Fotobloggen Billeder af stort format

Kijev 20. februar 2014

Det blev en meget kortvarig våbenhvile, som blev etableret onsdag aften på den ukrainske regerings initiativ. Natten mellem onsdag og torsdag forløb forholdsvis rolig, men torsdag morgen eksploderede det igen på Uafhængighdspladsen i det centrale Kijev.

Demonstranter fik i et koordineret og meget voldsomt angreb fjernet politiet fra deres positioner i de tidlige morgentimer. Regeringens sikkerhedsstyrker, som øjenvidner har berettet og som man kan man se på nogle af de videoklip som har floreret på nettet dagen igennem, svarede igen ved at skyde med skarpt imod menneskemængderne. Både med brug af deciderede skarpskytter, men også sikkerhedsstyrker, som skød mere eller mindre tilfældigt efter folk med deres AK-47 automatrifler.

Det er for tidligt at gøre dødstallet op, men alt tyder på at dagen i dag bliver langt blodigere end tirsdag – en dag, som ellers markerede en form for grænse, der blev krydset.

Billederne nedenfor er alle fra i dag. De fortæller en barsk historie om en situation, som man måske allerede i januar troede havde nået et klimaks. Det viste sig ikke at være tilfældet.

Den kritiske læser (som vor lille avis har så mange af – og tak for det) vil naturligvis bemærke, at narrativet, overordnet set, stiller sig på demonstranternes side. Det vil være rimeligt at påpege at mange af de regeringskritiske demonstranter ikke føler sig for fine til at sparke på folk som ligger ned – eller selv bære føromtale Ak-47 (se næstsidste billede). Den ukrainske regering, derimod, bærer naturligvis ansvaret for at sende tropper på gaden med skarpladte våben og ordrer om at bruge dem. Og det er jo et andet form for ansvar.

I kulissen venter vi nu på Europa, som holder hastemøde her i skrivende stund, og ikke mindst Rusland, som, når det kommer til stykket, måske er dem som kan gøre en reel forskel i denne situation.

Vi samler op på den politiske situation i morgen. Indtil da lader vi billedet af Kijev den 20 februar stå.

Fotos: Bulent Kilic, Louisa Gouliamaki, Sergei Gapon, Oleksandr Ratushniak, Dmitry Serebyakov, Vasily Fedosenko samt unavngivne fotografer fra Reuters

Anbefalinger

  • Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for denne dokumentation.

Man kan jo bare håbe, at ingen i Danmark (eller i et andet vestlige land) tager det her som inspirationskilde for deres næste "fredelige demonstration"!
Men mon ikke nogle vil se lempeligere på de meget restriktive krav, man stiller i Danmark til demonstranternes påklædning og mere restriktiv på dansk politis anvendelse af tåregas etc.?

Jeg vil også gerne takke for de fantastiske om end meget skræmmende fotografier, der virkelig formidler et stærkt indtryk af kampene på Maidan i Kiev.