Fotobloggen Billeder af stort format

Tatoveringer fra underverdenen

I 2003 mødte jeg en ældre hjemløs mand, hvis underarme var dækket med tatoveringer – fængselstatoveringer, fortalte han mig. Min interesse var blevet vækket, og jeg begyndte at lede efter folk med fængselstatoveringer og fotografere dem.

Nu, næsten syv år senere, har jeg fotograferet næsten 150 tidligere indsatte og haft talrige samtaler med dem. Resultaterne fra studiet af denne tradition er blevet til en bog om fængselstatoveringer og deres ejermænd.

Bogen indeholder flere tilgange til emnet. Udover fotos og citater fra de fotograferede forsøger bogen at give historiske rødder og sociologiske baggrund for traditionen. Fokus er primært på fængselstatoveringens storhedstid i perioden fra 1950'erne til 1980'erne. Dengang havde tatoveringer som disse et klart præg af ’underverden’ – tegn med skjulte betydninger, biografiske oplysninger og bærerens personlige præferencer. Fængselstatoveringen blev også, på grund af forbuddet mod dem, betragtet som et tegn på oprør og frihed blandt de indsatte.

Sådan skriver den østrigske fotograf Klaus Pichler om sit foto- og bogprojekt, Fürs Leben gezeichnet, som udkom i 2011.

Tatoveringer har aldrig været så populære som de er i dag, derfor er det interessant at se disse gamle hjemmelavede tuscher, som er fra en tid hvor tatoveringer – ikke mindst utraditionelle steder på kroppen – sendte helt andre, og meget ’farligere’, signaler til omverdenen.

Du kan købe Pichlers bog via dette link.

Anbefalinger

  • Tino Rozzo
  • Jack Jönsson
Tino Rozzo og Jack Jönsson anbefalede denne artikel

Kommentarer