Fotobloggen Billeder af stort format

Forbryderalbum

Forbryderfotos er nærmest en utømmelig kilde af hjerteskærende og interessant fotografi. Man skal selvfølgelig overvinde eventuelle skrupler over at mæske sig i andre folks ulykke, men når vi – som her – har med historiske bruntintede fotos at gøre, burde det være en smal sag.

Billederne er fra 1920'erne, taget af politiet i Sydney, Australien, og vi har med et bredt spektrum af lovovertrædelser at gøre. Fra salg af opium og falsk kokain over tyveri (»A. Gunderson, stjålet en pels«) til svindleri, bigami, og forstyrrelse af den offentlige orden. Store og små tragedier, ofte på en baggrund af fattigdom og social armod.

Billederne her er naturligvis optaget uden hensyn til æstetik. Komposition og belysning er mere eller mindre tilfældig, der er skrevet notater direkte på billederne osv. Men ser man dem med et mere moderne blik fremtræder de sofistikerede – som en slags visuel beat-poesi.

Tak for tip til Anna Meera Gaonkar

Anbefalinger

  • Bo Johansen
  • Lone Christensen
  • Laust Persson
  • Anders Kristensen
  • Søren Klausen
  • Peter Andersen
  • Jette M. Abildgaard
  • Vibeke Rasmussen
  • ulrik mortensen
Bo Johansen, Lone Christensen, Laust Persson, Anders Kristensen, Søren Klausen, Peter Andersen, Jette M. Abildgaard, Vibeke Rasmussen og ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Andersen

Wow - man har rigtig lyst til at høre den enkelte historie.
Flotte portrætter, selvom det ikke var meningen.

Laust Persson, Anders Kristensen, Vibeke Rasmussen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Der findes også en dansk variant af ovenstående fra 1800 tallets København (+ lidt tekst hvis man klikker på billede):
http://www.flickr.com/photos/statensarkiver/sets/72157628096465366/page2/
bl.a. med en rubrik: "offentlige og andre løsagtige fruentimmere" ....

Laust Persson, Jan Weis, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Niels Mosbak, Jette M. Abildgaard og Jens Christoffersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Disse billeder, og de små fortællinger der ledsager hver enkelt, må da være en guldgrube for krimi- og manuskriptforfattere at dykke ned i. Og man kan dårligt andet end blive både dybt berørt og forundret – og ind imellem også more sig – over disse menneskeskæbner.

Her 'Femme Fatales: 35 Vintage Female Mug Shots' kan man fx læse om og se fotos af den unge mor Emily Hemsworth, som havde slået sit kun tre uger gamle barn ihjel, og om hvem der står, at "it is unknown if she was ever released. Aged 24."

Om den ovenfor nævnte Annie Gunderson kan man læse:
/"Teenager Annie Gunderson was charged with stealing a fur coat from a Sydney department store called Winn’s Limited, in 1922. Police records do not indicate whether the fur she is wearing is the stolen item. Aged 19."/

Og her kan man bl.a. om ‘Harry Crawford’ læse denne forbavsende historie:
/"When ‘Harry Leon Crawford’, hotel cleaner of Stanmore was arrested and charged with wife murder he was revealed to be in fact Eugeni Falleni, a woman and mother, who had been passing as a man since 1899. In 1914, as ‘Harry Crawford’, Falleni had married the widow Annie Birkett. Three years later, shortly after she announced to a relative that she had found out ‘something amazing about Harry’, Birkett disappeared."/

Utroligt spændende billeder og skæbnefortællinger, som man ikke sådan lige kan ryste af sig igen.

Lone Christensen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Jette M. Abildgaard

Dette er helt klart fotos for kreative hjerner....;)

Udvist og udbragt af riget - Anna Svensson ligner en med en helt super historie Ulrik ;) - hvad betyder det at blive udbragt?? Er det mon som naar politiet i Danmark foelger Romaer ud af landet...til fods (2012 var det vist)??

Og - saa er der Alice Clarke Vibeke....hun ligner kvinden fra den Stephen King film, hvor kvinden torturerer en mand helt vildt ude in the middle og nowhere i staten Maine...kan ikke huske titlen, men filmen maa have vaeret god naar jeg kan huske den..jeg mener hun endte med at smide ham i broenden...han maa have vaeret en rigtig dum skid siden han havde fortjent dette....maaske det var den der hed ''Missery''...ikke sikker...

