Fotobloggen Billeder af stort format

Det Amerikanske Efterår

We are the 99 percent. We are getting kicked out of our homes. We are forced to choose between groceries and rent. We are denied quality medical care. We are suffering from environmental pollution. We are working long hours for little pay and no rights, if we're working at all. We are getting nothing while the other 1 percent is getting everything. We are the 99 percent.

Inspireret af Det Arabiske Forår er en ny protestbevægelse startet i USA. Vreden retter sig især mod bank- og finansverdenen og udtrykker et ønske om et mere økonomisk retfærdigt samfund. Informations USA-korrespondent Annegrethe Rasmussen havde en glimrende artikel forleden om bevægelsen.

Hjemmesiden We Are the 99 Percent er en af mange udtryk protesterne har fået på nettet. Konceptet er simpelt: folk skriver deres historie og laver et selvportræt, som de uploader til bloggen. Resultatet er ret gribende. Besøg hjemmesiden her.

Opdatering
Fandt lige et link til et interview med folkene bag 99% bloggen. Det kan læses her på Mother Jones

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Hou Uerkvitz

Denne nærmest "usynlige" klassekamp har pågået i årevis og har med "Occupy Wall Street" for første gang fået en folkelig stemme der støttes tiltagende af fagforeningerne. Mærkeligt nok er Teapartyfascisterne der støttes financielt af milliardærbrødrene Koch, ikke en del af bevægelsen selvom de påberåber sig at være "af folket/middelklassen".

Her er tallen bag de "99%":
i 2007 var det 1% af den amerikanske befolkning der stod bag 42,7% af den samlede finansielle formue. I juli 2007 var der 301,2 mio borgere. Så regnestykket passer sandsynligvis. På verdensranglisten over "indkomstlighed" ligger USA på plads 93 (DK på plads 17. Sverige på 1ste)

Kilde: http://sociology.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html & http://www.google.dk/publicdata/explore?ds=kf7tgg1uo9ude_&met_y=populati...

Robby Andersen

Jeg synes at det bliver mere og mere uhyggeligt.

Færre får flere midler og overskud & flere får mindre... stille og roligt!

Marianne Rasmussen

@ Arne Hou Uerkvitz

Tak for oplysningerne. Det lyder sandsynligt.

Jeg må sige, der er også større forskel mellem Danmark og Sverige, end jeg bryder mig om.

Stærk billedserie. 99% er på ingen måde overdrevet.

Skulle man brokke sig over noget, var det måske amerikanernes vanlige sans for offerrollen. Den har de muligvis lært af deres særdeles uheldige bekendtskab i form af en allierede: Israel. Muligvis kan de selv. På den anden side, er det mere end selviscenesættelse. De er rent faktisk ofre.

Er det så kapitalismen, der har skylden? Det er kun en del af svaret. Nogen vil hævde, at hvis kapitalismen havde fået lov til at fungere på sine egentlige betingelser, så var det aldrig gået sådan. Hvis det frie marked havde fungeret, da Federal Reserve, Hank Paulsson, Ben Bernanke og Alan Greenspan + en hel stribe af klamme fætre fik gennemtrumfet de store 'bail outs' - bankpakker som belønning for at de selvsamme personer havde opfundet den store finanskrise - altså et dobbelt omvendt bankrøveri ! - så var det ikke gået så galt. For så var der adskillige af de store svindelforetagender som Goldman Sachs og Morgan Stanley, der var gået ned med flaget med fuld fortjeneste. Muligvis.

Roden stikker dybere. Økonomen og nobelpristageren Milton Friedman har - udover at have gjort skade nok ved at være fortaler for bla. den deregulerings-spolitik, der var en af forudsætningerne for finanskrisen - har selv indrømmet, at det var The Federal Reserve, det privatforetagende, der kalder sig den amerikanske centralbank, der orkestrerede Wall Street krakket i 1929. Det kaldes bobleøkonomi, og er ikke et nyt fænomen.

Den stikker dybere endnu. Vi kan slet ikke forstå nyere amerikansk og dermed heller ikke nyere europæisk og verdens-historie uden at forså denne institution. I bredere forstand skal vi forstå centralbanksystemet, som vi også ser det i form af Bank of England og den Europæiske Centralbank. Eller BIS, Bank of International Settlements, der financierede Nazityskland.

Den stikker dybere endnu. Vi kan ikke forstå et par hundrede års kapitalisme og dens nødvendige udløber imperialisme og militarisme - den perverse 'nødvendighed' af krig - uden at forstå pengesystemets indbyggede fejlmekanisme. Vi har i virkeligheden en monetær krise.

Hvis vi trækker den langt nok tilbage i historien, ender vi i det romerske samfund på det tidspunkt, hvor guldstandarden overtog på guldsmedenes og vekselerernes initiativ. Her glider dette samfund, hvor der i starten herskede velstand overalt blandt rigets borgere, ned af bakke. De havde før haft kobber som standard. Kobber var et rigeligt metal brugt som værdiholder. Guld var et sjældent metal. Det betød, at guldsmedene med fuldt overlæg kunne tilbageholde det i perioder for at skabe gæld, og dernæst slippe det løs igen for at få indfriet gælden. De var de romerske guldsmede, der opfandt bobleøkonomien med inflation og deflation. Her startede de økonomiske forudsætninger for det protofascistiske og krigsliderlige imperium, dets korrupte kejsere, og dets brutale ekspansion. Og den har varet til i dag, hvor den ser et nyt klimaks. Det militær-industrielle kompleks er opfundet i det romerske imperium.

Op gennem den europæiske historie har der været perioder, hvor regenter har stækket guldsmedene og pengevekslerne. Henrik d. 1. indførte et genialt alternativ gældfrit system, der baserede sig på 'de splittede tally stics', aflange træstykker med hakker i. Tjek selv ud, hvordan det fungerede, men essensen af det var et gældfrit pengesystem. Det skabte basis for 700 år velstand i England fra middelalderen til 1700-tallet, hvor guldhandlerne fik hevet magten tilbage.

Den svenske konge forsøgte at gøre dem kunsten efter og indførte et gældfrit system i 1700-tallet. Et år efter blev han myrdet - af en bankmand. Bankmænd har en lang tradition for myrderier. De har myrdet løs på amerikanske præsidenter i nationens tidlige dage.

Hele USA's historier har været en evig og indædt kamp mellem bankfolkene og befolkningen. I perioder har befolkningen haft regeringen med sig, men i lange perioder har de desværre oplevet dårlige ledere i form af politikere, præsidenter og institutioner, der har ladet sig forføre og korrumpere af bankfolkene. Det var fra starten af de engelske bankfolk og den engelske krone, der anså den nye verden som deres legitime ressource-territorie. Uafhængighedskrigen er netop kronen og bankfolkene mod amerikanerne.

Folket vandt midlertidigt. Men det er ligesom i skolegården. Når man tæver en af de store drenge fra den anden blok, så kommer han tilbage og hævner sig.

The Federal Reserve Act fra 1913 var bankfolkenes endelige hævn over amerikanerne. Her bed de sig fast i den amerikanske økonomi igen. Forinden var gået en masse kævl og strid om dollaren og sølvpenge versus guldpenge. Sølvdollaren var i perioder symbolet for folkets penge, der ikke ville adlyde guldhandlernes penge. De tabte ved svindelnummet i 1913, hvor en gruppe af de største bankmoguler mødtes i største hemmelighed på et sted kaldet Jekyll Island og aftalte dette financielle statskup. Det lykkedes for dem, endda i så høj grad, at amerikanerne i dag ikke lærer om det i skolen. De fik også slettet det af historien.

Ligesom dr. Jekyll og mr. Hyde havde de to personligheder. En udadtil som den belevne doktor og en indadtil som den brutale og dyrisk-behårede borger, der myrder og skaber rædsel.

L. Frank Baum beskrev det i den allegoriske børnefortælling The Wonderful Wizard of Oz, der allerede i starten af 1900-tallet var den mest populære børnebog og senere en ligeså berømt filmatisering. Problemet med filmatiseringen var, at alle pointerne gik tabt. For Dorothy fik røde sko på i stedet for sølvsko, uden hvilket alle de andre henvisninger er uforståelige. Man har vidst det i Hollywood. Det måtte ikke bliver sagt. Det var også derfor, han skrev den som en allegori, ellers havde han mistet sit job.

