Fotobloggen Billeder af stort format

Den ukrainske revolutions mange ansigter

Som vi fortæller i dagens avis, er der ikke tale om nogen samlet opposition på Kijevs Uafhængighedsplads. Regeringens modstandere kommer mange steder fra i det ukrainske samfund – nogle har en specifik politisk agenda, flertallet har ikke, men er mere grundlæggende utilfreds med præsident Viktor Janukovitj’ korrupte og magtfuldkomne styre.

Men hvem er det, som går på gaden i disse dage? Det er både radikale grupperinger og mere moderate kræfter. Unge og ældre, samlet i deres lede ved det politiske system – men ikke nødvendigvis med mange enslydende svar på, hvor Ukraine skal hen.

Fotograf Filip Janek har sendt os dette udsnit af persongalleriet på Uafhængighedspladsen.

Kampene i Kijev fortsætter med uformindsket styrke.

En 19-årig studerende fra Polytekninsk Institut i Kijev arbejder som frivillig i oprørernes lejr. Hun skaffer varmt tøj, uddeler mad, laver kaff e, te og kakao. Hun forsyner de oprørere, der befinder sig fremme ved barrikaderne i frontlinjen.

Til en rigtig revolution hører barrikader, siger Alevander, en kosak fra Zaporozi. Her omkring Uafhængighedspladsen bygger vi dem af træ, sten, sne, pigtråd, stålwirer, hegn, jern, dæk og affaldsspande.

Vladyslava er kommet fra Mukaevova, den russiske del af Ukraine, for at besøge sin søn, som har været i oprørernes lejr i over en måned. Hun er med i organisationen Sammenslutningen af Ukrainske Mødre, som protesterer mod brutaliteten.

Manden på billedet ønsker at være anonym. Han er 65 år og har protesteret siden 23. januar: »Jeg håber på en fredelig løsning, selv om det godt nok ser sort ud nu.« Han kræver dog, at præsident Janokovitj går af.

Europæerne har ikke en chance for at forstå, hvad der foregår her, forklarer Yukhym, som er kommet hertil fra Lviv. Det er svært at forklare, at hvis jeg tager hjem, så kan jeg blive anholdt af politiet.

En mand, som bevogter barrikaderne. Han ville ikke have, at man spørger til hans navn: »Vi stoler ikke på nogen overhovedet. Måske arbejder du for Janokovitjs folk?«

Flere steder ved Uafhængighedspladsen er det muligt at få gratis tøj, som er sendt til dem som hjælp fra Vesteuropa.

Fotografi © Filip Janek/Demotix 2014

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gorm Petersen

Tænk hvis man havde lavet tilsvarende fotoreportage over deltagerne i "Krystalnatten".

De brugte også interimistiske våben - og aldersspredningen var stor.