Fotobloggen Billeder af stort format

Tine Sletting: Livet med autisme

Informations fotoredaktion får en ny praktikant i dag. Hun hedder Tine Sletting, kommer til os fra Journalisthøjskolen i Århus, og skal være på redaktionen i halvandet år.

På hendes hjemmeside kan man gå ind og se nogle af de billedserier hun har lavet. En af dem er denne fine lille serie om unge med autisme. Tine skriver:

Komplicerede regnestykker, bilmærker eller verdens geografi er noget folk med autisme næsten kan i søvne, men når det kommer til situationer, som at tænke før man taler og binde sine sko, kan det være vanskeligt. Center for unge med autisme ligger i Værløse. Der er 30 unge med autisme og aspergers syndrom i alderen 16-25 år tilknyttet stedet. Det er uddannelsens mission at sluse de unge ud i samfundet blandt normalt fungerende mennesker. På uddannelsen lærer de, hvordan de skal begå sig i den virkelige verden som selvstændige mennesker.

Vi glæder os til at tage imod Tine og ser frem til at se hendes arbejde i avisen og her på bloggen.

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Foto: Tine Sletting

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Haastrup

http://www.marjatta.dk/om-marjatta
http://www.marjatta.dk/om-marjatta/organisationen/historien-om-marjatta
http://www.marjatta.dk/om-marjatta/organisationen/albert-eman

Albert Eman: "Hverdagsbilleder fra Marjatta"
2. udvidede oplag 1983 (I kommission hos) Antroposofisk Forlag.

http://www.solhjorten.dk/

http://www.aspergerdk.org/

Tak for en dejlig livsbekræftende billedserie som synliggør en del af menneskelivet, som vi næsten aldrig hører om og som er stort set usynlig i dagligdagen. (Og måske med god grund mere eller mindre - de gode udviklingshæmmede er jo ikke SE-objekter!! De er jo MENNESKER som alle os andre!)

Ovenstående links er alle ment som yderligere inspiration til de som søger viden og forståelse om
disse helt særligt begavede mennesker.

Se også Lars Von Triers film "Idioterne"

Jeg er selv så lykkeligt begunstiget, nu på 8. år, at have en døvfødt som 'bedste ven' i mit liv. Og der er ingen ende på besværlighederne og lyksalighederne...Han er en 'grusom' engel simpelthen. Jeg lærer så meget om alting her i livet, af at skulle anstrenge mig til det yderste for opretholde et bare nogenlunde dynamisk forhold til ham.

Aldrig har jeg mødt et mere loyalt og taknemmeligt menneske i mit liv. Og samtidig den her Rain-Man agtige privathed: Du får lov at komme ind, men du får aldrig lov at kende mine inderste hemmeligheder. For jeg kan ikke engang selv udgrunde dem...

Det er så spændende og et evigt mysterium og en gave uden sidestykke. Tak til min døvfødte ven for at lade mig komme ind!

Jeg tror ikke der findes noget mere vidunderligt og givende og krævende end at have udviklingshæmmede mennesker tæt på sig i sin hverdag. En kilde til evig personlig vækst. Byd dem velkommen i dit liv og du vil få uebskrivelige gaver, som indirekte følger at samværet.

Jeg glemmer aldrig mit besøg med Eurytmiskolen på Marjatta. Usikkerheden som bjergtog os alle: Øehm, hvem er de normale her?? 8-)

Jeg var også i praktik på Solhjorten. Under min Steiner-Børnehave-seminarie-tid i midt 90'rne. Men kunne desværre ikke holde til det. Men oplevelsen lever stadig i mig. Tak til Solhjortens Bing og alle de andre dejlige antroposofisk orienterede mennesker som arbejder så vedblivende samvittighedsfuldt nytænkende banebrydende med udviklingshæmmmede. 8-)

Håber måske at Informations nye fotograf vil aflægge ovenstående institutioner et besøg og at vi ser nogen artikler om de her meget særligt begavede mennesker, som bare er HJERTE-MENNESKER. 8-)

Pær Køie Kofod

Kommer til at tænke på Lone Hertz film:
"Thomas, Et barn du ikke kan nå".

Apropos Hjerte.(Martin)

Der er en del byggerier/ Samfund rundt omkring i Danmark.
Der forsøger at etablere/ realisere "Den store omstilling".
(Der p.t. er "stigmatiseret" som øko-ghettoer/øko-sekteriske.)

Et billede fortæller mere end tusinde ord. Øger forståelsen. Skabe sammenhængskraft.

Fornemmelse for nye løsninger. På en enkel(multifacetteret) "gammel" problematik.
- Omstillingsparathed. Omstillingvillighed. Nysgerrighed.

Så Information bør prøve eventuelt at kontakte Ove Loland!?

Martin Haastrup

Det lyder måske banalt. Men jeg har lige løst en krydsord om kendte, hvor Lone Hertz er på billedet og en af de ting man også skal gætte, er titlen på hendes bog: "Hun har skrevet en bog om livet med sin udiklingshæmmede søn Thomas...?" - S-i-s-y-f-o-s-b.....? 8-)

Jeg har til gode at læse og se hhv. bogen og filmen.

Iøvrigt er Lone Hetz smil, som altid, trods at hun må være op i årene efterhånden, et HJERTEKNUS! 8-)

Der bliver rigeligt for den nye fotograf-praktikant at kaste sig over... 8-) Igen tak for billedserien. Og til dig Pær Køie.

Søren Kristensen

Gad vide om der ville komme interessante billeder ud af at overlade kameraet til en af beboerne - "autistiske" billeder?

Martin Haastrup

Sjovt du skriver det Søren - Jeg tænkte også: Hvad med at lave nogen billeder, som på en eller anden måde skildrede HVORDAN de autistiske kunne forestilles at OPLEVE... thumbs up 8-)

Marianne Mandoe

MIt kære barn med Aspergers render gerne rundt med et kamera for øjet.

Hans verden er fyldt med lys, og lyset i hans fotografier ligger næsten vibrerende i billeder af ganske ordinære ting.
Selv en væltet skraldespand bliver smuk når han fanger lyset helt perfekt.

Jeg ser på hans billeder og ønsker jeg kunne se verden som han gør.

For ham er der skønhed i alt, selv det vi andre ser som grimt eller uønsket. For lyset mildner alt og afslører de skjulte skatte vi andre ikke har evnen til at se uden hjælp.

Om Fotobloggen RSS

Fotobloggen er et forum for dansk og international kunst- og dokumentarfotografi. Udkommer ugentligt.