Fotobloggen Billeder af stort format

Jan Banning: Bureaucratics

København har et par virkelig gode fotoudstillinger lige nu. En af dem er hollandske Jan Bannings billeder fra serien Bureaucratics som udstilles i Kunsthallen Nikolai frem til 30. oktober og som vi viser et lille udpluk af her.

Bureaucratics blev optaget i perioden 2003-07, hvor Banning rejste rundt i otte lande spredt over hele verden – nærmere bestemt Bolivia, Frankrig, Kina, Indien, Yemen, Liberia, Rusland og USA. Serien er et komparativt studie af bureaukratiets udtryk i forskellige lande, dets symboler, ritualer og fysiske indretning. Personerne på billederne er embedsmænd og tjenestemænd, fra guvernører til politifolk – alle portrætteret i den klassiske bureaukratiske positur, siddende bag skrivebordet.

Bureaucratics udkom i 2008 på det eksklusive forlag Nazraeli Press, men jeg vil anbefale interesserede at stikke ned i Kunsthallen Nikolai, hvor 50 af seriens billeder er udstillet.

'Bihar, India', 2003, fra serien 'Bureaucratics' © Jan Banning

'Texas, USA', 2007, fra serien 'Bureaucratics' © Jan Banning

'Yemen', 2006, fra serien 'Bureaucratics' © Jan Banning

'Liberia', 2006, fra serien 'Bureaucratics' © Jan Banning

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

He he!

Rene karikaturer allesammen.

Jeg tror ikke på, at nogen af dem er typiske for deres respektive lande, men de er da meget morsomme.

/O

Ham fra Texas er da ikke helt alene i verden
http://www.texasranger.org/today/companyF.htm

Marianne Rasmussen

Olivier Goulin -

Der er ingen karikaturer i de billeder - jeg har med egne øjne set lignende forhold.

Der er da absolut karikeret her. Banning har taget stilling til samtlige billeder, hvad skal være med, og hvad skal ikke være med. Kommet tilbage et par gange og skudt igen. For eksempel tror jeg ikke Texas Rangeren har hat på hele tiden. Det er et valg at Banning har taget billedet hvor han har hatten på - fordi det ville være noget andet uden.

Jens - Banning har 250 billeder til udstilling. De 50 i Nicolai er blot et udvalg deraf (:

- Lasse

Jens Christoffersen

@Lasse

Jeg har oplysningen om de 50 billeder fra Bannings hjemmeside: http://www.janbanning.com/gallery/bureaucratics/

Er der 250 billeder i denne serie, siger du?

@Marianne,

Jeg siger ikke, at de ikke er ægte - blot at de ikke er repræsentative, men ekstreme i en vis forstand - og selekteret ud fra det kriterium.

Kun det sidste billede, formentlig fra et sted i Afrika er sikkert ganske typisk.

Jeg har selv været på mange offentlige kontorer i Indien, og jo - du kan finde dem som på det første billede, men det er altså ikke normen.

Jeg tror heller ikke på, at der er mange offentlige kontorer i mellemøsten, hvor du bliver ekspederet af kvinder i niqab.

/O

Marianne Rasmussen

@Olivier

Der er ikke mange offentliggjorte billeder, som ikke er selekterede - der vil altid ske en udvælgelse, men derfra til at kalde dem karikerede, er der immervæk et spring.

Det eneste, som jeg vil give dig ret i virker lidt karikeret, er det med texasrangeren, men ikke meget. Hatten er givetvis med pga. af fotografen, men alt det øvrige er ikke usandsynligt, sådan som jeg kender amerikanerne.

Jeg har selv været i kontorer, der ligner de tre andre billeder til forveksling, så jeg kan ikke se det ekstreme i dem. Kun at de naturligvis må virke utroligt spartanske set med danske øjne.

Jette Abildgaard

Hvorfor er her ikke et billede af en Danske offentligt ansat bureaukrat??

....ærlig talt @Jette Abilgaard,
så gider vi ikke at glo mere på Lars Løkke!...:-)

Skønne billeder af "små worldwide typer." Th*****

..hov glemte et d i Abildgaard.....sorry.

Søren Blaabjerg

Bureaukrater, militærpersoner o.l. er næsten pr. definition komiske - foruden journalister, læger, politikere, advokater, politibetjente, børsjobbere, royale, skoleinspektører, økonomiske eksperter og mange mange andre respektindgydende og typisk overmåde selvimponerede samfundsgrupper.

