Fotobloggen Billeder af stort format

Maos lille røde vender tilbage

Christina de Middel vil nogle af bloggens måske læsere kunne huske. I 2012 udgav hun selv bogen The Afronauts – en fantastisk og forrykt historie om Zambias rumprogram i 1960’erne. Bogen fik næsten øjeblikkelig kultstatus og fandt vej til mange lister over årets bedste fotobøger. Vi omtalte den her.

Nu er fotografen så tilbage med et nyt projekt, som blander fiktion og virkelighed og gør det med en helt original stemme.

Bogen Party – Quotations from Chairman Mao Tse-Tung består af fotografier taget på en rejse rundt i Kina og klippet ind i Maos lille røde. Mao Tse-Tungs læresætninger er ydermere præpareret med retteblæk, sådan at enkelte ord og sætninger fremhæves. Fra at være et bastant stykke politisk dogmatik opstår en ny tekst, der fungerer både som en kommentar til et nyt Kina, men i passager også er forrygende små stykker poesi. Som her:

tigers
are really powerful.
tigers.
changed
nature

Look!
tigers,
thousands and tens of thousands of them!

Was not Hitler a tiger?

The nooses have been fashioned
nooses round necks
of the people

an isolated cow
will be hanged
plot plot

Wind Wind Wind Wind.
Wind
Wind.

I en vis forstand spiller fotografierne andenviolin i forhold til den præparerede tekst. Der er mange interessante billeder i bogen, men det er i samspillet med teksten, at det fungerer så godt, som det gør.

Noget tyder på, at Christina de Middel også denne gang har ramt en nerve. I hvert fald skal man allerede ud på brugtmarkedet, hvis man vil sikre sig et eksemplar af bogen. Suk.

Christina de Middel: Party – Quotations from Chairman Mao Tse-Tung. RM Verlag.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Verden går fremad, fremtiden er lys og ingen kan ændre den udvikling som historien er inde i. Vi må udføre konstant propaganda blandt folket angående kendsgerninger om verdens fremskridt og den lyse tid forude så de kan underbygge deres tillid til sejr.' (Mao. 17.10.45)

Sikke'n spåmand.

'Verden går fremad, fremtiden er lys og ingen kan ændre den udvikling som historien er inde i. Vi må udføre konstant propaganda blandt folket angående kendsgerninger om verdens fremskridt og den lyse tid forude så de kan underbygge deres tillid til sejr.' (Mao. 17.10.45)

Sikke'n spåmand.