Fotobloggen Billeder af stort format

Ridser i overfladerne

Boganmeldelse | Den amerikanske fotograf og fotokunstner Roe Ethridge bevæger sig frit mellem gallerierne og de glittede magasinsider. Han laver både redaktionelt fotografi, reklame og personlige projekter, sidstnævnte har bl.a. været udstillet på Museum of Modern Art i New York og Barbican i London. Herhjemme har vi endnu til gode at blive præsenteret for hans arbejde.

Hans seneste projekt, Sacrifice Your Body, har turneret rundt som udstilling i 2014, og er samtidig udgivet som bogværk på det lille, men fremragende, forlag MACK.

Sacrifice Your Body er lidt af et mysterium at gå til ved første gennemsyn. Genrer blandes – dokumentar-, collage- og reklamefotografi – og det narrative forløb er ikke umiddelbart til at gennemskue. Der er heller ikke nogen introduktionstekst, som kan føre os på rette vej. Det er med andre ord et værk man må sætte lidt tid af til.

Overordnet er bogen inddelt i to dele. Første del er fotografens dokumentation af et besøg til moderens barndomsby i det vestlige Palm Beach County i Florida. Vi præsenteres for en række sekvenser af 4-8 billeder fra forskellige locations. Undervejs standser fotografen eksempelvis ved en bank og går indenfor. Først får vi et par totalbilleder af bankens indretning, fotografen er i gang med at orientere sig, herefter bliver en kvindelig bankansat fanget af fotografens blik. Hun er smuk og har blondebluse på, men virker også utilnærmelig. Foran computeren på hendes skrivebord står et lille hjemmelavet skilt med teksten ’I Took A Pain Pill – Why Are You Still Here?’. Så meget for kundeservice. Vi fornemmer at fotografen er fascineret af hende – på afstand.

En anden sekvens, bogens dramatiske højdepunkt, er en serie billeder af et uheld fotografen har med sin udlejningsbil. Han er steget ud af vognen for at tage nogle billeder i landskabet, men har glemt at trække håndbremsen og bilen, en stor ’teeth-white’ (som der står i efterskriftet) SUV, triller  ned i den nærliggende flod. Uden at kunne gribe ind i tide må fotografen se bilen forsvinde under den solbeskinnede sumpagtige vandoverflade. Heldigvis dokumenteres forløbet, inklusiv den efterfølgende bjergning af køretøjet, som til sidst ender på land igen, nu smurt ind i mudder fra flodbunden.

Rekonstruktioner

I anden del af bogen dukker pludselig en fotocollage op, efterfulgt af reklamelignende fotografier af produkter og poserende fotomodeller. Ofte er der små imperfektioner. Et packshot af Chanel no. 5 parfume har en stor hveps kravlende på en af flakon-æskerne, der er lidt skidt på et ellers renskuret nærbillede af et gult telefonrør. Som med bilen, der havner i floden og mudres til, er der hele tiden spor af små og store tildragelser, som ændrer en ellers perfekt overflade.

Og modelbillederne: fotomodellerne er ældre end normen, ligesom tøjstilen og iscenesættelsen er 80’er-ikonografisk uden rigtig at være det. Der gøres et forsøg på at rekonstruere noget fra fortiden, men den perfekte overflade kan ikke genskabes.

Det hele er vævet sammen i en fragmentarisk fortælleform, som måske kan give mindelser til filminstruktører som Lynch og Cronenberg i den måde det almindelige nu pludselig synes en smule fremmed, upersonligt og i nogle tilfælde ligefrem truende. Rent visuelt bæres dette frem af Ethridges visuelle stil, som er nøgtern og meget digital i sin tekstur- og artefaktfri renhed. Der er motiv, men intet materiale og ingen ’personlighed’ i eksekveringen.

Bogens titel, ’Sacrifice Your Body’, er angiveligt et kampråb fra fotografens barndom, noget som soccer-moms råbte til spillerne på banen. Og fodbolde – de aflange amerikanske af slagsen – går igen i flere af bogens opstillede billeder. De bliver på den måde det visuelle bindeled mellem bogens dokumentariske- og konstruerede billedverden.

Bogens cover er udført i hvidt kunstlæder med grøn neonskrift og ligner, ligesom bogens opstillede fotografier, noget fra 80’erne. Alt sammen tegn på at fotografen er på en rejse tilbage til et bestemt tidspunkt i sit liv.

Er det et opgør med sin fortid fotografen er ude i? Det er der meget som tyder på, men konklusionerne er uklare i Ethridges værk. Det er præcis det, som gør Sacrifice Your Body så interessant.

Sacrifice Your Body af Roe Ethridge. MACK, 128 sider, 21,6 x 28,8 cm. €45.00

Anbefalinger

  • Dennis Johansen
  • Steffen Gliese
  • Thomas Overbye
Dennis Johansen, Steffen Gliese og Thomas Overbye anbefalede denne artikel

Kommentarer