I bogen er Dorothy og hendes tre hjælpere nødt til at begive sig ud på den gule murstensvej (guldstandarden) for at nå frem til troldmanden i smaragdslottet (de når frem og bliver hørt i parlamentet). Den ene hjælper er det dumme fugleskræmsel, der er bønderne og deres bitre krig mod bankfolkene. De er tilsynelandende dumme, men i virkeligheden har de forstand på penge. Den anden hjælper er jernmanden, der er industriarbejderne. Den tredje er den bange løve, der henviser til en bestemt skikkelse, Lion, der var forkæmper for sølvdollaren.

I eventyrets verden kommer de hjem igen og får bekæmpet heksen ved at hælde vand (likvider) på hende. I virkelighedens verden gik det desværre anderledes.

Problemet med guldstandarden og centralbanksystem (Federeal Reserve) er, at det ikke er parlamentet og regeringen, der i folkets interesse styrer pengestrømmen, likviderne, vandet. Centralbankerne kan med deres kunstige tilbageholdelse af likvider manipulere strømmen og skabe gæld og krise og inflation. Når den så er i bund kan de høste, som de har sået. Det sker lige nu i Europa, hvor der tømmes nationer, som der før er blevet tømt selskaber.

Niels Engelsted

@Morten - tak for den fine historiske gennemgang. Det er næsten et perfekt referat af F. William Engdahls meget spændende bog Gods of Money.
http://www.youtube.com/watch?v=hUpOL0hwdhM&feature=related
Er der herfra du har din historie, eller er der andre kilder? Det er ikke fordi jeg drager Engdahl i tvivl, men netop fordi det er en så uhyre vigtig historie, som alle burde kende, ville det være rart at have flere kilder.

håber at de bag den bevægelse’s overflade, også mindst holder hvad de lover.

altså at de bevægelser ikke bare er opstartede,
eller bliver infiltrerede, for at udvande nogle begyndende massebevægelser i retning af klar communisme,
så de kun bliver gennemført, som noget såsom omtrent sf, socialitisk folkeparti.

Michael Kongstad Nielsen

Lisbeth Jørgensen: - hvad er denne AVAAZ-organisation for noget? Det må man da vide, før man kaster sig over at støtte dem. Jeg kan ved en hurtig søgning se, at den er oprettet i 2007, altså før finanskrisen og før "foråret" og før en del andet. Hvem står bag ved? Hvem styrer, hvilke kampagner, der iværksættes? Hvem betaler? For hvad?
https://secure.avaaz.org/en/report_back_2/#climate

tjae, med en beskrivelse fra danmark, som så også er en lignelse for det mere globale,
det communistsice manifest synes de mindst 60% af vko's tilhængere, som ellers burde være for det manifest, endnu ikke at have opdaget.

Niels Engelsted

Lisbet -- Michaels spørgsmål er vigtige.

(Det er det rene paranoia, men jeg kan ikke lade være at tænke på børnekorstoget i 1212, undskyld).

Koldt vand i blodet. USA er den rige verdens mest kontrollerede samfund. De næste billeder vi vil se er medlemmer af nationalgarden, der trækker de unge bøller henover asfalten til ventende fængselsvogne. Stipendier og arbejde vil være byer i Rusland resten af de anholdtes liv.

@Kim
Jeg kan ikke forestille mig kapitalismen skrømte. Kapitalismens forsvarsmekanismer: Medier, Intelligence, Corps og Army's, handler autonomt ift fjenden, og loyalit ift systemet. CIA's nye chef general Petreaus er ekspert i oprørsbekæmpelse og står klar med dugfriske erfaringer fra Afghanistan. Kapitalismen er ikke i krise. Krisen er din og min.

steffen pedersen

@ niels engelstad

et lille dansk radio progam fra 03/10/2011.

Centralbanker og luftpenge.

http://www.radiofrihed.dk/2011/10/centralbanker-og-luftpenge/

hvis du har styr på det historiske, og du bare gerne vil have en drugfrisk dansk vinkel på det kan du med fordel springe til 1time og 1 min. hvor de taler danske banker og bankpakker.til sidst anbefaler de en film der hedder:

the secret of oz.

http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

har ikke set ret meget af den endnu, men den handler om det internationale pengesystem og skulle efter sigende være meget informativ og komme med nogle løsningsforslag.

Arne Hou Uerkvitz

Dugfrisk melding fra bekendt i Chicago: tonsvis af 99%ere på gaden i går. Øjensynligt overnatter mange af dem i parkerne sammen med de hjemløse. Folk mødes på et bestemt hjørne på bestemte tidspunkter for at opdatere hinanden m.m.

