Fotobloggen Billeder af stort format

Danmarks befrielse – jubel og frihedskamp

Det er 70 år siden, Danmark blev befriet efter godt 5 års tysk besættelse. Tusindvis af danskere fejrede i gaderne og modstandsfolk landet over trak i arbejdstøjet.

Selv om antallet af danskere, der selv oplevede Anden Verdenskrigs afslutning, er faldende, så markeres Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt fortsat. 70-års-dagen og de faldne i modstandskampen bliver blandt andet husket ved en højtidelighed i Mindelunden i Ryparken i København i aften, og i Frøslevlejren i Padborg, hvor danske modstandsfolk var interneret under krigen.

Befrielsen af Danmark markerer også en vigtig dag i Dagbladet Informations historie. Den lille avis, som under krigen udkom som et illegalt blad, udkom legalt og som ’rigtig avis’ første gang 5. maj 1945. Det var under journalisten og modstandsmanden Børge Outzes ledelse. Det markerer vi i morgen i avisen og her på information.dk.

Men i dag handler det om afslutningen af 5 mørke år i Danmarks historie. Nedenfor et udvalg af historiske fotos fra dagen – og dagene der fulgte. Billederne stammer bl.a. fra Frihedsmuseets store billedarkiv.

(og husk stearinlys i vinduet i aften!)

Den 4. maj klokken 18.30 underskrev tyskerne kapitulationen i Montgomerys hovedkvarter på Lüneburger Heide. Klokken 20.36 blev det meddelt på det danske nyhedsprogram på BBC, at Danmark var befriet. Her ses jublende københavnere i gaden kort tid efter.

5. maj 1945: Frihedskæmpere i tysk personbil på Rådhuspladsen i København.

7. maj 1945: De første regulære britiske styrker hyldes ved ankomsten til Aabenraa i Synderjylland efter befrielsen.

1945: Politibetjente kommer med hvide Folke Bernadotte-busser fra kz-lejren Neuengamme i Tyskland.

5. eller 6. maj 1945: Bil med frihedskæmpere omkring hjørnet af Nørrevoldgade og Nørregade i København.

8. maj 1945: Britiske panserstyrker passerer Rådhuspladsen ved deres ankomst til København efter befrielsen.

Frihedskæmpere står vagt ved den nazistiske avis Fædrelandets kontorer i Store Kongensgade 40 i København, efter at de illegale blade ’Information’ og ’Morgenbladet’ har overtaget lokaliteterne d. 5. maj 1945.

Frihedskæmpere i stilling ved Flakhaven i Odense d. 5. maj 1945.

Mennesker på den flagsmykkede Frederiksberggade (Strøget) i København d. 5. maj 1945.

5. maj 1945: Frihedskæmpere i dækning bag biler på Kongens Nytorv i København under skudkamp med HIPO-folk. I baggrunden ses Det Kongelige Teater.

Maj 1945: Kvindelig frihedskæmper bevæbnet med gevær ved bryggeriet Carlsberg i København.

5. maj 1945: Frihedskæmpere i stilling på Strandboulevarden på Østerbro i København.

Fyns Tidende udkommer med frihedsbudskabet.

Det var ikke hele Danmark, der blev befriet 4. maj 1945. Den tyske kommandant på Bornholm overgav sig først, da russerne rykkede ind 9. maj, og herefter besatte de russiske styrker øen frem til 5. april 1946.

Tilskuere ved det tidligere tyske hovedkvarter på Dagmarhus ødelægger hagekorsflag, som er blevet kastet ned fra bygningen.

12. maj 1945: Feltmarskal Bernard Law Montgomery modtager københavnernes hyldest.

Danmarks befrielse fejres på Rådhuspladsen i København.

Bredgade i København efter befrielsen.

2 frihedskæmpere på hjørnet af Palægade og Bredgade i København.

Bortkørsel af anholdte.

Maj 1945: Strøget i København.

Maj 1945: Strøget i København.

Fotos: Frihedsmuseet, Nationalmuseet og Scanpix. Farvefotos af Eugen Daniel Lange.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henriette Bøhne

Jvf. artiklen om modstandsmanden Frands Halberg i denne avis 9. april, så sætter jeg i aften lys i mine vinduer i håbet om, at mit land vil blive befriet for fattigdom, ulighed, småborgerlighed og neoliberalistisk politik.
Der er stadig nok at kæmpe imod og for.

