fik i begyndelsen af 1900-tallet støtte fra zaren til at gennemføre en ambitiøs plan om at dokumentere livet i de russiske provinser med sit kamera.

Fotografierne, som er optaget i perioden 1907-15, giver et unikt indblik i Rusland før revolutionen: mennesker, arkitektur, mennesker og etnicitet. Billederne blev optaget med en innovativ teknisk brug af farvefiltre på sort/hvide negativ-plader, som gjorde det muligt efterfølgende at projicere billederne i farver.

Billederne er fra Library of Congres' samling.

Se del 2 her

Ved Karolitskhali-floden, ca. 1907-1915

Lejr for natten, Chusovaia-floden, 1912.

Østrigske krigsfanger ved barak, 1915.

Bondepiger, 1909.

Emiren af Bukhara, 1911.

Jødiske børn og deres lærer, 1911.

Uzbekisk kvinde, ca. 1907-15.

Fængsel, Zindan, ca. 1907-15.

Folk fra Dagestan, ca. 1907-15.

Kinesisk arbejdsleder ved te-fabrik i Chakva, ca. 1907-15.

Folk fra Dagestan, ca. 1907-15.

Nybyggerfamilie, ca. 1907-15

Ved Petrozavodsk på Murmansk-jernbanen, 1915.

Jernbanebro, ca. 1907-15.

Peter I kanalen, 1909.

Ved landsbyen Lava, 1909.

Jernbane-arbejder, Bashkir, 1910.

Turkmenistan, ca. 1907-15

Købmandsbutik, ca. 1907-15.

Melonmarked, ca. 1907-15

Stofhandler, ca. 1907-15

Fabriksinteriør med turbiner, ca. 1907-15.

Væveri, interiør, ca. 1907-15.

Kunsthåndværkere, 1910.

Ved minerne i Balaskii, 1910.

Marken høstes, 1909.

Jord og beton, 1912.

Forår i Ekaterinin, ca. 1907-15

Anbefalinger

  • Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for det.

Fantastisk mangfoldighed.

Hvor er det fantastisk.

Tak !

Man kan finde nøjagtigt de samme billeder + mange flere af samme fotograf i en langt højere billedkvalitet, højere opløsning og mere nænsomt komprimeret på Flickr. Søg på Prokudin-Gorskii og Prokudin-Gorsky og Prokudin.

Hvorfor er Inf ikke lige så gavmilde med billedkvaliteten, når billederne alligevel er i public domain? Jeg troede, at gode fotos var et dagblads stolthed - og da især på en fotoblog...

Hans Jørgen Lassen

Pragtfulde billeder.

Titelordet "Imperie" skæmmer dog en smule.

"Imperium" er mere æstetisk.

Det er mærkeligt at sådan smukke farver helt forsvandt efter 1917 - da blev det hele gråt i gråt...

Jeg har netop "indmeldt" mig i INFORMATIONS deltagerpanel - eller hvad det nu kaldes - for blot at sige TAK for dette forunderlige indblik i en anden tid - en anden verden. Hvilke billeder!

Viv Haufenreich

pragtfuldt. Jeg har lige bestilt et abonnement på Iniformation

@ Bill Atkins . Du skriver: ” Det er mærkeligt at sådan smukke farver helt forsvandt efter 1917 - da blev det hele gråt i gråt…” og dermed lufter du din afgrundsdybe uvidenhed. Det forholder sig nemlig lige omvendt, 1917 var tidspunktet for farvernes revolution – en kunstnerisk eksplosion som verden ikke har set siden! Tænk på navne som: Marc Chagall; Kasmir Malevitj; Solomon Telingater; Aleksander Rodtjenko; El Lisitskij; Vladimir Lebedev; Maria Sinjakova, Vasilij Kamenskij bare for at nævne nogle få, der virkelig satte kulør på hverdagen. Op gennem århundrede spirede andre talenter frem så som: (landskabsmaleren) Gregorij Gurkin; Vladimir Serov (Tænk på hans pragtfulde maleri: ”Lenin Forkynder Sovjetmagten); Semin Tjuikov; Aleksander Gerasimov; Aleksander Deineka; Kukryniksy (satire og politiske genre); Tahir Salakhov; Georgij Nisskij og Aleksander Smolin.
Jo Bill Atkins, du kan tro der var fest og farver i Sovjetunionen. Sovjet fostrede 3. af det tyvendeårhundredes største komponister: Sergei Prokofiev; Dmitri Shostakovich og Aram Khachaturian. Ligesom de bedste musikere kom fra Sovjetunioene - tænk bare på: David Oistrakh; Gidon Kremer; Mstislav Rostropovich og Natalia Gutman. Verdens bedste ballet dansere kom fra Sovjetunionen: Rudolph Nureyev; Mikhail Baryshnikov; Vladimir Malakhov; Nicolay Tsiskaridze; Igor Zelensky og Alexandra Danilova (som introducerede Sovjetisk ballet i USA). Til sidst vil jeg omtale sovjetisk film og især Sergei Eisenstein der sammen med vores egenTh. Dreyer er blande de bedst i verden! Eisenstein var ikke i farver, men det var der ingen der var dengang så måske kan du tilgive ham.

Oreskov, ironi er en svær størrelse på skrift - jeg refererer til det billede der blev tegnet i den vestlige verdens presse...