Herligt, når nogen tager dem under kærlig behandling! Man behøver ikke engang overdrive eller karrikere synderligt.

Jette Abildgaard

Søren Blaabjerg,

Jeg kom saadan til at skrup grine da jeg laeste dit indlaeg, for det fik mig til at taenke paa mit lokale Citizens Information Centre (Borgerservice) som har en herre siddende (funktion - ukendt)....paa 30te aar vil jeg tro! Hans bluejeans er lidt for korte, han gaar (trasker) langomt rundt og, den beige floejls-blazer sidder paa ham, som om han heller ikke tager den af om natten, ansigtet totalt intetsigende (muligvis han aldrig sier noget)....og, som prikken over i'et er haaret...saadan lidt 60'er agtigt og, naar jeg har vaeret der, har jeg altid overvejet, om manden rent faktisk er klar over, at der findes det vi andre kalder shampoo og haarboerster.....denne herre ville have passet perfekt i denne serie.....o) og dit indlaeg fik ham straks frem i min hukommelse...

@Jens

Ja, det skulle jeg mene. Det står i teksten inde på Nikolaj hvor mange billeder der er i alt.. Der er 68 billeder i galleriet på hans hjemmeside, så der er i hvert fald flere end 50 :)
Hvor man så lige kan se de resterende henne er et godt spørgsmål!
- og om man har lyst til at se dem alle sammen.. Indrømmet kan det godt gå hen og blive en anelse langtrukkent når vi er ude i noget konceptkunst.

Men absolut en fed idé og veludført projekt!

Jens Christoffersen

Jeg tror vi for nu må leve med usikkerheden om antallet af billeder i serien. Men jeg er i øvrigt enig i at serien ikke vil vokse i kvalitet ved at have flere billeder - og da slet ikke hvis vi skal tælle i hundreder :-)

Søren Kristensen

**** og fem, hvis der havde været nogle flere eksempler.

Verden er fantastisk!

Michael Kongstad Nielsen

Jeg har aldrig helt forstået, at det at trykke på knappen på et fotoapparat skulle være kunst.

Men de her er da sjove. Jeg tror damen fra Yemen har fået skubbet til til burkaen, eler kigger hun ud gennem næsen?. Og hvorfor har hun sorte handsker på? Er det regnemaskinen, der er farlig?

Texas Rangeren har ikke kun hat på, han har også to ekstra hængende oppe på de flotte horn, der ikke er fra en bøffel, de ligner noget fra en elefant. Og lassoen hænger også, og se de drabelige dolke oven over.

Ham fra Liberia, han er vaske ægte. Ingen regnemaskine endda. Han har dog mobiltelefon.

Jette Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen og Tine Sørensen,

Tine - du har helt ret og, Michael men hov,... du glemte jo Indien...maaske fordi han minder lidt om de danske.....naar man f.eks. beder om akt indsigt hos en bureaukrat og, dokumenterne man beder om, ''helt tilfaeldigt'' selvfoelelig er ''blevet vaek'' ...forestil dig hvor lang tid der her maa gaa foer man faar den reelle aktindsigt...hvis dokumenterne altsaa overhovedet kan findes......

Michael Kongstad Nielsen

Ja, ham fra Indien er lidt kedelig. I Danmark ville man have scannet alle papirerne ind, så de ligger digitalt, hvor heller ingen kan finde dem.

Inderens skabe minder mig om Kafkas "Slottet", den med landmåler K, der kommer til byen ved Slottet, hvor greven har tilkaldt ham. Men ingen vil kendes ved ham, og ingen har brug for ham. En dag går han hen til sognefogeden får at få opklaret, hvorfor han er kaldt til slottet, men ingen kender til det. Sognerådsformanden har hele sit arkivet inde i et skab, som han sætter konen til at rode igennem for at finde landmålerens akter. Det hele bliver væltet ud på gulvet, mens den sengeliggende sognerådsformand herser med konen, skynd dig nu!. Hun finder dem ikke, men sognerådsformanden kan huske akterne udenad, så og begynder han den lange historie. Den er virkelig sjov.

Dan Johannesson

I mine øjne er det ikke hatte, eller hvorvidt en af bureaukraterne ser "kedelige" ud det handler om, men at vise at ligegyldigt hvor i verden du opholder dig findes de, bureakraterne. Med samme arsenal af papirer, skriveborde og systemlogik.

