Fotobloggen Billeder af stort format

Reportage: Lige over grænsen

Vi starter 2012 med en lille reportage fra Fleggaard:

I denne uge kan de få en pakke smør for 8,88 kr. og en halv liter piskefløde for 2,95. Det er billigt, og det er der mange, der har bemærket. På parkeringspladsen er der flere trailere og varevogne, som er fyldt til randen med alt fra øl og vin til kunstige sødemidler og rejer. For her i Sønder Løgum er det dét, man gør.

Sønder Løgum — eller Süderlügum som byen hedder på tysk — ligger direkte syd for den dansk-tyske grænse i Sydslesvig. Her ligger forretningen Fleggaard omringet af flade, lysegrønne marker. Fleggaardkoncernen er den største aktør inden for dansk-tysk grænsehandel og omsætter årligt for fire milliarder kroner.

I fredags kom det frem i et svar til Folketinget, at omfanget af grænsehandlen i 2011 var på ca. 12 milliarder kroner. Denne handel udgør knap to pct. af den samlede danske detailomsætning. Tallet kommer bag på Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen, men nuværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) mener, at der ikke er behov for at nedbringe grænsehandlen. For ham er 12 milliarder en dråbe i havet i forhold til den samlede omsætning i detailhandlen. Regeringens egne beregninger viser, at den forhøjede sukkerafgift vil øge grænsehandlen og koste den danske detailhandel omkring en milliard kroner ekstra og flere hundrede job.

Informations Sofie Amalie Klougart har stået for tekst og billeder.

Henning Tinghøj Jensen (kørestol), Jes Rasmussen (i midten), Tina Movin (t.h.) og hjælper Pia Tøstesen (t.v.) fra bofællesskabet Fyrparken i Esbjerg er på deres årlige juletur til grænsen, hvor de handler og tager ud at spise.

Tre til fire gange om året tager Susanne Jensen fra Vejen til Fleggaard i Sønder Løgum for at købe sødemiddel. Hun bager ofte, og der er mange penge at spare på de kunstige sødemidler.

Henrik Slyngsen på 34 år er kørt fra Esbjerg som så mange gange før for at fylde indkøbsvognen med øl, vin og spandevis af rejer.

Wilfred Callesen er afdelingsleder i Fleggaards vinafdelingen, hvor han har arbejdet i seks år.

Tove og Arne Jessen tager månedligt turen fra Ribe til Sønder Løgum for at handle diverse fødevarer.

Bella Jensen er 31 år gammel og er her med sin mor for at købe sodavand og slik.

Kommentarer

lars rosholm tørresø

det ses tydeligt i hvor høj grad de kunstige sødemidler er skadelige..........

lars rosholm tøresø:

Den var for nem! Du kender ikke den kvindes livsvilkår og livsstil.

Selv om de kunstige sødemidler vel efterhånden har været en del af vores hverdag i årtier, er det hos rigtigt mange et mantra, at de er åh så farlige.
Det på trods af man ikke bare kan slippe sådan et stof ud til forbrugerne uden meget omfattende undersøgelser af deres effekt, og at Sundhedsstyrelsen selvfølgelig har blåstemplet dem.

Martin Kaarup

God ide. Vi er vel for det frie marked eller er det kun når vi skal fordømme de andre lande?

Martin Kaarup

@per gravesen

Det på trods af man ikke bare kan slippe sådan et stof ud til forbrugerne uden meget omfattende undersøgelser af deres effekt, og at Sundhedsstyrelsen selvfølgelig har blåstemplet dem.

Det kan næsten ikke være længere fra sandheden. I flere lande skal du bare vise to forsøg som viser ikke-skadelig påvirkning....og du må udføre lige så mange forsøg som muligt.

Sødemidler er påvist at være skadelige, sågar sukker, men Sundhedsstyrelsen er da ligeglade så længe der findes en profit for virksomhederne.

Fremragende billeder!

Tove og Arne Jessens foto er spejlvendt. Ikke at det er vigtigt, men man undres.

Derudover er billederne ualmindeligt almindelige. Hvad er pointen? At folk gerne vil have valuta for pengene? Trendy københavnere tager jo også til Sverige for at få lavet Audien, ikke?

