Fotobloggen Billeder af stort format

Jonathan Stead: Fragile Mind

Hvordan fotograferer man de døde og de døende? Reportage- og nyhedsfotografer er ofte stillet overfor denne problematik, når de udsendes til verdens brændpunkter – sådan er præmissen. Men hvad hvis det handler om ens egen familie?

Engelske Jonathan Steads serie Fragile Mind viser os de sidste uger i sin bedstemors liv. Sarte portrætter af kroppens og sindets forfald i en gengivelse som underbygger skrøbeligheden: Stead har efter optagelsen kopieret billederne over på glasplader.

Jeg spurgte Jonathan om det var svært at fotografere et døende familiemedlem og hvordan man forbereder sig på en sådan opgave?

»Jeg fotograferer ikke mennesker særlig ofte og det er første gang jeg har fotograferet dokumentarisk på denne måde. Min bedstemor havde lukkede øjne det meste af tiden og det hjalp mig en del. Det føltes på mange måder som om det var still-billeder jeg lavede. Der var mange gange hvor jeg ikke var helt tryg ved at fotografere, men omvendt vidste jeg at det ville være værre, hvis jeg afbrød projektet. Des mere jeg så, desto mere skønhed så jeg, og jeg var tilfreds med at lade projektet folde sig ud foran mig.

Når jeg kiggede i søgeren så jeg en skrøbelig gammel kvinde, som havde givet op. Hun talte sjældent, og havde trukket sig ind i sig selv og virkede som en person, der var brudt ned. Når nogen stopper med at tale eller interagere med dig, går det op for en hvordan 90% af en persons identitet handler om netop det.«

Jeg kender til enkelte andre fotoprojekter af denne karakter. Phillip Toledano lavede en smuk serie om sin bedstefars sidste tid, og herhjemme lavede Krass Clement tilbage i 1990 en utrolig barsk og hudløs bog om et familiemedlems død. Rinko Kawauchi havde også nogle meget fine billeder fra sin bedstefars sidste hospitalsophold for et par år siden. Måske har denne typer projekter et terapeutisk formål, udover det rent kunstneriske, men det kræver under alle omstændigheder et vist mod at arbejde med sine nærmeste i skildringen af døden.

Disse her er meget smukke.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Smukt - og en fantastisk idé

/O

Jette Abildgaard

Jeg faar lyst til at kysse hende paa kinden...

What a memory for you to carry Jonathan....

Olafur Rafnar Olafsson

rent og lige på, meget smukt