Emil Hartvig: The End of Times
Preppers er mennesker der forbereder sig på at samfundet som vi kender det bryder sammen – og som gør alt hvad de kan for at forberede sig på det. De studerer overlevelsesteknikker, opmagasinerer våben, ammunition og mad. Fælles er deres overbevisning om at der på et tidspunkt vil være en ende på det moderne samfund.
Emil Hartvig fortsætter sin undersøgelse af udkantsområder i den amerikanske kultur. Denne gang handler det om survivalism-kulturen skildret i en meget fin billedserie fra den amerikanske midtvest.
For det utrænede øje kan medlemmerne af survivalism-kulturen ligne folk fra selvbestaltede militser og lignende ekstremister. Der er da også ligheder på en række punkter. Troen på at man har ansvaret for egen sikkerhed, en grundlæggende mistro overfor samfundet og dets institutioner. Det hele garneret med en ordentlig dosis paranoia.
Men i modsætning til militante ekstremister, fortæller Hartvig, har preppere i udgangspunktet ingen dagorden om at omstyrte regering eller myndigheder per se, men går ud fra at samfundet og dens bærende institutioner snart vil kollapse inde- og udefra. Årsagerne hertil kan være mange: krig, naturkatastrofer, sammenbrud i de bærende økonomiske og politiske institutioner osv.
Hartvigs billeder giver os et glimt ind i en kultur, som har opgivet alle forestillinger om et fungerende fællesskab.

Edward er pensioneret historieprofessor. Han bor i en nedlagt missil silo i Kansas kaldet ‘Subterra’. Edward er stærk fortaler for fred, og har siden vietnamkrigen ment at USA’s rolle i verden er for aggressiv og dermed påkalder sig konflikter og fjender, der før eller siden vil skabe et sammenbrud af det amerikanske samfund. Foto: Emil Hartvig

Søn af en prepper i sit hjem (tv); Soveværelset hos en prepper (th). Foto: Emil Hartvig

Våben er en fast del af preppernes udstyr. Specielt kaliber 22 er populær. Dette er den mest udbredte kaliber og dermed også den kaliber man nemmest finder ammunition til, hvis der skulle komme trange tider. Foto: Emil Hartvig

Prepper med sin ‘Bug-out-bag’ (tv). En overlevelsestaske man konstant har inden for rækkevidde. Den indeholder alt absolut nødvendigt lige fra våben og førstehjælpsgrej til vandrensningstabletter og tændstikker. Det omvendte amerikanske flag (th) er et symbol på at man er i nød. Den dag Barack Obama blev valgt, flagede mange preppers på denne måde. Foto: Emil Hartvig

Edwards Subterra set fra landjorden. Tårnet har han selv bygget på for at understrege at det underjordiske missilanlæg er vore dages fæstning. Foto: Emil Hartvig

En stødmaskine til at pacificere fjender (tv). Mange Preppere har “Bug-out-locations” (th) – steder hvor man søger hen når alt bryder sammen. Stederne er typisk videoovervåget og rustet til isolation i længere tid ad gangen. Foto: Emil Hartvig

En kvindelig preppers tegning. Foto: Emil Hartvig

Prepper fra Kansas (tv). Hans største frygt er et økonomisk sammenbrud af det amerikanske samfund. Et typisk prepperlager i en “bug-out-location” (th). Dåsemad, peanutbutter, lommelygter og ammunition. Foto: Emil Hartvig

Mange preppere frygter naturkatastrofer og følgerne. Deres reference er orkanen Katrina der i 2005 ramte Louisiana. Ifølge prepperne svigtede regeringen befolkningen og lod lovløsheden råde. Foto: Emil Hartvig

Mange steder bygger man huse og institutioner, der er sikret mod det meste. Her en kirke der er sikret mod orkaner – og atomangreb. Foto: Emil Hartvig

Mange preppere går op i at kende naturen i deres lokalområde (tv) – på den måde kender man gemmesteder, flugtruter osv. Preppere sværger typisk til kortbølgeradioer (th). På den måde er man ikke afhængig af teleselskaber og telefoner. Foto: Emil Hartvig

En kniv lavet af et gammelt stykke stål. En del af at være selvforsynende. Foto: Emil Hartvig

Prepper og hans semiautomatiske riffel (tv). Et midlertidigt skjulested (th). Foto: Emil Hartvig

Survivalism-kulturen har mange bøger og manualer til overlevelse. Her et kapitel om at genkende og kunne overleve bid fra giftige slanger. Foto: Emil Hartvig
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
We get the point.
Det er bare et missing link. Og det er den virkelige virkelighed, som mennesker i det amerikanske oplever dagligt.
Den udmærkede fotograf har gjort sine studer i marken, som var det en eller anden interessant stamme på Ny Guinea. Og se lige, hvor ekstreme de er. Er de ikke bare mærkelige og dumme disse amerikanere.
Problemet med os, der betragter dem på denne måde, er, at vi ikke aner en hujende fis om det samfund, de er vokset op i. Det er ikke tilfældigt, at vi ser sådanne typer her. Der er en særdeles påtrængende årsag til det.
Beretningerne om disse dybe årsager, der har påvirket os alle i over 100 år, hører vi ikke noget om for alvor. Heller ikke i denne avis.
Udmærkede billeder i øvrigt.
Kære Morten
Tusind tak for din kommentar. Spændende synspunkt du her fremlægger, om end noget forvirrende.
Der er dog en ting der gør mig ked af det.
Din opfattelse af at disse amerikanere er "mærkelige og dumme" — det er de langtfra !
Alle og en er de normale mennesker som os andre med hvad dertil hører af familie og job, sorger og glæder, håb og drømme.
Du skriver også om et "missing link"; at vi ikke ser hvorfor disse mennesker er som de er ?
Det tror jeg ikke der brug for at jeg tager billeder af. Tag et kig på amerikansk historie, på deres samfundsmodel og deres værdier — så tror jeg hurtigt det står klart for enhver hvorfor preppere tænker som de gør her i 2012. Enig eller ej.
Endvidere skriver du; "Beretningerne om disse dybe årsager, der har påvirket os alle i over 100 år, hører vi ikke noget om for alvor..." Til det er jeg nødt til at sige; Denne billedserie har aldrig handlet om at redegøre for de sidste hundrede års historie... Til gengæld har den handlet om at portrættere en gruppe mennesker der lever på en anden måde end os andre, men det gør dem vel næppe "mærkelige og dumme"...
Undergangsmytologien er en uadskillelig 'vrangside' af Den amerikanske Drøm.
Der er både elementer af bibelsk åbenbaringmytologi, antik nemesis-følelse, enspænder-spejder-pioner ånd, og et generelt anarkistisk had til forbundsmyndighederne - indover dette særlige stykke amerikanse subkultur.
Men i sidste ende står de jo nok bedre rustede end de fleste, den dag det uundgåelige indtræffer. Det er vist alene et spørgsmål om hvornår og hvordan.
/O
Prepper - jeg kendte ikke det ord.
Bor alle preppere på landet, i naturen? Er der ingen i byerne?
Så vidt man kan se, er der næsten ingen preppere i Danmark. Her foretrækker vi at fortælle vittigheder.
Hvor mange liter cola og poser chips skal der til, for at man kan klare sig i betonbyggeriets kælder i et år?
Det bizarre er sgu, at disse folk et eller andet sted ønsker at deres apokalyptiske fantasier må gå i opfyldelse.
De lever for at overleve.
/O
ja prepping er egentlig noget sært noget. jeg er dansker som har boet mange år i usa og sådan lidt i det små er jeg prepper, så jeg vil gerne deltage i diskussionen.
En af de væsentligste årsager til fænomenet er at der ikke er noget videre socialt sikkerhedsnet, og det giver folk en grundlæggende følelse af usikkerhed.
hvad der indtil videre har eksisteret af socialt sikkerhedsnet er ved at gå helt i opløsning
Den skandinaviske model med i hvert fald en smule solidaritet klasserne imellem eksisterer simpelthen ikke i USA
De seneste års udvikling efter 911 viser, at forbundsregeringen ikke lngere har nogen hensigt i at tage sig af de stedse værre hjemlige problemer, or er helt i lommen på bankerne, selv om mange preppere er højreorienterede og slet ikke kan se det, men tværtimod har taget helehjernevasken til sig og tror at obama er ved at indføre socialisme.
Der er generelt en tendens til at folk mener de skal tage vare på sig selv, i langt højere grad end i europa hvor tendensen er at man skal tage vare på hinanden.
Så der er et par retninger, den ene højreorienteret som hader den socialistiske regering, og en mere venstreorienteret som regner med at der vil være så meget fokus på at redde bankerne at resten af samfundet snart bryder sammen.
Det kan uden tvivl være vanskeligt for folk i et velfærdssamfund som det danske (selv om det er blevet meget eroderet siden jeg forlod dk i 77) at forstå hvordan det er at leve i verdens rigeste tredieverdensland.
der er ingen strukturer som giver folk nogen som helst grund til at tro at nogen overordnet regeringsinstans vil tage sig af dem. Man så under katrina, at forbundsregeringen så det som sin primære opgave at kontrollere situationen snarere end at hjælpe, og denne kontrol bliver kun udbygget i disse år. hvis man kan klare sig selv vil man måske undvige kontrollens værste aspekter.
På den anden side er der en vis tendens til at små lokalsamfund forsøger at koordinere hvad der opfattes som en kommende social undergang, og sætte systemer på plads til lokal selvforsyning og gensidig hjælp.
Det amerikanske samfund er egentlig ikke noget samfund, snarere et oligarki, hvor man ikke har nogen grund til at tro at man vil blive behandlet som et civiliseret menneske når krisen forværres, med mindre man er rig.
Hvad jeg selv har svært ved at fatte, selv om jeg godt kan observere fænomenets mange manifestationer, er den systematiske hjernevask i retning af individualisme, og al den vold som i sidste ende er avlet af den sociale usikkerhed.
Der var for nylig et par artikler i Inf om fedme, og det blev påpeget at social usikkerhed er en af de væsentligste konstituernter. Det passer meget godt med at der er flere fede i USA end nogen andre steder. Michael moore påpegede i bowling for columbine at man i canada har lige så mange våben son i usa, men meget mindre kriminalitet. Det er igen fordi man har et civiliseret velfærdssystem, og deraf følgende meget mindre social usikkerhed.
Uden tvivl er der mange preppere som går helt overbord. Der er en vis tendens til at preppere tilskynder hinanden, og efterhånden også lever i deres eget univers af konspirationsteorier, hvoraf nogen er rigtige og nogen forkerte, og jeg vil ikke begynde på hvilke er hvad, men i et samfund der så systematisk er funderet på fordrejelse af sund fornuft, hvor alt peger i retning af solidaritet med de rige, hvor gæld er en helt reel måde at føle sig bedre tilpas fordi det giver mere købekraft, og købekraft er sagen, eftersom hele samfundet er baseret på forbrug, og mere forbrug, og det er kun som forbruger man virkelig realiserer sit værd som menneske, ja, så kan det vel ikke gå anderledes?
Kære Emil
Mon ikke det, Morten mener, er, at det er ARTIKLENS udsagn, at amerikanere er mærkelige og dumme?
En film som The Road med Viggo Mortensen beskriver ganske godt Preppernes " verdenssyn". Men kommer befolkninger ud i så ekstreme situationer, som disse frygter. Er det så ikke ligegyldigt om den enkelte lever dage eller år? Hvis kannibalisme/ekstrem egoisme råder. Så foretrækker jeg selvmordet i solnedgangen.
Hvis man er bange for at den amerikanske økonomi bryder sammen kan man i tilfælde af politisk flertal bare vedtage sådan noget som at alle der dømmes, personer som virksomheder også livsvarigt skal betale f.eks en kvart procent og op til tre procent af deres indkomst før fradrag og skat Man kan kalde det retsetik eller økonomisk udbytning af forbrydere, men det vil medføre en masse penge til staten, men det fordrer også en lovgivning der forebygger at pengene som økonomisk samfundsressource kan misbruges. .
Kristine
tror du virkelig selv på den ide?
Det er allerede næsten umuligt for forbrydere at genvinde fodfæste i den officielle økonomi, og den sorte økonomi kan jo som bekendt ikke beskattes.
F.eks. kender jeg en, der gik på druk og kom bagud med børnepengene, og derfor kunne han ikke få sit kørekort fornyet. Han er uddannet som operatør af entreprenørmaskiner og tjente 40$ i timen. Nu må han i stedet tage forefaldende sort arbejde der ikke kræver kørekort, eller bil.
I stedet for at have betalt omkring 25k i skat tjener han nu næppe mere, og betaler ingen skat.
Sådan behandler man den slags "forbrydere"
Men iøvrigt, hvad har det overhovedet med emnet at gøre?
Kære Peter
Det siger artiklen ikke nogen steder.
Bob Jensen:
Jeg arbejder i øjeblikket på en større opgave i forbindelse med mit studieretningsprojekt i 3.g, hvor jeg skriver om survivalism (prepping) og tager bl.a. udgangspunkt i denne fotoserie. I den forbindelse ønsker jeg at berøre hvilke sociologiske og samfundsstrukturelle forhold der ligger til grund for, at en subkultur som denne opstår. Da du virker til at have et indblik i de miljøer som Emil Hartvigs serie beskæftiger sig med, kunne jeg godt tænke mig at stille dig et par spørgsmål for at komme nærmere et udgangspunkt for mine studier. Hvis du har lyst/tid/mulighed for det, kan du så stikke mig din mail så jeg kan skrive nogle konkrete spørgsmål til dig? Det vil ikke være særligt omfattende, da det kun handler om at skabe et grundlag for hvad jeg skal dykke ned i.