Jette Abildgaard

Stort smil og, aah.....saa dansk ;)

Lasse Czeloth

Jaja, det sædvanlige. Alle dem der tager over grænsen for at købe ind, er usexede utrendy mennesker. Hihih, se hvor skægge de utrendy ikke-københavnere (dvs. udkantsdanskere og landsbytosser, som alle der bor udenfor København i fotografens optik) dog er. Sikkert har fotografen bedt dem om IKKE at smile for at gøre det ekstra sjovt. En i sin udvælgelse af billeder på alle mulige måder pinlig serie, da det klart viser fotografens og redaktørens hipstermentalitet.

Henrik Darlie

haha, ja, man er hvad man spiser.

Uanset hvor store og flotte billederne i artiklen er, udgør 12 mia. DKK faktisk kun en helt ubetydelig størrelse i nationalregnskabet. I øvrigt glemte artiklen at gøre opmærksom på, at udlandet samtidig køber for 11 mia. DKK i Danmark.

Og om Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen, er der kun at sige, at han helt åbenbart kendte til tallene, der har været stabile i mere end 10 år, men først bliver chokeret nu, hvor andre har ansvaret.

Omkring fedt- og sukkerafgiften er der blot at sige, at det jo er en kendt faktuel kendsgerning, at man får kostbare og kroniske livsstilssygdomme af netop fedt og sukker.

Og de nedsættende kommentarer om kunstige sødemidler er slet og ret dumhed og uvidenhed, for mere end 200.000 danskere lever hver dag deres liv med disse sødestoffer. Og jeg er en af dem.

Marianne Mandoe

Hvis de mennesker nu kørte en kilometer længere ned i Tyskland så ville de komme til et reelt supermarked hvor priserne på dagligvarer er ENDNU lavere.
Jeg er bare glad for at de ikke gør det, for så kan jeg få lov til at tusse rundt i mit lokale tyske supermarked og handle i nogenlunde fred og ro når jeg er i Danmark.

Martin Krarup:

Ikke fordi jeg tror det nytter noget, men alligevel:

Kunstige sødemidler er en af de ting, der er lagt for had gennem årtier, og eftersom folk som dig bliver ved med at påså, at det er noget møg, må der da være noget om det ?

Selvfølgelig er det skadeligt at indtage sødemidler, hvis man gør det i vildt overdreven grad, men det gælder også for bl.a. salt, som rent faktisk dræber RIGTIG mange mennesker i Danmark hvert år (læs f.eks. Samvirkes store artikel om det - jeg blev overrasket!)

Hvis der i artiklen havde været et billede af en fed person, som var over grænsen for at købe store mængder sukker, havde du så turdet komme med den samme nedsættende kommentar?

Hvad gør i øvrigt mest skade på den danske befolkning? Sukker eller sødemidler?

Din påstand om Sundhedsstyrelsen er tydeligvis hentet fra den store skuffe med blandede konspirationsteorier - det er så nemt, så nemt at finde noget i den.

Jeg tror også der var sundt udseende, slanke mennesker i Fleggård den dag, billederne blev taget, men det passede ikke ind i den forudfattede mening journalisten havde.

Der er faktisk netop kommet en undersøgelse, der viser, at sukkerfri sodavand ikke feder, men nærmest har næringsværdi som det, man kunne regne med, nemlig vand. http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/01/02/080727.htm

Iøvrigt deler jeg Marianne Mandøs glæde ved almindelige tyske supermarkeder med et varieret sortiment, slagter, bager og en fornuftig indkøbspolitik, hvor man ikke risikerer ugegammel mælk.

med socialrealisme som kun skildrer
tristesser, kunne hegelianere, astrologer,mystikere og de s.k. alternative, få let ved at synes tillokkende

Arrogant og formynderisk med fedt- og sukkerafgifter.

Hvorfor skal nuværende og tidligere regeringer bestemme om jeg skal bruge smør på brødet eller spise lakridser?

At vi nu skal til at pålægge mad med ekstra afgifter viser jo bare at vi nået for langt ud med alle de her skatter og afgifter.

Når det samtidig kan påvises at det også koster arbejdspladser så er det jo direkte åndssvagt!!!