Trond Meiring, Jette M. Abildgaard, Steffen Gliese, Svend Erik Sokkelund, Ejvind Larsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Andreas Kallesen

Folk glemmer tit Operation Paperclip, hvor nazistiske forskere, heriblandt Dr. Mengele blev flyttet til USA, hvor de fik arbejde og gode lønninger i det militærindustrielle kompleks hos Pentagon.

Her fortsatte Nazisternes arbejde med Mind Control, som blev startet i kz-lejrene. Man brugte bl.a. flouride i vandforsyningerne, som gjorde folk mere medgørlige.
I dag er Danmark den 51. stat i et USA som gradvist begynder at ligne 30'ernes Nazityskland.
Derfor er der på alle måder stadig grund til bekymring, og fristes til at sige at frihedskæmperne måske kæmpede forgæves.
Danmarks problemer er ikke tyske værnemagtssoldater, men problemer med mikrobølgestråling, chemtrails og kemikalier i madvarer.

erling jensen, Jette M. Abildgaard og Bente Jensen anbefalede denne kommentar
Bente Jensen

Andreas Kallesen

Det vi efterhånden mange der ved, problemet er dem der nægter at se sig omkring, før det for sent, men vi kan oplyse folk, nægte at spise skadeligt mad og de andre ting du omtaler, frihed er noget man må kæmpe for, man kan ikke bare lade tingende stå til, som vi på automatik har gjort næsten til alle tide, man må ingen gang bestemme over egen krop når man er død, nææh STATEN skal nok vide hvad der er bedst for dig, tænk hvis jeg ville brændes på et åbent bål, som de gør i Indien, NÆH NÆH NÆH DET MÅ DU IKKE.,

Hvis vi følger Statens råd om sundhed dør vi af kræft, det ræven der vogter høns, næh vi har brug for bondemanden og hans bio eller øko mad.
VH

Torben Selch

Ganske vist wiki - men en god beskrivelse (tror jeg) af tingene på Bornhom frem til 5. april 1946.
http://da.wikipedia.org/wiki/Bornholms_bes%C3%A6ttelse

Robert Ørsted-Jensen

Andreas Kallesen
Josef Mengele har aldrig været i USA eller i USAs varetægt

Anne M. Lassen, Jette M. Abildgaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Per Meinertsen

Blot til dem som det måtte interessere, så er billedet med teksten:
"5. eller 6. maj 1945: Bil med frihedskæmpere omkring hjørnet af Nørrevoldgade og Nørregade i København." ikke taget ved hjørnet af Nørregade, men ved hjørnet af Frederiksborggade.
Og billedet med teksten:
"Mennesker på den flagsmykkede Frederiksberggade (Strøget) i København d. 5. maj 1945." er ikke taget på Frederiksberggade, men mere præcist på Nytorv og man kan se Alexandra biografen i baggrunden.

Tonny Helleskov, Niels Engelsted, Jorgen Hansen, Robert Ørsted-Jensen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jorgen Hansen

Tak til Per, for din korrrektion af de fejlagtige oplysninger, jeg havde også lidt svært ved at placere de forskellige bygninger på de nævnte steder...

erling jensen

Andreas Kallesen
04. maj, 2015 - 12:50
"Folk glemmer tit Operation Paperclip, hvor nazistiske forskere, heriblandt Dr. Mengele blev flyttet til USA, hvor de fik arbejde og gode lønninger i det militærindustrielle kompleks hos Pentagon".

Det er en stærk underdrivelse at henvise til folks glemsomhed mht. Operation Paperclip - det er uden tvivl kun et mindretal, der har hørt om dette ufatteligt skammelige kapitel i USAs historie, og derfor er det en yderst velkommen information, som Andreas Kallesen indvier interesserede læsere i.

Når Robert Ørsted-Jensen anfører, omend korrekt, at Mengele aldrig satte sine ben i USA, ville det være interessant at få belyst, hvorfor han ikke giver udtryk for sine holdning til selve operationen, og hvad den siger om USA.

Erling Jensen, cand.jur.

Robert Ørsted-Jensen

Jo Erling den siger det samme om USA som den siger om alle andre stormagter, en eklatant mangel på moral fører aldrig noget godt med sig. Målet helliger ikke midlet, det er den lærer der kan drages af det.

"Hvis vi følger Statens råd om sundhed dør vi af kræft, det ræven der vogter høns, næh vi har brug for bondemanden og hans bio eller øko mad."
Langt de fleste bønder producerer giftig og usund mad.