Øjenvidneberetning: En spøgefugl af en mægler har hængt et skilt med følgende ordlyd op i sit kontorvindue på La Salle street: "I am the 1 %!" ... morsomt? Måske. Ignorant? Definitely.

PS: Læs altid dine politiske informationer med et behørigt gran salt. En organisation som Avaaz behøver efter min overbevisning langt mindre salt skepsis end en "frihedsradio" drevet af pseudoreligiøse scientologer?

Heinrich R. Jørgensen

Når Morten Hansen trækker sporene tilbage til det romerske emperie, skal det nævnes, at den romerske møntfod -- sestersien -- var baseret på sølv, og fysisk indeholdt sølv. Frs det andet århundrede blev sestersien gang på gang devalueret i praksis. Der blev lavet flere og flere mønter ud af en mængde sølv, og sølvindholdet i hver enkelt mønt dalede støt.

Michael Kongstad Nielsen

Til Marianne Rasmussen og andre vedr. . indkomstfordelingen i et samfund:

En måde at gøre det op på er "gini koefficienten" (efter en italiensk statistiker). Den ligger altid mellem 0 og 1. Hvis alle i et samfund har samme indkomst, er koefficienten 0. Hvis én tænkt person i et samfund har hele indkomsten, er koefficienten 1.

Ifølge tal fra FN (2005 - dog med forskellige opgørelsesår) ligger de nordiske lande nogenlunde ens på ca. 0,25 i gini-koefficient. USA ligger på 0,40 (steget siden). Lande som Storbritannien og Frankrig ligger omkring 0,36 og 0,32. Helt galt er det (var det) i Sydamerika, med koefficienter omkring 0,5 - 0,6 og i lande som Lesotho og Namibia på 0,63 og 0,71.

http://da.wikipedia.org/wiki/Gini-koefficient

"I served in the U.S Army. Served 15 mos in Iraq. Now I deliver pizza. I am the 99%" ..... Hvad havde du selv regnet med ville ske? Måske du skulle have studeret økonomi i stedet for at lære at slå ihjel?

steffen pedersen

@ Arne Hou Uerkvitz

my bad...

har den samme holdning til scientologer og deres forening/religion som nuværende finanssystem/nationalbanker.

det var bare første gang jeg så noget om emnet på dansk og syntes derfor det var interessant. burde nok ha skrevet KØB IKKE DERES SØLV under linket.

hvis der skulle være brug for flere links om emnet kan man gå ind på

http://www.facebook.com/event.php?eid=232542073445436

International demo for Ægte Demokrati NU! // 15.O WorldrEvolution (occupy denmark)

under mere info langt nede i teksten er der masser af links.

har ikke selv været der inde endnu, håber det er brug bart, men HUSK!

"Læs altid dine politiske informationer med et behørigt gran salt." citat: Arne Hou Uerkvitz

Robert N Gjeertsen

For RIGTIG mange unge mænd i Amerika er hæren det eneste håb om at komme ud af ghettoen og holde sig ude af de slave-lejre de kalder fængsler .

De Over-rige har et mundheld :
' Man kan altid købe den ene halvdel af de fattige til at slå den anden halvdel ihjel '

Og siden ingen andre tør sige det højt :
Over-skurkebanken har et navn : Rothschild .
De har de sidste par hundrede år været RIGTIG dygtige til det der med at købe den ene halvdel til at nakke den anden .

Niels Engelsted

@Robert--det er prisværdigt at sige det højt: Rothschild. Men er det også rigtigt EFTER 1. verdenskrig? Det er så afgørende at prøve at forstå sammenhængene rigtigt, og vi risikerer hele tiden at blive vildført af eventyr.

Morten Pedersen

@ Morten Hansen.
Jeg mener at jeg engang har set en blog eller lignende fra din hånd.
Var det en mulighed at skrive adressen på bloggen et sted på din profil?
Venlig hilsen Morten Pedersen

Arne Hou Uerkvitz

Iøvrigt belyser den nye hjemlige bankkollaps baggrunden for den amerikanske opstand (der sandsynligvis spreder sig til resten af den vestlige verden) ganske godt: Maxbanks hovedaktionær -dvs den største "taber", er staten. Med andre ord dig og mig og vores nabo. Både i form af bailouts/bankpakker men også ved direkte opkøb af aktier.

