Fotobloggen Billeder af stort format

#Occupy din væg!

Occuprint er et fælleskab af designere som samler og formidler noget af den plakatkunst som er opstået i forbindelse med Occupy Wall Street-bevægelsen.

Deres site præsenterer et udvalg de bedste plakater – en del har været brugt i The Occupied Wall Street Journal – og brugere kan bladre rundt og downloade plakaterne til hjemmeprint. Der er mange gode, nedenfor et lille udvalg af mine egne favoritter. Men kig selv ind på hjemmesiden.

Illustration: Alexandra Clotfelter

Illustration: Jamie Hendon II

Illustration: Dampie

Illustration: Mason London

Illustration: Manya Kuzemchenko

Illustration: Nobodycorp. Internationale Unlimited

Illustration: James Sitzer

Kommentarer

Den fra London er fantastisk.

Alle sammen storartet! Nr 1 - den tøjede tyr er virkelig stærk. Og så omvendelsen: 'Begyndelsen næmer sig.' Anderledes og inspirerende!

Heinrich R. Jørgensen

Fremragende!

Lækkert!

Med fare for at lyde som sociopaten A.P.Møller men......Jeg vil ha mer!!!!! mer af den slags for fa....

Propagandaplakater fra en bevægelse uden en reel dagsorden. En skræmmende cocktail.

Men de er bestemt flotte, og tyren er tilmed finurlig.

Vi har bestemt en dagsorden.

http://i148.photobucket.com/albums/s17/Shaunus4/Used%20pictures/NoIdeaWh...

Du må da være en af dem som lytter til magthavernes dagsorden.

Michael Kongstad Nielsen

Fint nok med en dagsorden. Hvordan føres den ud
i livet? Hvordan får occupy resultater? Vil de arbejde på en alternativ præsidentkandidat? Eller et nyt parti? Eller nye medlemmer i de gamle partier? En modsat tea-party? Hvordan?

Desværre kunne modstykket i Spanien, Los Indignados, ingenting. Stemmerne gik til PP, et stokkonservativt parti med rødder i Franco-tiden.

Michael Kongstad Nielsen

Med hensyn til tyren, tillader jeg mig at tro, at det er Waal Street, der er den voldsomme tyr, og occupy-bevægelsen, der tøjrer den. Men hvilke kræfter har occupy til at tøjre? Kan de overhovedet få smidt tovet omkring tyrens horn? Næh - det ser det ikke ud til.

Man kunne alternativt fortolke det som om, det var occupy, der var tyren, men nej - den går nok ikke, som det ser ud lige nu i hvert fald.

Så er der fuck-fingeren. Hvem er hvem?

Michael Kongstad Nielsen

Mon ikke, den afbildede tyr refererer til Charging Bull, bedre kendt som the Wall Street Bull?

http://en.wikipedia.org/wiki/Charging_Bull

Den symbolske ejermand af fuckfingeren, hvis ring prydes af The All-Seing Eye vogtende nær toppen af Illuminati-pyramiden, og som sidder i forlængelse af en arm, der bærer et diamantbesat Rolex-ur, kan der da ikke være i tvivl om, hvem er?

Heinrich R. Jørgensen

Den besværlige tyr er ikke et lokalt New York fænomen, og har huseret ganske længe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mithraic_mysteries

Michael Kongstad Nielsen

Jesper Berg:
Jo - jeg var ikke så bekendt med Manhattens parkskulpturer, men nu kan jeg google mig frem til det. (sjovt nok er kunstneren cicilianer af fødsel - der nede kender de til finansernes obskure konstruktioner).

Om fingeren vil jeg lige sige, at efter normal fingergymnastik ville de tre bøjede fingre være bøjet ved knoen, og så ville hånden i øvrigt være vendt den anden vej. Men det kan være, plakaten her en særlig fornem fornemmelse af, hvordan en fuck-finger ser ud i de kredse.

Heinrich R. Jørgensen

Du har muligvis ret i, at den tøjrede tyr (også) har mytologisk symbolik.

Jeg hæfter mig dog ved, at Occupy Wall Street-bevægelsens oprindelige plakat, der blev udsendt i følgeskab med den canadiske aktivistgruppe Adbusters Media Foundations Twitter-opfordring i juli til 17. september at 'besætte' Wall Street, i forgrunden viser en ballerina balancerende på ryggen af netop Charging Bull. Skulpturen har desuden været samlingssted for flere af Occupy-bevægelsens møder i New York.

http://www.enduringamerica.com/home/2011/10/19/us-feature-how-occupywall...

Heinrich R. Jørgensen

Jesper Berg:
"Den symbolske ejermand af fuckfingeren, hvis ring prydes af The All-Seing Eye vogtende nær toppen af Illuminati-pyramiden, og som sidder i forlængelse af en arm, der bærer et diamantbesat Rolex-ur, kan der da ikke være i tvivl om, hvem er?"

Jeg er nu ikke sikker på hvem den symbolske ejermand er...

Rolex er flere ting på samme tid. En reference til det mest forfinede menneskeskabte udstyr til at holde rede på tid. En hyldest til mennesket. Der er en reference til horologi, der er en reference Ptolemæisk astrologi. Det en reference til Horus, der også kendes med andre navne, bl.a. Harpokrates. Rolex er et af meget få ord, der udtales ens på de fleste. Et andet er kronus (eller Kronus), der har at gøre med kronologi og dermed tidsregistrering.

Pyramiden, hvor toppen ikke er sat på, henviser til bestræbelsen kan at skabe det perfekte. Toppen af pyramiden er til stede, og som en anden Horus har den et øje i midten og stråler som en sol.

Heinrich R. Jørgensen

Jesper,

den meget synlige tyr i New York er selvfølgelig eminent æstetik.

Det er dog ikke en reference grebet ud af luften. Der er sammenhænge mellem den minoiske tyr, minotauren, Tyr i nordisk mytologi, rensdyr, og ganske meget andet.

Se på Mithraic Mysterie linket, og bemærk billedet af relief'et der befinder sig i Louvre. Manden med nissehue dræber tyren, mens et par stolte "forældre" øverst kigger på. Faderen, med en sol-stråle hat, og moderen, med en halvmåne (i øvrigt et meget populært og udbredt symbol).

Prøv derefter at kigge på Frihedsgudinden i New York havn. Den siges at forestille den romerske gudinde, Libertas. Jo, jo, fint nok, men det er i så fald første gang at der er lavet en statue af Libertas, hvor "hun" er blevet udstyret med et pandebånd med solstråler.

Der påstås også at have været en Sol Invictus (http://en.wikipedia.org/wiki/Sol_invictus), men det er nok mere bortforklaringer og forklaringer end noget mere meningsfuldt.

Heinrich R. Jørgensen

Anden billede fra toppen, har forskellige øjne. Det samme siges om Odin. Der var intet syn på højre øje, men Odin var den viiseste af alle aserne netop på grund heraf. To ravne meddelte sig til Odin; én til højre, en anden til venstre.

I Louve relieffet ses på bagsiden ligeså en ravn. Eller måske er det en falk? Ligesom Horus ofte ses afbilledet som en falk.

Heinrich R. Jørgensen

Jesper Berg:
"Du har muligvis ret i, at den tøjrede tyr (også) har mytologisk symbolik."

Det er symbolik, og det har rod i mythos. Mytologi kan være omskrivninger af fortællinger, der ikke kan siges højt. Til andre tider, det rene kontruerede nonsens, der har til sigte at ødelægge erindringen bevaret gennem mythos.

Eventyr, fabler og meget andet har ofte tjent samme formål. At bevare erindringen om væsentlige begivenheder, i en oral fortællekultur, hvor de væsentlige bliver fortalt, uden at det (eller de) historiske forlæg for fortællingerne bliver sagt højt og tydeligt.

Heinrich, mener du i ramme alvor, at fingerringen med Illuminati-/frimurer-/New World Order-symbolikken og Rolex'et med den diamantbesatte skive lige så vel kan tilhøre en repræsentant for de 99% som Wall Street-banksteren?

Det synes i øvrigt helt indlysende for mig, at langemanden både formmæssigt og metonymisk markerer ettallet i 1%.

Nah, jeg tror, du her forlyster dig med lidt sofisteri. :)

Heinrich R. Jørgensen

Jesper Berg:
"Heinrich, mener du i ramme alvor, at fingerringen med Illuminati-/frimurer-/New World Order-symbolikken og Rolex’et med den diamantbesatte skive lige så vel kan tilhøre en repræsentant for de 99% som Wall Street-banksteren?"

Så afgjort.

Jeg aner dog ikke hvem "Illuminati" eller "New World Order" er. Om overhovedet noget.

