Fotobloggen Billeder af stort format

Smuglet til Danmark

Et kraftigt stigende antal børn flygter via menneskesmuglere til Danmark uden deres forældre. På modtagecentret Sjælsmark har 30 unge flygtningedrenge fotograferet mødet med Danmark – kammeratskab, tryghed og håb, men også slåskampe, snitsår og angst.

Galleriet ledsager Thomas Aue Sobols artikel: Røde drager over Sjælsmark

Antallet af uledsagede flygtningebørn, der årligt søger asyl i Danmark er steget fra omkring 100 i perioden 2005-07 til 529 i 2009. Foto: ROUTEless

Næsten alle børnene er teenagedrenge, og tre ud af fire kommer fra Afghanistan, hvor de er flygtet fra krig og trusler fra Taleban - og et liv i økonomisk og social elendighed. Andre kommer fra Irak, Iran, Syrien og Somalia. Foto: ROUTEless

Mange af drengene foretager "cutting", for at fjerne deres psykiske smerte og gøre den fysisk. I 2009 var der 23 selvmordsforsøg på Røde Korsí asylcentre. ≈ret før var tallet 11. Der har dog ikke været et gennemført selvmord siden 2003. Røde Kors kan ikke oplyse, hvor mange uledsagede flygtningebørn, der forsøger at tage deres eget liv. Foto: ROUTEless

Der findes ikke nogen samlet undersøgelse af, hvordan og hvorfor et stigende antal afghanske flygtningedrenge kommer til Danmark. Men UNHCR-rapporten íVoices of Afghan childreníviser, at de afghanske børn flygter på grund af fattigdom men også fordi, de reelt føler sig truet i deres hjemland. Drengene fortæller om kidnapninger på vej til skole af Taleban samt tvangsrekrutteringer. Andre har måttet flygte, fordi de er blevet truet efter deres forældre er faldet i unåde. Foto: ROUTEless

På modtagecentret i Sjælsmark bliver flygtningene typisk nogle måneder, inden de ryger videre ud i landet til Gribskov, Grindsted, Jægerspris, Sandvad og Vipperød. Foto: ROUTEless

Militæret vil ikke fjerne pigtråden omkring centret, de håber måske, der bliver kaserne igen, forklarer en Røde Kors-medarbejder. Foto: ROUTEless

Foto: ROUTEless

Slåskamp i modtagecentret Sjælsmark. Foto: ROUTEless

Foto: ROUTEless

Hver dag går den afghanske flygtningedreng Hamid gennem skoven nær asylcentret i Gribskov. Der er noget ved ruten, der gør flygtningen bange. Så fotograferer han. Hamid tager nærmest Èt billede for hvert skridt. Vejen svinger og skoven skifter forklædning; lys, mørke og skygger afløser hinanden, nedfaldne blade, stablede stammer, slidte hvide vejstriber. Hamid stiller kameraet på selvudløser og træder nogle skridt frem. Foto: ROUTEless

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu