Fotobloggen Billeder af stort format

Christian Als: Resterne af en krig

Der var bomber, som faldt fra oven, kampe og artilleriangreb. De bombede ikke bare, hvor soldaterne var. De bombede alle steder. Vi efterlod alting bag os. Vi fik kun få ting med os, et par geder, som det lykkedes os at sælge. Det tøj, vi havde på, sko. I dag, et år efter, er det slidt op,« forklarer Yuram Inna Bille.

Den 35-årige mand er flygtning for anden gang. I sin barndom flygtede han til Etiopien, og nu er han flygtning i et nyt land: Sydsudan. Det er opstået siden dengang, men den krig, han er flygtet fra med sin familie, er den samme.

»At være flygtning er blevet en del af vores liv, men det er svært. Man har ingen rettigheder, du er begrænset, du har ikke frihed til at gøre, hvad du vil. Hvor vi kommer fra, var vort folk gode bønder. Vi vidste, hvordan man dyrkede jorden, hvordan man plantede afgrøder, hvordan vi kunne sørge for at producere nok mad, og vi kunne udføre andet arbejde. Men krigen forhindrer os i at tage hjem.«

Bille, hvis fortælling er videreformildet af organisationen Læger uden Grænser, er en af de flygtninge, der det seneste år er strømmet til regionen Upper Nile State, der som en del af Sydsudan presser sig ind som en tange imellem to sudanske provinser.

Her slynger Nilen, den hvide og den blå, sig dovent gennem landskabet, vuggende med grene og planterester gennem det sparsomt bevoksede landskab og lægger navn til provinser, der er væsentligt mere ustabile end den rolige flod. Provinser, hvor de to Sudan’ers gamle strid lever videre, trods sidste års globalt fejrede uafhængighed for Sydsudan og formelle afslutning af en lang og blodig borgerkrig.

Læs hele Tobias Havmands beretning fra Sydsudan her. Billedserien, som ledsager artiklen, kan ses i sin helhed nedenfor. Den er lavet af fotojournalist Christian Als.

I Doro-lejren er man i gang med at opføre skoler til de mange børn. 77 procent af Sydsudans befolkning er analfabeter. Uddannelse er fuldstændig afgørende for at sikre freden og skabe et nyt Sydsudan, og den udvikling starter i flygtningelejrene. Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

En mand er blevet stukket ned med spyd efter en intern konflikt i lejren. Overfald og mord sker hyppigt i flygtningelejrene i Sydsudan. Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Tidlig morgen i Doro-lejren. Mange nytilkomne flygtninge har endnu ikke fået udleveret telte eller presenninger, så overnatning under åben himmel er ikke et særsyn. Et barn ligger stadig og sover, mens moren tilbereder mad længere væk. Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Foto: Christian Als

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fantastiske billeder! - andet kan man ikke sige om dem.

Men suk: hvor kunne det være befriende, hvis Information for en gangs skyld kunne tage sig sammen til at fortælle den rigtige historie om, hvorfor Sydsudan er havnet i den situation, de er.

Afrikas fattigdom, Sudan og Angola blot som eksempler har en historie, der er 100% linket op på en gruppe ryggesløse imperialisters hærgen siden stort set en hvid man satte sine ben der. Sort og mørkt - som olie. Kæmpe ressourcerigdomme, folk der lever på gravens rand.

Altså den virkelige historie - og ikke Informations kæledægge, Henrik Steen Nielsens, klimaævl.

For uden den virkelige historie i fokus, bliver smukke, smukke billeder som disse - undskyld jeg siger det, respekt for den talentfulde fotograf - bare etnoporno og æstetiseret elendighed. Og det er ikke fotografens skyld - det er den redaktionelle vaghed.

Jeg har tit spekuleret over, hvorfor man har kaldt det 'det mørke Afrika'. Hudfarven, nej, landskabet, sollyset, nej. Udtrykket er opfundet af den britiske elite. Det beskriver det 'mørkelagte' kontinent, hvor nyhederne om et nyt overgreb ikke nåede hjem uden at være manipuleret til elitens fortællerfordel. Vi har simpelthen ikke anet, hvad der foregik. Eliten har elsket, at ingen har interesseret sig for dette mørkelagte og stort set glemte kontinent. For så kunne de hærge som de ville.

Og jeg skal lige love for, at de gjorde det. DET viser om ikke andet, denne fremragende billedserie. Det er måske bare ikke det, der lige rinder os i hu, fordi den netop er så vanvittig flot.

steen willadsen

Jeg er enig i, at billedserien er fremragende og tankevækkende. Men de tanker, den vækker hos mig er lidt anderledes end dem ,den har vakt hos den første kommentator: Det er ikke Information, der har svigtet; det er mig. Jeg ved ikke, hvad det er for “Vi”, der “simpelt hen ikke har anet, hvad der foregik”; for hverken jeg eller nogen som helst anden voksen, jeg kender, er så blind, døv, etc. - kort sagt hjernedød, at vi ikke i årtier har vidst, at den elendighed, billederne viser, er dagligdag mange steder i verden. Og alt det med Eliten, Imperialisterne, osv. er sikkert meget rigtigt, men igen: Hvor langt ville de komme uden min passive accept? Læger uden Grænser bliver nævnt i artiklen. Jeg ser og hører dem af og til. Jeg kan godt lide dem. De lyder troværdige. Jeg tror, jeg sender dem en check. Jeg er ganske vist på spanden, men 100 dollars gør hverken fra eller til, hvad det angår. Og så har jeg da i det mindste gjort noget.

