Fotobloggen Billeder af stort format

Sanna Kannisto: Fieldwork

Det var et rent tilfælde jeg stødte på den finske kunstner og fotograf Sanna Kannistos fremragende bog som er udkommet her i 2011, Fieldwork. Et held, viste det sig, for jeg har haft svært ved at slippe den igen.

Billederne, som vi bringer et lille udvalg af her, udgør noget så sjældent som fotokunst med et stærkt naturvidenskabeligt tilsnit. Kannisto arbejder med mange af de samme metoder som forskerne, når hun dokumenterer plante- og dyrelivets skønhed og mangfoldighed. Men hendes billeder er ikke blot dokumenation til videnskabelige bøger om regnskovens fauna, men er en dybere undersøgelse af de måder vi portrætterer naturen i såvel videnskabelige som kunstneriske sammenhænge.

En del af dette kommer til udtryk ved at billederne ikke kun viser dyr og planter, men også iscenesættelsen og hele det tekniske arrangement omkring fremstillingen – herunder også selvportrætter af Kannisto. Det er både originalt og meget veludført.

Sanna Kannisto (f. 1974) er uddannet på Universitetet for Kunst og Design i Helsinki og har en lang række soloudstillinger bag sig i Europa og USA. Hun står også bag en række udgivelser, i magasiner og kataloger, samt monografier - senest altså 'Fieldwork' udgivet på Aperture. Galleriet her er lavet i samarbejde med kunstneren.

Chlorophanes spiza, 2010 © Sanna Kannisto

Close observer, 2010 © Sanna Kannisto

Flower arrangement, 2010 © Sanna Kannisto

Considerable darkness, 2010 © Sanna Kannisto

Act of flying 4, 2006 © Sanna Kannisto

Act of flying 15, 2006 © Sanna Kannisto

Act of flying 23, 2006 © Sanna Kannisto

Maxillaria fulgens, 2010 © Sanna Kannisto

Spider, 2010 © Sanna Kannisto

Transient rain, 2010 © Sanna Kannisto

Zona antisismica, 2010 © Sanna Kannisto

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeanette Schou

Dejligt af se nye billeder fra Sanna Kannisto. Kender flere af hendes billeder fra The Helsingki School kataloget. En af mine absolutte favoritter.
Tak

iscenesatte fremvisninger fra (natur)videnskabernes områder ? tjae, ( det er vel ok, hvis det ikke forsøges benægtet eller fortiet ) og bla.a. skolernes biologiske samlinger, kunne jo snildt bruge dyr fremstillet i kunststoffer, i stedet for udstoppede eksemplarer af måske udryddelsestruede arter.

I al ydmyghed et af de fedeste billedserier jeg har set.

Specielt kan jeg lide flagermusene drikke nektar og udtrykket i kvinder der betragter bladskærermyrernes vandring.

Søren Kristensen

*****