Fotobloggen Billeder af stort format

Mekka slides ned

Den årlige pilgrimsrejse til Mekka skaber kolossale indtægter for den saudiske stat - men lokale røster er begyndt at klage over, at de stadigt voksende pilgrimsstrømme hærger den hellige bys kulturarv

Den Hellige Moske i Mekka, november 2009. Tusindvis af pilgrimme går den sidste tur rundt om kaaba'en. Sidste uge trak den årlige Haij-pilgrimsfærd omkring 2.5 millioner muslimer til Mekka. Foto: Scanpix

Oversigtsbillede fra Mina, nær Mekka. Fra forskningsresultater fra University of Sheffield fremgår det, at Haij-måneden i 2007 gav turistindtægter til byen på 4 milliarder dollars - mere end Londons samlede indtjening på turisme samme år. Foto: Scanpix

Et meget stort antal pilgrimme overnatter i telte, og det skaber et enormt pres på byens infrastruktur. Foto: Scanpix

Teltlejr i Mina nær Mekka. Foto: Scanpix

Teltlejr i Mina nær Mekka. Foto: Scanpix

Pilgrimme. Foto: Scanpix

Salgsbod. Foto: Scanpix

De senere år har en voksende pilgrimsindustri fået frit spil i sådan en grad, at det truer uvurderlige mindesmærker i den hellige by og dens omgivelser - det mener i hvert fald lokale kritikere af udviklingen. Foto: Scanpix

Et stort antal af de tilrejsende bor i højtiden under primitive forhold. Alle pilgrimme behøver et sted at bo, og derfor har Mekka de senere år oplevet en eksplosiv vækst i byggesektoren. Foto: Scanpix

Byggeboom'et i Mekka truer byens mange kulturskatte, mener lokale kritikere. Her ses byggepladsen klos op af Den Hellige Moske (billedet er fra 2008). Foto: Khaled Desouki

Abraj Al-Bait Towers under konstruktion, oktober 2009. Bygningen bliver med en planlagt højde på 595 meter verdens højeste hotel. Placeringen er kontroversiel - lige ved siden af Den Hellige Moske. Foto: Wikimedia

Periodevis turisme er ikke en mode at bygge et samfund op po, jeg oplever det her po Philippinerne uden for turist sesonen giver det mange penge i kassen. Samt for dem der arbejder der er det kun periodevis arbejde.

Samt forhojer det leve omkostningerne for den lokale befolkning, som jo ikke er dem der i fleste tilfalde tjener po turismem.

Men nor vi taler om hjalpe fattige mennesker so ville det jo vare smukt om de penge SAudi Arabien for ind po turisterne til Mekka blev brugt til hjalpe fattige rundt om i verden.

For er det et land der ikke mangler penge er det Saudi Arabien, som dog heller vil bruge dem po bygge moskeer og koraen skoler frem hjalpe til med at skabe en bedre verden.

Jeg oplever det samme pis her po Philippinerne i det omrode hvor jeg bor, hvor der ingen steder er go hen hverken for aldre eller born at lege. Men po en gront omrode er man pobegyndt at bygge en kirke. Selvom der ikke mangler kirker her i landet

Mvh Claes Pedersen Caloocan Metro Manila Philippines

Søren Kristensen

Det jo værre end Roskildefestivalen, når den er værst.

Per Erik Rønne

Men kom turismen ikke til Mekka i hvert fald med Muhameds hjemkomst fra Medina?

Eller rettere sagt, var Mekka ikke allerede før Muhamed et valfartssted for araberne der tilbad måneguden Al-Ilah [forkortet »Allah«] og alle denne overguds slægtninge?

Så Mekka har vel været et turiststed i mere end 2.000 år ...

Lad dem dog slide Mekka ned