Fotobloggen Billeder af stort format

Informations Fotopris: 3. pladsen

Informations Fotopris blev indstiftet i 2009. Det er en pris, som hylder og belønner fotojournaliststuderendes arbejde lavet under praktiktiden på et dansk dagblad eller billedbureau.

Dommerne i år var Peter Hove, Maria Fonfara og Mette Juul. De indsendte portfolier skulle indeholde både portræt og reportage, for at komme i betragtning.

Trediepladsen i år går til Dennis Lehmann fra Berlingske.

Om vinderen af 3. pladsen sagde dommerne:

Praktiktiden er en tid, hvor  man skal tage chancer, lege rundt og prøve sit formsprog af. Det formår fotografen bag dette portefølje. Dommerne efterlyste dog et mere  stringent udvalg af billeder. De sagde: Flere billeder kunne have været udeladt fra samlingen, og det tæller desværre ned i det samlede resultat.

Nedenfor viser vi Lehmanns reportage fra Norge 1 år efter Utøya.

Den 22. juli 2011 mistede 77 mennesker livet i terrorangrebet i Norge. Angrebet var ikke blot rettet mod Arbeiderpartiet og dets ungdomsorganisation, AUF. Det var et angreb mod tryghed, mod kærlighed og mod ungdom. Dagen efter angrebet ramte en bølge kombineret af sorg og sammenhold Norge, og for en stor del af befolkningen ridsede smerten sig fast. Følgende er et uddrag af portrætserien Ung Må Verden Endnu Være, som blev bragt i Berlingske den 22. juli 2012 - et år efter terrorangrebet.

Espen Sandsbråten, 35 år, var en af de første ambulanceførere, som gik i land på Utøya. I aftenens mørke identificerede han otte unge menneske i skoven, erklærede dem for døde, lukkede deres øjne og lagde et hvidt klæde over dem. Det, der gjorde størst indtryk, var dog de mange mobiltelefoner, som blinkede og vibrede på skovbunden.

»Det værste er, at jeg ikke kan ringe til min mor, når jeg er ked af det. Så savner jeg hende.« Anna Balch Fjalestad, 20 år, var på Utøya for første gang sammen med sin danske mor Hanne Fjalestad for Norsk Folkehjelp. Hanne Fjalestad døde, da hun gik mellem Breivik og en gruppe unge. Anna overlevede ved at gemme sig i Skolestuen.

»Jeg var for tæt på til at fotografere. Til gengæld har billederne sat sig fast, og det bliver de ved med.« Martin Slottemo Lyngstad, 23 år, fotojournalist, hentede sin lillebror Severin Slottemo Lyngstad, som overlevede Utøya ved at flygte gennem skoven, mens kuglerne føg om ørerne på ham.

»Jeg kan huske, at jeg følte mig dum, fordi jeg begyndte at græde allerede ude foran kirken til begravelsen. Der var så mange mennesker. Et par dage forinden havde jeg været ude for at købe tøj til begravelsen, men det føltes helt forkert.« Sandra Klavenæs, 18 år, mistede sin bedste veninde og medgrundlægger af Sarpsborgs cheerleadinghold, Eva Kathinka Lütken.

»Han havde stået og overvejet, om han skulle gå ned til båden og skyde mig, men havde droppet det, fordi han troede, jeg var civil. Det var først da, at jeg forstod, hvor tæt på jeg havde været. Jeg kunne ikke sove. Jeg rystede.« Johannes Dalen Giske, 21 år, overlevede Utøya, hvor han var matrosleder på skibet MS Thorbjørn, som fragtede Anders Bering Breivik til Utøya.

Da retssagen mod Anders Bering Breivik startede i Tingretten i Oslo i april 2012, var store dele af centrum omkring Regeringskvarteret stadig under genopbygning. Bygningerne have, ligesom Norges befolkning, tydelige sår i form af spånplader, knuste ruder og overvågningskameraer. Sår, som endnu ikke var helet. Ar, som vidnede om terrorangrebets fysiske og mentale omfang.

Informations Fotopris er sponsoreret af Canon Danmark – tak for det.

Anbefalinger

  • Jesper Jensen
  • Søren Hansen
  • Jette Abildgaard
Jesper Jensen, Søren Hansen og Jette Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kamiar Faroughi

Disse billeder er kun faa almindlig billeder uden deres text. meget almindlig. med text er almindlig billeder med forklaring. det er underlig hvad for en criteria og vaerdi system har dommerne haft. En billedet skal snakke for sigselv uden TEXT, ligsome sort/whide billederne fra Mathias Christensen(ikke de farvede) 2. plads.

Om Fotobloggen RSS

Fotobloggen er et forum for dansk og international kunst- og dokumentarfotografi. Udkommer ugentligt.