Fotobloggen Billeder af stort format

Informations Fotopris: 2. pladsen

Informations Fotopris blev indstiftet i 2009. Det er en pris, som hylder og belønner fotojournaliststuderendes arbejde lavet under praktiktiden på et dansk dagblad eller billedbureau.

Dommerne i år var Peter Hove, Maria Fonfara og Mette Juul. De indsendte portfolier skulle indeholde både portræt og reportage, for at komme i betragtning.

Andenpladsen i år går til Mathias Christensen fra Politiken.

Om vinderen af 2. pladsen sagde dommerne:

Portrætterne er meget empatiske. Fotografen formår at komme tæt på, både i portrætterne og de svære  reportageemner, som han giver sig i kast med. Og så roste dommerne  specielt en serie fra nattelivet i København. Om den sagde de: Her gør fotografen noget andet end det, man nødvendigvis efterspørger på en
avisredaktion.  Dommerne mente dog også, at de godt kunne tænke sig en mere stram udvælgelse, og at nogle billeder i serien sagtens kunne have været sorteret fra i det endelige portefolio.

Pensionisterne Leif og Birthe Jensen blev 1 januar 2010 udsat for et brutalt hjemmerøveri, hvor tre maskerede mænd brød ind i deres hjem og overfaldt dem. Siden har Leif og Birthe anskaffet sig alarmer, kameraovervågning og Leif er klar til at forsvare sig mod nye røvere med sit jagtgevær.

Emil Svensson bor på et alderdomshjem i Malmø. Trods de 98 år spiller han stadig billard hver eneste dag, selvom han er ved at være "en gammel gubbe," som han siger.

Portræt af Stine Stengade, som spillede den kvindelige hovedrolle i Marianne i Bergmans "Scener fra et Ægteskab" på Århus Teater.

Byen. Jeg kom til dig, og jeg var ung. Med al din kraft indhyllede du mig i din verden. Af asfalt og beton. Du opløste og forvandlede mig. Ansigterne, larmen og neonlyset. Du var voldsom. Du tog min uskyld. Med din sex og med din vildskab fortryllede du mig. Men din rædsel var ikke til at overse. Du forfærdede mig. Med dit forfald, dit fravær og din stress. Du gjorde mig rastløs. Fratog mig min mening. Anonymiserede mig så jeg blev ensom. Gjorde mig depressiv med dit vintermørke og dine sorte våde gader. Og menneskene som bebor dig og definerer dig. Tusinder af brudstykker afspillet på samme tid i. Nu har jeg hengivet mig, og ladet mig opløse i dig. For at forsones og for at forstå dig. Og jeg har fotograferet dig, som du drager mig. Som jeg mærker dig. Som jeg ser dig.

I legede fangeleg mellem blokkene, og de var efter dig. Du kæmpede dig op ad trapperne, som handlede det om liv eller død. Så begyndte det at blive mørkt, og I skulle hjem og spise aftensmad.

I sad der på gulvet bag poolbordet. I var trætte og skuttede jer, som var resten af verden imod jer. I var heller ikke meget for at blive fotograferet. Undskyld, hvis jeg trådte over jeres grænse, men jeres ømhed var så betagende.

I havde kendt hinanden i mange år og inviterede mig indenfor i jeres tosomhed. I jeres soveværelse. Jeg så, at I elskede hinanden. I var smukke. I jeres nøgenhed. I jeres åbenhed. Først elskede I, så kneppede I. I var sammen igen, efter at have været gået fra hinanden. For fire år siden havde I skabt en datter sammen.

I fandt sammen på gaden og splejsede om en kugle. Så gik I mod Hovedbanegårdens kælder, der skulle I dele det. Kokainen. Vi sneg os forbi vagten ved opbevaringsboksene, og fandt en trappe med lys. Så snart I fik det delt op i to sprøjter, var han væk. Du bandede, han havde taget mere end aftalt, det svin. Der var koldt, og det vage lys fra den gule lampe gjorde det svært for dig. Du stak, og du stak, og du stak. Snerrede, bandede og skar grimasser, mens du rodede rundt med nålen inde i armen. Du ramte en nerve, det gjorde ondt. Blodet løb ned ad armen på dig. Men efter et kvarter blandede den hvide væske i sprøjten sig pludselig med det mørkerøde blod fra din åre. Et sagligt smil bredte sig over dit ansigt, som var alle anstrengelserne glemt i et splitsekund.

De ville fælde stenbroens eneste store træ i kvarteret, og du var mødt op sammen med hundredvis af andre for at vise din sympati for træet, som stadig stod midt på torvet. Pludselig tog du dit tøj af og forsøgte i din beruselse at komme forbi det bemandede hegn for at kramme træet en sidste gang.

Klokken slog 12, og som raketterne fløj om ørene, mistede du fodfæstet og bidrog på din egen måde til gadens vanvid, som du styrtede i jorden.

Informations Fotopris er sponsoreret af Canon Danmark – tak for det.

Anbefalinger

  • Jette Abildgaard
Jette Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivan Riordan Boll

Føler helt klart noget for disse billeder. Synes at denne havde fortjent at vinde 1. pladsen.

Overbliksbilledet af København er et af de bedste bybilleder jeg længe har set.

Dog er jeg virkelig ikke nede med det første portræt af ægteparret - de andre portrætter er meget mere interessante.

Kamiar Faroughi

Fortjener 1. pladsen bland de 3 vinner. De farve billeder er intet uden text, derfor fotografisk set ikke saerlig interresting. MEN de black/white pictures.....meget god, uden text virker, fungere, og bringer de en lige der hvor der sket. staerkt, gribenede, udtryksfull og poetisk. Med text morferes de til en anden helhed og rykker en op til en god niveau af "visual/litereture" production.

Om Fotobloggen RSS

Fotobloggen er et forum for dansk og international kunst- og dokumentarfotografi. Udkommer ugentligt.