Jeg har forresten ikke har givet staten fuldmagt til at gøre disse opkøb m.m. på mine skattekroners vegne har jeg?. Det var et kryds på en stemmeseddel jeg satte. Ikke en underskrift?

Nåmen. At gøre div. ideologier og/eller konspirationsteorier til enten syndere eller frelsere er naiv hovedløs gerning. Et monetært system er en teknisk installation der kan og bør fin-tunes som en maskine. Problemet opstår når maskinen varetages af ignorante og hensynsløst korrupte monopolister.

Et krav fra 99procenterne må være indførelse af (international) tobin-skat og det der er "værre" ... var der nogen der sagde "grundskyld"?

Årsagen til krisen var da overproduktion.
Til alle tider har der været kriser i kapitalismen. Det er altså ikke noget nyt, som en lille gruppe mennesker har skabt

Finn Årup Nielsen

@Arne Hou Uerkvitz

Forskellen på dansk og svensk ulighed er ikke nødvendigvis så stor. Wikipedia har en oversigt:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

Der er flere tal, og de viser den ene og den anden vej. En FN kilde sætter endda Danmark øverst i lighed. Wikipedia's tal må stamme fra side 152 i denne rapport:

http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Complete_reprint.pdf

...men det hjælper selvfølgelig ikke på de mange amerikaneres situation.

Janus Bæksted Jensen

En god, grundig og let-forståelig gennemgang af mekanikken i det monetære system, historisk og op til nu, kan fåes ved at se filmene:

Money as Debt I
http://www.youtube.com/watch?v=Dc3sKwwAaCU&feature=related

&

Money as Debt II - Promises Unleashed
http://www.youtube.com/watch?v=rCu3fpg83TY&feature=related

Der er også en tre'er - netop udkommet - og på forfatteren, canadiske Paul Gringnon's hjemmeside, kan man også købe de andre film på DVD:

http://www.moneyasdebt.net/

Filmene er også interessante, fordi han tør prøve at fremdrage alternative måder at organisere pengevæsenet mv. på...

Morten Hansen:

Det er nok en overdrivelse at sige, at det var amerikanske centralbank, der var planlagde den store depression. Til gengæld var den delvist skyld i, at det gik så galt som det gik.

Katalysatoren til den store depression var, at aktivpriserne var pumpet i vejret, og da de styrtdykkede reagerede den amerikanske centralbank ikke med lempelig pengepolitik, da den var bundet af guldstandarden (der var blevet genindført som et resultat af overdrevent seddeltrykkeri for at finansiere Første Verdenskrig). Resultatet var manglende likviditet hos bankerne, der skabte bank runs, bankkonkurser og stor mistillid til banksystemet.

Selve bankkrisen var dog ikke den store grund til, at det gik så galt. Det var pga. at den faktisk produktion verden over faldt så meget. Dette skyldtes protektionisme, høje renter og finanspolitisk stramning. De første lande der vristede sig fri af den store depression var de lande, der forlod guldstandarden, da det netop tillod deres valutaer at flyde frit.

Man kan vist heller ikke sige, at der bliver holdt tilbage på likviderne for tiden modsat i 30'erne. Centralbankerne hælder masser af vand på heksen.

Slutteligt: Der har været massevis af bankkriser gennem tiden, men af en eller anden grund panikker folk sgu hver evig eneste gang.

Det mest uhyggelige er, at den interne ulighed i alle disse privilegerede vestlige lande er langt mindre end den globale ulighed der hersker på verdensplan.

De 99% internt i USA er nok overdrevet - der er trods alt mere end 1% af befolkningen der har råd til husleje, healthcare, uddannelse - men hvad skal verdens 6 milliarder dårligere stillede så sige?

Rasmus Møller

Ved ikke præcis hvilken tal disse blogger har i tankerne, men her er et stykke amerikansk historie til jeres overvejelse.

Der findes et udtryk i staterne "one-procenter" eller "1%er" som hentyder til at man er kriminel

I 1947 overtog en flok biker byen Hollister i California. Efter deres fest var 50 blev anholdt og 60 send på skadestuen. I den efterfølgende medie storm faldt udtalelsen "99% af os er lovlydige indbygger" og derved blev der pænt hentydet til at den sidste 1% var kriminelle...

Ellen Mai Kjølsen

Det er en virkelig, virkelig rørende billedserie, der gør mig hunderæd for hvad der sker, hvis jeg lige pludselig ikke har alt på det tørre.