Fotobloggen Billeder af stort format

Her er det nye vejr begyndt at slå ihjel

Mens isen smelter på polerne, og eksperter og politikere diskuterer, hvordan vi bedst begrænser udslippet af CO2, har de globale klimaforandringer allerede i dag fået alvorlige konsekvenser i det sydlige Afrika. Information møder den 75-årige bonde Joshua Beene i Zambia. I over 30 år har han holdt regnskab med nedbøren og høsten fra sine marker. Og når det – som sidste år – regner uden stop i en måned, er der intet majs tilbage

Joshua Beene med sin stav, som han har med sig, når han går ud til sin søns køer hver morgen for at hente mælk. Efter hans egne køer døde, har han fået lov til at hente to en halv liter mælk fra sønnens køer, der står i en fold en times gang fra Joshua Beenes hus. Foto: Pelle Rink

Én af Joshuas børnebørn ligger på en majssæk og sover mens kvinderne arbejder på marken ved siden af. Foto: Pelle Rink

Køerne er ved at blive indfanget til malkning. Foto: Pelle Rink

Joshuas svigerdatter og hendes børn der bor i nabohytten. Foto: Pelle Rink

Joshua har siden 1974 lavet optegnelser over alle regnvejrsdage og forsøger dermed at planlægge hvornår der skal sås og høstes. Klimaet har ændret sig, tørkeperioderne er blevet længere og regnskyllende voldsommere og høsten er er blevet mærkbart dårligere gennem årene. Foto: Pelle Rink

Familien lever hovedsagelig af at dyrke majs, men jordnødder og nogle enkelte andre afgrøder bliver også dyrket. Foto: Pelle Rink

Huset står kun halvt færdigt. Det har huller i muren og et bliktag, der kun holder parrets soveværelse tørt. Køkkenet og stuen er fortsat uden tag. Det er blevet taget som pant af banken, da årets dårlige høst har betydet, at Joshua Beene ikke kan afdrage på sit lån til taget. Foto: Pelle Rink

Til venstre har majsen fået gødning, men de havde ikke råd til at give hele marken. Foto: Pelle Rink

Børnene tager sig af hinanden det meste af dagen, mens de voksne arbejder i markerne. Foto: Pelle Rink

»Det har ændret sig drastisk på ganske få år. Blot gennem de seneste år er yderpunkterne blevet mere ekstreme i det zambianske vejr. Det er slet ikke som førhen. Når det regner, kommer der oversvømmelser, og i mellemtiden er de tørre perioder dræbende for landbefolkningen og deres dyr og marker,« siger Geoffrey Musonda som er tilknyttet FN’s afdeling for miljø, UNITA, i Lusaka. Foto: Pelle Rink

Dagens ret er Mili (majsgrød) med surmælk – det er det hver dag. Foto: Pelle Rink

Ms Bessy Beene er datter af Joshua og Esnart Beene og bor i huset lige ved siden af. Foto: Pelle Rink

Joshua sidder på resterne af sit tidligere hus og vasker sig Foto: Pelle Rink

»Hvert år, når vi når frem til februar og marts, er der folk, der bliver ramt af malaria. Nogle dør, og andre klarer sig gennem sygdommen. Men en del har lært at tilpasse sig,« siger Joshua Beene. Foto: Pelle Rink

Familiemedlemmer og lokale samles under Joshuas træ mens solen går ned. Fra venstre er det Alfred Hikapande, Joshua Beene, Esnart Beene, Tryson Hikapande og Mapalunga Mwiinga. Foto: Pelle Rink

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer