Fotobloggen Billeder af stort format

John MacLean: A to B

I perioden fra 23. august 2009 til den 3. februar 2011 gik fotografen John MacLean den samme rute mellem Newgate-fængslet og Tyburn Tree i London. Undervejs tog han billeder på strækningen og resultatet foreligger nu i bogform: A to B.

Ideen er lige så god som den er enkel, og der er noget befriende ved den legende tilgang til mediet som MacLean lægger for dagen. Når jeg ser MacLeans billeder kommer jeg til at tænke på Keld Helmer-Petersens eksperimenter med silhuetter fra 1950'erne og 60'erne. Men hvor Helmer-Petersens billeder var formstudier, er A to B måske mere et studie i en tilblivelsesproces. Fotografen nævner selv filminstruktøren Stanley Kubricks arbejdesmetode med at optage de samme scener igen og igen som inspirationskilde.

MacLean udgiver selv sine egne bøger. Indie-udgivelser har været en stærk trend indenfor kunstfotografi de senere år og der er en enorm kreativitet på dette felt. MacLean har været tidligt med på bølgen og har allerede udgivet 7 bøger. Der er mere at se på hans hjemmeside.

John MacLean er uddannet indenfor matematik, fysik og geologi, men arbejder nu som fotokunstner og kommerciel fotograf med speciale i arkitekturfotografi. Galleriet her er lavet i samarbejde med fotografen.

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Fra serien 'A to B' © John MacLean

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Øh, det er ikke noget der får mig op af stolen.

Jens Christoffersen

Det er også helt fint at sidde ned :-)

Arash Shariar

"... gik fotografen John MacLean den samme rute mellem Newgate-fængslet og Tyburn Tree... "

Hvad menes der med "den samme"? Er det, "den samme" rute man gik før man blev hængt, der hentydes til?

- Arash

Lasse Reinhardt

Billederne fungerer bedre i bogform (som man kan se på hjemmesiden). Jeg er fx også helt vild med bogen Two and Two, der dog næppe ville fungere på bloggen her.

Jack Hansen

Hmm må indrømme at den der forstår jeg ikke helt nogen kunne finde på at købe.

Fint arbejde med former men må sige at jeg ikke helt kan finde sammehænget imellem ruten og så de billeder han har taget.

Jeanette Schou

Jeg nyder godt nok John Macleans billeder, men jeg kan ikke se hvad ruten har med noget at gøre – well, en ramme er en ramme, men fotografiet taler for sig selv.
Set i lyset af Helmer-Petersens arbejde, er han stilfornyende. Hvor Helmer-Petersen er en klar ’50er i meget af sit grafiske arbejde er Maclean upto date.
Men HOV: hvad er ”Indie-udgivelser”, som skulle være så trendy? Kan man få et link?

Jens Christoffersen

@Jeanette

Indie-udgivelser er bøger som laves, udgives og ofte også sælges af kunstnerne selv. Der kan både være tale om print-on-demand bøger (blurp.com og lign.) men ofte er det udgivelser i små oplag lavet på trad. trykkeri i små oplag, artist editions etc.

Formen tiltrækker både etablerede kunstnere og fotografer (f.eks. Alec Soth, Stephen Gill) men ellers er det et felt hvor mange unge nye navne slår deres folder.

Blogosfæren myldrer med links og omtale, men et par steder at starte kunne være her:
http://selfpublishbehappy.com
http://theindependentphotobook.blogspot.com

Jeanette Schou

@ Jens. Tak for svar - så kender jeg godt de udgivelser Viste ikke de havde en betegnelse.
Blurp er ret interessant, da man kan bestille bøgerne som "print on demand" og der faktisk findes et forum omkring det.
Ellers er der det mere upretentiøse pixum.dk - det er noget billigere.

Jens Christoffersen

Mht. sammenhængen mellem ruten og og billederne deler jeg nok de betragtninger, der er nævnt i kommentarerne her – jeg synes også forbindelsen til billederne er ret spinkel, eller i hvert fald meget ukonkret.

Men jeg tror også at ideen med at gå den samme rute igen og igen mere er en ting som er brugt til at sparke en kreativ proces i gang. MacLeans henvisning til Kubrick antyder også en art udmattelsesstrategi, hvor gentagelsen skal tvinge kreativiteten til at søge nye veje.