Morten Pedersen

Jeg bliver helt stum over disse billeder.
Det første billede er i sig selv en hverdag der løfter sig op til det mytologiske.
Man fornemmer rækkevidden af det mennskelige i al sin gru og overlevelses-evne der igen skaber hverdagens glimtvise lys.

Når vi sender penge til afrika, køber vi jo vare her oppe, læs gerne det her.

når vi sender mad til den tredje verden osv, er vi kun med til at underminere det for dem selv, da vi har det med at give penge og købe vare heroppe, ergo, de få ikke solgt nogen og ja, så går det ned for dem, men det er til gengæld blevet en rigtigt god forretning for nogen få og hvor en masse udnyttes i frivilligt arbejde, men du kan tag den her fra en afrikansk økonom

"For God's Sake, Please Stop the Aid!"
http://www.spiegel.de/international/spiegel/spiegel-interview-with-afric...

Man så lidt af samme tendens på Haiti efter det store Jordskælv, selv der, bad de om at få stoppet Nødhjælp, da det undermineret hele landet.

Long-term food aid risk to Haiti economy - Preval
http://www.reuters.com/article/2010/03/08/quake-haiti-president-idUSN082...

steen willadsen

“når vi sender mad til den tredje verden osv, er vi kun med til at underminere det for dem selv, ---“
Morten Wilder, 26 oktober, 12:16

Jeg er helt uenig ovenstående indstilling, for så vidt den refererer til mennesker i nød. Det tror jeg egentlig, de fleste vil være, i hvert fald hvis de tænker lidt over det.

steen willadsen:

Prøv og læs de artikler der erlagt med...

Jette Abildgaard

steen willadsen og Morten Wilder,

Jeg tror begge Jeres tankegange er rigtige...I ser det vist blot fra forskellige synsvinkler!!

Det eneste jeg haaber vi alle er enige om er, at ''den hvide mands'' (os) haergen og raseren i denne verden skal stoppes hvis vi vil goere os noget som helst haab om, at planeten skal overleve!!

Billederne er perfekte og, fortaeller det reelle liv (altsaa ikke kun det vi laeser iaviserne) godt.....ofte fortaeller billeder meget mere end ord...

steen willadsen

Artiklerne (og yderligere baggrundsstof) var – med tilføjelsen selvfølgelig - læst, og overvejet, inden kommentaren blev skrevet. Kenyanerens frustration med forholdene i Kenya og andre steder i Afrika (og den øvrige verden) er forståelig og vil sikkert deles af alle, der tager sig tid til at sætte sig lidt ind i sagen. Men hans anbefaling (og din), at al hjælp til “Afrika” bør stoppes er helt urimelig og i nærværende sammenhæng umenneskelig. Alt det vil man hurtigt indse, hvis man tænker sig om. Jeg er bekendt med Malthus, enig med ham i hans hovedthese. Men selv Malthus modererede sine synspunkter i konkrete sager. Jeg står fast ved, hvad jeg skrev. Lad denne og hin regeringsleder, minister eller mellemmand være så korrupt ,som vedkommende være vil: der er brug for folk som “Læger uden Grænser”, og de har så rigeligt gjort sig fortjent til min tillid og beundring.

Som jeg ser det på billederne: mændene slås, kvinderne arbejder.

Jørn Stjerneklar

@ Morten Hansen

Det hedder det mørke afrika fordi vi altid har strømsvigt hernede :-)

Til Christian Als. Fantastiske billeder. Det er svært at eksponere sudanesere. Godt gået.

Når de sendes billeder fra Afrika som disse, fastholdes Afrika i et billede af et "nødlidende" kontinent.
Der er meget nød i Afrika, det er sandt.

Der sker -også- mange gode og rigtige ting i Afrika.

Som sædvanlig, interesserer pressen sig kun for det makabre, og suk, dér er billeder nok at tage fra den front.

Jeg tror nu også, at man, ved lidt indsats, - kunne grave nogle særdeles gode armods billeder frem fra Europa.

Læger uden grænser gør et fint stykke arbejde, jeg håber de har mange afrikanske kolleger der tager over, når de "flyver" igen.

Manden der ligger ned og ser lige ind i kameraet, ja, ham kan jeg selv godt minde (udtryksmæssigt) om visse dage, når jeg tænker på den generelle udvikling i Danmark.

Krig er krig er helvede...