Alle steder på kloden vil mennesket før eller siden møde bureaukraten - kontrollanten - som med tilforordnet autoritet sikrer at både bureaukraten og den besøgende indordner sig en snæver magtelites beslutninger, og således smeltes til ensartede figurer af systemets støbeform.

Spændene kunst.

Nu er jeg ikke bureaukrat laengere - men en aldrig svigtende tillid til egen betydningsfuldhed - er vel med til at holde korruptionen nede.

Blot til oplysning: Hornet bag væggen på Texas Rangeren er fra en Texas Long Horn Cattle.

Og en Ranger, dvs. en politimand, virkelig en byrokrat...

Michael Kongstad Nielsen
Jette Abildgaard

Henrik Brøndum,

Hm...''men en aldrig svigtende tillid til egen betydningsfuldhed - er vel med til at holde korruptionen nede''skriver du..........ja Henrik....eller netop holde korruptionen OPPE, ikke!?

Sjovt....det er laenge siden jeg kiggede paa disse billeder og, jeg kom til at taenke paa, at HVIS nu, man blev tvunget til at skulle stole paa en af disse personager, hvem ville jeg da vaelge?

Indien...nej, for han vil vaere som de danske....gemme alting vaek og, lade som om det aldrig har eksisteret og, saa ioevrigt goere alt hvad han kunne, for at jeg skulle miste livet.....

Texas...saa absolut nej! Jeg ville ende paa death-row efter 10 minutter sammen med dette individ...igen for meget falsk dansk over ham - alt, alt for meget....

Yemen....nej, men kun fordi jeg tror hun har menstruation og maaske derfor er lidt uligevaegtig (laes - er en bitch), at det er derfor hun har handsker paa...som jeg ved man goer i nogle lande....kan dog ikke huske om det er Yemen....men jeg ville ikke tage risikoen..

Saa derfor...en tujr til Liberia med mig og, faktisk tror jeg ikke denne herre er saa raa, som han proever at se ud.....han ligner faktisk en, der er ved at flaekke af grin og, han ser ogsaa ud til at have relativt orden i sine ting......saa Liberia...here we come.....

Michael Kongstad Nielsen

Ja Jette, snup ham fra Liberia. Han ligner en blød og ok mand uden sokker i sandalerne. Ham kan vi lide.

Hende fra Yemen - hende ville jeg ikke røre ved før hun tog handskerne af. Måske skulle hun også åbenbare mere af sig selv end det, før tilliden eventuelt kunne indfinde sig.

@Jette

Jeg gaetter paa du ikke selv har vaeret bureaukrat, og jeg har kun snuset til atmosfaeren ved at vaere oekonomichef i staten i et par aar.

Det der slog mig var den store omhu der laegges i ikke at komme til at goere noget forkert. 10-12 tunge administratorer - alle akademisk uddannede og med i snit mere end 10 aars erfaring moedes for i timevis at diskutere hvordan en eller anden EU-dom skal fortolkes i administrationen af et eller andet, saa man ikke risikerer et sagsanlaeg.

Som en praktisk type der godt kan lide selv at have hammeren i haanden og faa tingene gjort, blev dette lidt for kedeligt, men jeg var ganske imponeret over omhu'en.

Og som naevnt tror jeg faktisk, at det at vaere med i en velsmurt maskine der udfoerer folketingets vilje, giver mange bureaukrater en stolthed over deres job - der saa kompenserer for, at man ikke faar saa meget i loen.

Nu kender du jo til andre samfund end det danske - selv har jeg hilst lidt paa de kontrolposter politiet i Uganda udstationerer ved alle stoerre veje.

Tonen er ganske hjertelig, men selvfoelgelig skal du betale en skilling for at komme forbi naar de skal staa der hele dagen i den hede. Saa nej - faglig anerkendelse og lidt symbolvaerk omkring det - holder korruptionen nede, til stor glaede for os alle.

Jette Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen,

Ha-ha...''en blød og ok mand uden sokker''......

Michael -jeg foreslaar, vi to pakker rygsaekkene.-tager den paa stop til Sicilien...derfra kan du tage et af de Danske F16 til Yemen-kjeg finder et skibder vil tage mig til Liberia.....

