Fotobloggen Billeder af stort format

Fra 1850 til 2014 på et halvt sekund

Det er lidt af en opgave Emil Ryge har givet sig selv. At rejse rundt med et wet plate-fotostudie og lave portrætter, som man gjorde det i fotografiets barndom, er krævende på en måde, som det kan være svært at forestille sig, hvis man er vant til at arbejde med digitalfotografi.

»Bekvemmelighed er kreativitetens fjende,« er Ryges motto, og selvom der måske godt kan gemme sig lidt romantik i sådan et statement, er det samtidig et udtryk for den rejse fotografen har været på i sit arbejde med mediet. En rejse frem mod større langsomhed og mere håndgribelighed i arbejdsprocesserne.

Teknikken, som er anvendt til disse tintype billeder, kan spores tilbage til midten af 1800-tallet. Før et fotografi kan optages skal en plade (glas eller aluminium) behandles med kollodium og sølvnitrat. Herefter skal pladen eksponeres straks, pladen må nemlig ikke tørre. Efter optagelsen kan fremkaldelsen begynde. Det vil føre for vidt at gå i detaljer her – det rækker at sige, at fotografen både skal have godt styr på sit kamera og sit kemisæt.

Billedserien nedenfor er optaget på årets Tønder Festival, og lige præcis dén festival udgør en glimrende ramme for et wet plate projekt, fordi den opbyder en kreds af musikere, frivillige og andet godtfolk, som i sig selv gestalter en interesse i ’det historiske’, hvis man kan sige det sådan.

Men udover charmen ved kontrabas, seler og anderumpe, er det først og fremmest nogle virkelig gode portrætter, som føles nærværende og direkte. Nærværende på den der 1850-agtige måde.

Se og læs mere på fotografens hjemmeside.

John Fullbright, tintype, 8x10

Hanne, tintype, 8x10

Angelica Maria Baca, tintype, 8x10

Jørn Jessen, tintype, 8x10

The Lone Bellow, tintype, 8x10

Anneline Friis Østergaard, tintype, 8x10

Hudson-Taylor, tintype, 8x10

Maimi Mirbach, tintype, 8x10

Charlie Muench, tintype, 8x10

Cedric Watson, tintype, 8x10

Ailie Robertson, tintype, 8x10

Anbefalinger

  • lars abildgaard
  • Trille Hassager
  • Per Meinertsen
  • Lone Christensen
  • Vibeke Rasmussen
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Martin Orvad
  • Thomas Overbye
  • Helge Rasmussen
lars abildgaard, Trille Hassager, Per Meinertsen, Lone Christensen, Vibeke Rasmussen, Robert Ørsted-Jensen, Martin Orvad, Thomas Overbye og Helge Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helge Rasmussen

»Bekvemmelighed er kreativitetens fjende,« er Ryges motto.

Med ægte passion og flid beviser Emil Ryge at digitalteknikken ikke er overlegen når det drejer sig om fotokunst.

Klaus Rød Frederiksen

Især blikket drager. Som om det er i dét historien og nutiden ligger. Billederne siger noget essentielt om fotokunsten. Derudover er det også udfordrende, at musikere og mennesker fra Tønder Festival kommer til at ligne nogle af Sally Manns mere eller mindre ulykkelige skæbner.

Vibeke Rasmussen

Wow!

Og nu den dér 'nymodens' frisure, maskinklippet i siderne og langt hår på toppen, en mode som jeg står fuldstændig uforstående over for, den kommer jo pludselig hér fuldstændigt til sin ret i disse 'anno dazumal'-portrætter. Fantastisk. :) Og fantastiske portrætter.