Fotobloggen Billeder af stort format

Dansk fotograf vinder hovedprisen i World Press Photo

Den danske fotograf Mads Nissen har vundet hovedprisen i årets World Press Photo, med et billede taget i Skt. Petersborg af to unge homoseksuelle russere. Billedet blev taget på en opgave for Berlingske hvor Nissen skildrede undertrykkelsen af homoseksuelle i det moderne Rusland.

Mads Nissen, som i dag arbejder for Politiken, har tidligere vundet ved Årets Pressefoto – bl.a. to gange som Årets pressefotograf og to gange vundet i kategorien Årets pressefoto.

World Press Photo uddeler priser i en lang række kategorier, du kan se et udpluk af årets vindere nedenfor.

Tillykke Mads!

Mads Nissens vinderfotografi viser det russiske homoseksuelle par Jonathan Jacques Louis på 21 år og Alexander Semyonov på 25.

Den italienske fotograf Massimo Sestini vandt 2. pladsen i kategorien ’General News Singles’ med dette foto af bådflygtninge, som sejlede over Middelhavet fra Libyen på vej mod Italien.

Den tyrkiske fotograf Bulent Kilic fik 3. pladsen i kategorien ’Spot News Single’ med dette fotografi af Islamisk Stat-medlemmer, som står på en bakke ved landsbyen Yumurtalik ved den tyrkiske grænse, netop som et luftangreb finder sted.

Arash Khamooshi vandt 3. pladsen i ’Spot News Stories’ med dette foto fra Iran, hvor moderen til en myrdet søn, forhindrer hængningen af den dømte.

Vinderbilledet i kategorien ’Nature Singles’ blev taget af den kinesiske fotograf Yongzi Chu, og viser en abe, der trænes til cirkus i Anhui-provinsen i Kina.

Den franske Magnum-fotograf Jerome Sessini vandt 2. pladsen i kategorien ’Spot News’ med dette billede fra Maidan-revolutionen i Kiev i Ukraine.

Fotograf fra Washington Post og National Geographic, Pete Muller, vandt ’General News’ med dette billede af en ebola-patient fra Siera Leone.

Den russiske fotograf Sergei Ilnitsky vandt førsteprisen i ’General News Singles’ med dette foto fra et ødelagt køkken i Donetsk i det østlige Ukraine.

Dettt billede af den svenske fotograf Asa Sjöström vandt 2. pladsen i kategorien ’Daily Life Singles’. Billedet viser tvillingerne Igor og Arthur fra Moldova.

Bulent Kilic vinder ’Spot News Singles’ med dette billede fra begravelsen af den 15-årige Berkin Elvan, som døde efter demonstrationerne ved Gezi Park i Istanbul.

Amerikanske Glenna Gordon vinder 2. pladsen i ’General News Stories’ med en serie om de skolepiger, der blev kidnappet af Boko Haram i Abuja. På billedet ses skoleuniformer båret af tre af de kidnappede piger.

Den belgiske fotograf Tomas van Houtryve vandt 3. pladsen i kategorien ’Contemporary Issues’ med dette fotografi taget fra en drone over en skolegård i El Dorado County, California.

Sarker Protick fra Bangladesh vandt 2. pladsen i ’Daily Life Stories’ med dette portræt.

Darcy Padilla, USA, vandt kategorien ’Long-Term Projects’ med serien ’Family Love 1993-2014 - The Julie Project’, hvorfra dette portræt stammer.

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Maj-Britt Kent Hansen
ulrik mortensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Vinderbillederne i denne konkurrence viser altid så megen menneskelig lidelse, at det ofte er næsten ubærligt at være vidne til. Og selv om jeg ikke har mere medfølelse over for dyr end over for mennesker, er også billedet af den dødskræmte abe og manden med pisken et af dem, der får mig til at måtte tage en ekstra dyb indånding.

Da jeg først så Mads Nissens vinderbillede, må jeg indrømme, at jeg ingen anelse havde om, hvad det var, billedet viste. Et smukt og smukt komponeret foto, men hvad var det for en situation, der blev skildret?

Efterhånden som jeg så har hørt den bagvedliggende historie, er forståelsen for fotoet og præmieringen af det vokset.

I udsendelsen 'Mennesker og medier', fortæller Mads Nissen bl.a., at hans billedserie ikke er ment som 'et slag i ansigtet til Putin, men snarere et kys til ham'.

Hans billede er da også så meget smukkere og stærkere en manifestation, og så meget mere effektfuld en måde at gøre opmærksom på homofobi og homoseksuelles vilkår i Rusland, end eksempelvis at chikanere et par unge russiske kvinder, der stiller op i en sangkonkurrence for derefter at kåre en mand iført paryk, kunstige øjenvipper og lamékjole og kalde ham ikke blot vinder men desuden "dame".

Tillykke til Mads Nissen. – Og til Berlingske Tidende, som støttede ham i løbet af processen, hvor han rejste og fotodokumenterede.

Om Fotobloggen RSS

Fotobloggen er et forum for dansk og international kunst- og dokumentarfotografi. Udkommer ugentligt.