Fotobloggen Billeder af stort format

Hvor en ung fisker drømmer om at blive digter

Daniel Hjorth skriver om sin serie So far but yet so close:

Midt i Atlanten ligger Færøerne som 18 grønne dråber spredt i havet. Isoleret fra resten af verden lever de knap 50.000 færingerne et liv tæt på natur og religion, tradition og slægt. Men Færøerne er mere end det.

Under overfladen findes en generation af unge, der er vokset op med de gamle normer, men hvor en ny, globaliseret virkelighed er begyndt at sætte sine spor. Hvor man kan åbne sin computer og lade hele verden strømme til sig eller købe internationale magsinerne hos den lokale købmand. Hvor en ung fisker nu drømmer om at blive digter, i et samfund hvor 95 procent af eksporten kommer fra fiskeri.

Bag de rustbrune fjelde hænger tunge skyer. For hvad gør et gammelt samfund, når de unge rejser væk og ikke kommer tilbage. I efteråret 2012 tog jeg ti dage til Færøerne for at finde ud af, hvordan det er at være ung et sted, der er så langt væk, men alligevel så tæt på.

Daniel Hjorth er fotojournaliststuderende på Journalisthøjskolen i Århus. Ham skal vi nok komme til at se mere til.

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Foto: Daniel Hjorth

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Peter Rasmussen

En meget ensporet billedeserie, hvor vinklen desværre er valgt på forhånd. Hvis Daniel virkelig har haft 10 dage til at vise hvordan det er at være ung på Færøerne, så har han virkelig gjort et dårligt stykke arbejde. Beklager, men det er min holdning.

Jette Abildgaard

De er synd har faar Faeroerne til at se saa triste ud, for det naegter jeg at tro de er!!

Peter Andersen

Tror jeg bliver hjemme. Jeg er også for gammel.

Sarah Celine Elving

Flotte fotografier. Jeg tænker fotografen gerne vil skildre en Færøsk tidslomme, med et glimt i øjet?! Jeg får absolut lyst til at besøge landet!!

Hans Peter - jeg tvivler på at Daniel har tænkt "Nu skal jeg tage til Færøerne og beskrive det som mega nederen". Daniel har vel nok bare haft denne her mavefornemmelse og stemning da han rendte rundt deroppe, og det er derfor billederne er endt som de er endt.

Du stoler måske mere på en "Danskerne er verdens gladeste land"-undersøgelser?

Subjektivitet er vejen frem. Du har gjort et suverænt stykke arbejde, Daniel!

Serien er billedmæssigt et friskt pust i forhold til den evige romantiske postkortæstetik som færinger er vant igennem mere end 100 år.

Billedmæssigt ser vi derfor alt for meget en romantiserede eksotisme med grindedrab, søpapegøjer og får, der præger billedet af Færøerne både på Færøerne og udenfor.

Dette billede er dog (selv om det ser uskyldigt ud) mere skadeligt for færinger på længere sigt, da de herved bliver konstruerede som evigt folkedansende eksotiske naturmennesker, der lever i en vikingetidslomme, dvs. at de er ikke kun provinsielle og tilbagestående, men at de lever i fortiden i forhold til centrets måde at konstruere andre på og sig selv. Dvs. at den hegemoniske diskurs er konstrueret i forhold til fx hvem er civiliseret, hip og trendy modsat det at være passé, overvintret og oldnordisk gammeldags. Og her har jeg lyst til at sige at Færøerne er ikke et romantisk fuglereservat eller et folkedanser klippeland, men et lille spændende, moderne, hipt og smart land med alt hvad der kan trækkes frem af hipsterkultur og rockmusik m.m.

Fotografen har foretaget et valg af en bestemt æstetik, der har en forkærlighed for et tågemættet tristesse, som jeg finder yderst interessant. Der er også et strejf af smerte i billederne, en tomhed i den færøske regn og tåge sammen med en udsathed som ofte findes i udkantsområder. En stille desperation som jeg godt kan relatere til, da jeg forlod Færøerne for 20 år siden og er aldrig vendt tilbage. Jeg var også engang en fisker med digterdrømme og drømmene er blevet til virkelighed.

Færinger er dog ret småsarte og nærtagende at de i fuld alvor diskuterer (på Facebook) om dette er legitimt? Er dette en god/mindre god repræsentation af unge på Færøerne? Det kan være svært at forstå for ikke færing, men færinger er ret ømskindede overfor udlændinges billede af dem og reagerer både instinktivt og ofte ret primitivt over for mindre flatterende billeder af Færøerne.

Dette kan nok forklares ved at man er vandt til en æstetik fra det 19. årh. med rødder tilbage til det 18. årh. og tidligere hhv. idyllen, pastoralen, pittoresken og det natursublime. Der er bare ikke sket en fotomæssig opdatering af billedet og heller ikke af fotografiet på Færøerne, da man andre steder ikke reproducerer disse stiler, omvendt har de været betragtede som kitsch det meste af det 20. årh. ligesom malere og fotografer ikke har ledt efter en biedermeieragtig skønhed (som i det skønne).

Per Hoffmann Olsen

Det er et par virkelig gode billeder imellem.

Og jeg er helt enig med Kim Simonsen - der er smerte i nogen af billederne. Man stopper op og tænker efter.

Jeg må give Kim Simonsen ret, der røg illusionen om "postkort-færøerne" - og billederne - ja, de viser hvordan udvendige kulturtræk er ens her i globaliseringens tidsalder, de samme unger kunne hænge ud overalt i en by i Danmark.

Jeg havde samme fornemmelse af Færøerne, da jeg i foråret søgte derop i min jagt efter arbejde - jeg fik et, ombord på et (line)fiskeskib.

Jeg oplevede færingene som varme, mildt konservative og festglade ....

Og så er joken blandt sømændende at, der skulle bo 6 mill. idioter i Danmark. Det fik jeg i hvert fald at vide nogle gange ;-)

Jeg kommer selv fra Færøerne og jeg må bare sige at jeg synes det er nogle fantastiske billeder. Alt for ofte har vi det her biedermeier lort med får, fisk, fjeld og alt det lort. Fotografen har virkelig fat i noget.

Tankevækkende serie ! Smerte og skønhed.