Naar du har faaet kvinden til at tage handsker og burka af og,jeg har foraeret den ''bloed'' herre et par stribede sokker...du ved de sokker,der er syet/strikket med taer i - i alle mulige farver...saasender vi hinanden en txt.....o)

Jeg vil bede denne herre,om at give mig aktindsigt i ALT hvad han kan finde om den Dansk/Norske slavehandel fra Guldkysten i 1750'erne....man skulle jo netop rundt om Liberia for at komme til Ghana....hvad vil du bede om i Yemen....???

Jette Abildgaard

Henrik Brøndum,

Du gaetter ganske rigtigt,men jeg har 3 gange arbejdet som contractor for et privat firma der saelger kurser til nogle af dem (regeringsplan,men ikke DK).....i netop kurser i f.eks EU love og, naar du skriver her,saa lyder det for mig som om du kommer fra en anden planet, for aldrig noget sted i verden,har jeg set og oplevet saa meget fusk....

Da jeg selv senere kom til lille DK og, netop selv havde brug for en af de love...som jeg selv havde solgt og arrangeret kurser i.....og,den blev brudt 100% af stupide (smarte) Danske Bureaukrater......helt aerligt Henrik...da mistede jeg sgu troen helt paa de mennesker, der maaske nok holder moeder i timevis,men Henrik...helt praecist HVAD bliver mon aftalt paa disse moeder o)?

Kunne det vaere, hvordan man lettest omgaar lovene - og, paa en maade,saa det er saa svaert som muligt for almindelige borgere at finde svindlen??? Dette var et spoergsmaal Henrik...jeg kender svaret.....og,vil ikke oedelaegge dit positive syn paa disse individder...jeg kender blot dette ''system'' baade som leverandoer, samt som offer for et brud paa en lov, - en lov der blev aendret paa grund af bl.a.mine meget negative og DYRE oplevelser.....loven jeg selv har solgt og arrangeret kurser i, men som jegiflg Danske bureaukrater overtraadte.....DE overtraadte loven Henrik,og det var ikke meningen jeg skulle have vaeret klog nok til at finde ud af det...de glemte blot at spoerge hvad jeg vidste, foer de broed loven....idioter!!!

Saa, med dette sagt,- glem det.....intet sted i Europa er der mere svindel end, indenfor de bureaukratiske mure og, baade du og jeg ved det...

Michael Kongstad Nielsen

Hej Jette - det var ellers et spændende forslag. Men helt ærlig, hvorfor F16- fly? Hvad har jeg gjort, siden jeg skal idømmes en sådan straf?

Skulle lykkes mig at nå frem til Yemen på en mere antagelig måde, og skulle kvinden vise mig den nåde at smide handskerne, vil jeg spørge hende, om hun kan finde nogle hidtil ukendte optegnelser af Peder Forsskål, der som naturhistoriker var udsendt af den danske kong Frderik d. V i 1760, for hvis hun lige kunne trække sådan et par gamle, gulnede akter ud af skabet, ville jeg blive rig og kunne leve af renterne.

Og så ville jeg spørge hende, om ikke Det Lykkelige Arabien snart igen skal til at være lidt lykkeligt.

Jette Abildgaard

Michael….det BLIVER nemlig speandende……nu skal du bare hoere…..

Naar ‘min’ bloede bureaukrat fra Liberia har fundet alle de sidste brikker til mit projekt i sine arkiver, saa faar jeg ham til at starte sin jeep op….koere mig via Ghana….og hele vejen op til Cairo og, saa sejler vi begge over til dig og den nu handske- og burka loese kvinde……..kigger alle de gamle gulnede akter igennem, som hun sevfoelgelig har fundet for dig o)

Naar det er gjort, koeber vi…for nogen af alle de fine penge fra det nu lykkelige Arabien – en yacht og, sejler hele vejen op gennem Suez, gennem Middelhavet og videre over Atlanten, for vi skal nemlig til St. Thomas, saa I alle kan hjaelpe mig med at lave mit projekt faerdigt…….og…..hold godt fast I de gulnede akter om Frederik d. V….for noget siger mig, at dem kunne vi sagtens faa brug for videre I mit projekt…. og Michael….jeg SKAL jo netop videre med mit projekt….NU…men se, hvor meget og, hvor hurtigt vi kan komme til at hjaelpe hinanden…naar blot vi har viljen, Afrika, Arabien …..bare foedder, handsker og burkaer….o)

Jette Abildgaard

P.S.

Michael Kongstad Nielsen,

Jamen, med Peder Forsskål....d involverer du jo ogsaa Finnerne...korrekt??Hvad brugte den danske konge ham til ?