Fotobloggen Billeder af stort format

Ræk mig lige ketchup’en, skat

Vi åbnede vores lille serie af billeder fra Fototriennalen med én fotoklassiker, og vi lukker den med en anden: Martin Parrs billedserie The Last Resort, som udstilles på Willemoesgården i Assens.

Martin Parr er et af britisk samtidsfotografis store navne. Han er aktiv – hyperaktiv, nærmest – som fotograf, kurator, underviser og som indehaver af en enorm samling af fotografier og fotoreproduktioner. Det er billeder fra Parrs internationale gennembrud fra 1986, som nu vises på Fyn.

The Last Resort er fotograferet i New Brighton ved indsejlingen til Liverpool, en ferieby, som i de tidlige 1980'ere var præget af forfald og almindelig elendighed. Parr stak linsen op i hovedet på folk og ud af den anden ende kom farvefotos, som lignede alt andet end postkort og ferieminder.

Parrs billeder vakte opsigt med sin kradse og satiriske tilgang. På en måde et mix mellem William Eggleston og Weegee, men samtidig noget, som ingen rigtig havde set før. Parr har sidenhen udviklet sin særlige tilgang til farvefotografiet til perfektion, men her er nogle af de billeder, som startede det hele.

Helt sikkert et besøg værd, hvis man er på de kanter. Udstillingen kører frem til 3. november.

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

Fra serien ’The Last Resort’ © Martin Parr 1983-86

bedste billedserie i lang, laaang tid

Peter Andersen

mankind

Brian Pietersen

vi er nogle svin..og nogle lever fint i det.

Jens Christoffersen

Bob, nu skal du ikke blive *alt* for begejstret, vel?

:-)

Fremragende, intet mindre!

Uhyggeligt.

Ååååh hvem der dog bare boede på Fyns land.

@Jens Christoffersen.

Nu vælger man ikke altid 'begejstringens' størrelse selv. Min mor har altid sagt: "Køb bukser med plads til begejstring" ;)

Morten Pedersen

Wauw, fantastisk. Men er de ikke ....über-stiliserede? Tror I ikke de er opstillede? Jeg er i tvivl, men hvor er de gode og grimme! Og noget 3.

Pernille Iversen

Hmm. Disse billeder virker forstemmende på mig af en eneste grund:fotografens udstilling af fattigdommens uskønhed.

Børn der spiser is og bliver snavsede? uh, hvor ulækkert, eller? Sådan ser børn sgu da ud når de spiser is, hvis ikke mor sidder med Kleenex i nærheden.. Med et par velklædte børn i en smuk have ville billedet kunne bruges i livsstilsmagasiner.

De triste omgivelser tyder mest på at det er et nedslidt ferieområde, hvor kun de fattigste englændere holder ferie- de andre, mere velbjærgede borgere, skal ikke nyde noget.

Så kan vi sidde og blive småborgerligtforargede over denne fattigdoms manglende æstetik. Øv, de spiser pølser, og det sviner, og de har grimt badetøj på...

Nogle højst sandsynligt hårdt optjente ferieuger har været tilbragt i et 'ferieparadis' bestående af forurening, skrald og beton. Det er hvad billederne viser mig.

Og ja, de er måske stiliserede og nøje udvalgt.

Men jeg bliver da ikke forarget? Jeg bliver indigneret over, hvor lidt der skal til, for at nogen har betragtet de steder her som attråværdige feriesteder.

Vi kan kun gisne om hvilke kummerlige forhold, deres hverdag har bestået af, siden dette er deres feriested?

Gode fotos der sætter tankerne igang. Endelig nogle fotos der formidler så godt, at overintellektualisering ikke er nødvendig for at se meningen med dem.