Frimurere findes, og fordelt over forskellige loger. At de miskrediteres og mistænkeliggøres, har formodentligt mest af alt at gøre med, at de er en trussel mod eliten ;-)

Ligesom det næppe er korrekt, at jøder er alle problemers moder. Eller at muslimer er. Eller marxister. Eller anarkister. Tværtimod. Det er eksempler på grupperinger, der lægges for had og systematisk latterliggøres, netop fordi de har fanget nogle pointer der gør dem til trusler mod en dominerende elite.

Det er klart, at den ene procent får fingeren på billedet.

@Martin Kaarup
At protestere er ikke nødvendigvis det samme som at have en dagsorden.

Mit problem med OWS-bevægelsen er, at den favner bredt uden at give en konkret løsning. For hvad vil OWS egentlig? Vil de nationalisere bankerne, lade bankerne sejle deres egen sø, eller noget helt tredje? Og hvad med miljøet? Bliver det blandet ind over eller er det en helt anden sag. Naomi Klein blandede tilsyneladende de forskellige sager sammen under en samlet kritik af globaliseringen(?).

Men er der i virkeligheden ikke tale om forskellige fraktioner af OWS, der hver i sær er fortalere for deres egen dagsorden? Det er i hvert fald min opfattelse.

"Du må gerne være en af dem der lytter til magthavernes dagsorden" ??? Til det kan jeg kun sige "I ain’t gonna work on Maggie’s farm no more".

@Heinrich R. Jørgensen
Nej, nu må du holde op! Med mindre du er én af den 1% er det dig, der får fingeren. Konstant! - og sammen med alle os andre 99 %.

Din manglende viden om bl.a. New World Order vidner om at du kun får din information fra konventionelle medier - herunder "den mindst ringe".

Man må sige at alle de overskuds folk med mac's i OWS kan finde ud af det med at underbygge deres budskaber med gode grafiske fuckfingrer til den ene procent

Det faktum at OWS ikke kommer med et dogmatisk svar på det grundlæggende problem med den fri og rå kapitalisme i dens nuværende form, ser jeg som et meget positivt tegn.

Endelig skal vi ikke lade snakken gå imellem kommunisme >< kapitalisme osv. det er en debat som altid falder tilbage til den gamle vaner og svar, uden at de

Her bliver der lagt op til ændre den grundtanke som vi må erkende til dels har været fejlslagen. Tanken om at det frie marked er recepten på alt.

At det meste magt i verden snart ligger i store firmaers disposition. Som styres af bestyrelser som kun har et mål, at skrabe penge sammen til aktionærene. Det er naivt at tro at de mennesker vil flertallet det godt.

Det handler ikke om socialisme kontra liberalisme men om det faktum at magten i verden glider over til private og derved væk fra folket og væk fra demokratiet.

Og det er der ikke et nemt svar på problemet, men at verden kan blive bevidstgjort om det, er efter min mening OWS største bedrift

Plakatkunst når den er bedst.
Den kraftfulde og enkle grafik,
på især den første plakat,
får i sandhed budskabet ud over rampen!
*******
Den tildeles 7 stjerner, herfra sidelinien!
(...ud af 5 mulige :-) Mvh.Th

Torben B. Sørensen

Både dette blogindlæg og artiklen i dagens avis overser et væsentligt visuelt element i Occypy-bevægelsens udtryk: Guy Fawkes-masken. Den stammer fra tegneserien V for Vendetta af Alan Moore og David Lloyd. Her fortæller Moore om sin holdning til det nye liv, hans figur på den måde har fået:
http://www.guardian.co.uk/books/2011/nov/27/alan-moore-v-vendetta-mask-p...

Heinrich R. Jørgensen

Thomas Elle,

jeg har ingen viden om NWO, men har hørt mange påstande om (det påståede) fænomen. Ligesom jeg har hørt og set mangt og meget om mange andre emner.

Hvad jeg vælger at godtage som plausible fakta, vælger jeg selv.

umiddelbart synes den 99% bevægelse kun at være i objektiv interesse for højest 9%
af menneskene, altså den bevægelse synes ikke, umiddelbart, at være communistisk bevægelse.

men bla.a. OWS kan alligevel gribe mere og virkligere om sig,
altså alligevel blive til virkelige communisters bevægelse, bla.a. fordi flere tydeligere ser:

i øvrigt forsøger nogle capitalister sig jo med lidt af hvert af
hhv. gullerødder og stokke, for at forsøge at holde proletarerne borte fra mere magt.