Og Amy Lee...hun er raa....og Edith Florence Ashton - hun maa vaere gift - eller elskerinde til en mafia boss...Elizabeth Ruddy har slaaet sin mand ihjel og, saa er der Elizabeth Singleton...hun stjaeler groentsager fra naboernes haver.....

Aah ...og se ogsaa lige Mary Rubina Brownlee ..hun maa vaere en skolelaerer der har slaaet for hardt med spanskroeret....og the Candid Mugshots of Dapper Criminals...kvinden midterst er bare sur......hende med hatten maa have stjaalet hendes hat.....

OK...jeg kunne blive ved.....nogen der vil vaere med til at skrive en krimi her ;)??

Super fotos allesammen baade dine Jens og, alle de links I andre kommer med og ja Vibeke...vi maa i gang med pennen...;) men indroemmet...jeg har ikke laest en eneste af kommentarerne,.......min fantasi loeb bare ''lidt'' loebsk...;)

Peter Andersen

''Missery'' - it is - og han var ikke en dum skid - hun var!

It's about a man named Paul Sheldon, he's an author, made incredibly famous by his popular books, specially his series called "Misery", the books are apparently about a woman in the old days who goes through heavy times in her life and he shares her pain and strength with the readers. When he finishes his last Misery book, he decides to celebrate and is heading back for his daughter's birthday, but he gets caught in a horrible blizzard and gets into a nasty and fatal car accident, but is saved by Kathy Bates, or as we know her Annie.

He wakes up in a bedroom with his legs badly broken, bruised up, and cut up, but hears a light and charming voice saying "You're going to be just fine. I'm your number one fan!". Annie nurses Paul back to health and says she'll get an ambulance once the storm clears up. She's so lovely and charming, you would never have any clue that she'd even just harm a fly. But when she gets ahold of Paul's last Misery book, she gets infuriated when she finds out that he's killing off Misery and continuing onto more dramatic and dark stories. She makes him write a new Misery where she is resurrected, Paul used to write for a living, now he's writing to stay alive. Discovering slowly how crazy Annie is, he tries to escape more and more, but Annie is so convinced she's in love with him, she'll never let him go!

Jette M. Abildgaard

Det er rigtig Peter.....tak, nu kommer filmen og kvinden tilbage i sin fulde afsky....den var jo forfaerdelig....og ja.....hun var forfaeredelig......men filmen var god...som Kings film plejer at vaere....har ikke set noget af ham i aarevis.....

Vibeke Rasmussen

Peter Doyle, kurator på udstillingen 'City of shadows', beskriver her meget indlevende både fotografierne, de fotograferede og omstændighederne under optagelserne og påpeger, meget rammende, hvordan fotografierne snarere end at være 'taget' synes at være 'givet' af de portrætterede:

/"Perhaps the most singular component of this extraordinary visual record is the mug shots. Between 1912 and 1930 police photographed, apparently on an irregular, ad hoc basis, around 3,000 actual and suspected criminals, and more than a few outright innocents. Most of us are familiar with the modern mug shot: a flat, harshly-lit view of a dishevelled subject, abjectly holding a slate identifying the charge they are to face. The Sydney police mug shots are something different, and perhaps unique in the world. In these we see an astonishing range of men, women and children of all types, photographed under natural light, apparently in whatever poses they chose. They scowl, grin, laugh, even, in some cases, almost playfully strike poses. We talk of ‘taking’ photographs, but these photographs in many cases seem in some way every bit as much ‘given’ by their subjects. The photographs are technically of a very high standard: in sharp focus, pleasingly tonal. Faces are often captured in ‘painterly’ detail. The photographers seem to have striven to record and reveal character and personal history as much as physical appearance. And the view of the subjects is surprisingly benign. There is an unexpected sympathy, even tenderness, in many of the photographs."/

http://www.hht.net.au/discover/highlights/insites/city_of_shadows

Lone Christensen

Flotte billeder af velklædte forbrydere!