Fotobloggen Billeder af stort format

Paris 1914 – i farver

Farvebilleder fra Paris taget kort før 1. Verdenskrig – det er ikke hverdagskost.

Billederne stammer fra Albert Kahns samling af fotografier fra hele verden og de er udstillet på Musée Albert-Kahn i Paris. Kahn var en fransk bankmand med en stor interesse for det nye medium, ikke mindst autochromer – en tidlig form for farvefotoproces udviklet af brødrene Lumière.

Udover selv at være en ivrig amatørfotograf, brugte han også store summer på at hyre fotografer til at dokumentere livet i Frankrig. Dette projekt startede ganske kort før verdenskrigens udbrud i 1914 og løb frem til 1929.

Niels Engelsted

Fascinerende!

Fantastisk - og utroligt som farver giver billederne en helt anden autencitet end sort/hvid. De virker meget mere nærværende og realistiske. Mennesker i farver er nu engang nemmere at identificere sig med. De havde også røde kinder dengang, ligesom os.

Der var en fotoserie for et par år siden på denne blog, også med farvebilleder fra ca. samme periode, men fra Rusland - taget med en helt specielt filterteknik. De var også helt fantastiske.

Så smuk verden stadig var dengang, for kun 100 år siden.

/O

Tak for dette fantastiske glimt ind i fortiden.

ja det er virkelig fremragende, noget helt andet end de seneste kunstneriske forsøg

Maj-Britt Kent Hansen

DRK har netop genudsendt ni udsendelser med stof fra Kahns billedarkiv. Fastbilleder og levende.

http://www.dr.dk/TV/se/albert-kahns-verdensarkiv/albert-kahns-verdensark...

Kristian Schrøder

Olivier:

Du taler vist om Prokudin-Gorskijs fotografier. Jeg tror i øvrigt, at de alle (flere hundrede) er gjort tilgængelige i høj opløsning på nettet.

Og ja, de er fantastisk flotte.

Kristian Rikard

Fremragende billedserie. Tak for det!

Jens Christoffersen

@Gaspard,

"Du taler vist om Prokudin-Gorskijs fotografier. Jeg tror i øvrigt, at de alle (flere hundrede) er gjort tilgængelige i høj opløsning på nettet."

Præcis!

Ja, jeg fandt dem også på Flickr bagefter i fuld opløsning. Mageløse billeder. Her er linket.

http://www.flickr.com/photos/prokudin-gorsky/

/O

Morten Pedersen

Jaaaaah - så langt mere interessante end de seneste par kunstfoto-serier.

Fantastisk! Helt vildt Sublimt! Jamen???

Søren Kristensen

Læste ej billedteksten og tænke: hvilket fantastisk og møjsommeligt arbejde i Photoshop. Var klar med fem stjerner. Nu er det så den ægte vare, så mindre kan ikke gøre det.

******

Lone Christensen

Billederne er fantastiske! Når jeg kigger på dem, får jeg det som om jeg kan høre lyden fra den gang de blev taget..en lidt underlig men fed oplevelse.

DR har åbenbart haft en serie om Kahn kørende.
man kan stadig se nogle af de sidste udsendelser på deres hjemmeside. De første kan desværre ikke afspilles.

Bestemt seværdige. Der er også masser af levende billeder, endda nogle i farver.

http://www.dr.dk/TV/se/albert-kahns-verdensarkiv

/O

Det er ironisk nok, at nogle af de første reelle farvebilleder faktisk er mere levende end mange hypermoderne af slagsen. Missionæren også altid en vinder - også selvom den er gammelkendt!

En ting er de rent tekniske aspekter og fascinationen ved at stå med så livagtige farvebilleder fra en sort/hvid æra.

Men hertil kommer de helt specielle kompositioner, der opstår, når folk på gaden konfronteres med en fotograf og et kamera, som dengang tydeligvis stadig kunne vække en vis opmærksomhed og nysgerrighed.

Det er virkelig fotografier fra fotografiens uskyldige ungdom.

/O

Peter Kjeldsen

Albert Kahns livsprojekt at dokumentere alverdens kulturer omkring århundredeskiftet er meget fascinerende. Han sendte fotografer ud i det meste af verdenen. Formålet var hovedsageligt oplysning, at de forskellige kulturer, gennem dette arbejde skulle få større forståelse for hinanden.
I hans enorme fotomateriale som foreligger i en næsten uovertruffen kvalitet, vil kunne man se miljøer og kulturer, som forsvandt få år efter, de blev dokumenterede.
Besøg http://albert-kahn.hauts-de-seine.net/ - og besøg museet, næste gang du er i Paris.

Vibeke Rasmussen

Aaaahhh, fantastisk smukke billeder. Jeg får helt lyst til at være der, eller i det mindste at vide mere om, hvad der foregår der og da.

Og ja, selv om jeg ofte foretrækker sort/hvide fotos, er der noget med gamle fotos i farver, der gør dem mere autentiske. Lidt lige som for første gang - efter kun at have set reportager i sort/hvid - at se farveoptagelser fra 2. verdenskrig. Det hele kommer pludselig tættere på, og bliver mere virkeligt.

John Vedsegaard

På en eller anden måde syntes jeg ikke det er så svært at finde spændende fotos, rundt omkring på nettet, for eksempel
dette fra Italien, det er en af de store fordele ved internettet, når man søger i billeder via for eksempel google, kommer der også de mest utrolige resultater frem.

Det skal naturligvis ikke opfattes som en negativ kritik.

Lars Villumsen

Billede 4 er unikt.

Den unge kvinde til venstre er meget smuk og hun udstråler en hemmelig styrke og fed selvbevidsthed. Den positur hun indtager med foden hårdt på skammelen, knæets kontur der tydeligt ses gennem kjolen og albuespidsen der hviler derpå! Og så det lumske smil! Hun må være moderen til babyen der hviler i skødet på hendes egen mor. Knægten til højre er nok hendes lillebror og faderen står bare der med kosten og har for længe siden lært at leve med, at hans datter klarer denne verden helt alene og uden en mand der forlanger at dominere hendes og barnets liv.

Fantastisk foto!