Fotobloggen Billeder af stort format

At leve i konstant nedrivningsfare

I weekendens Information skrev vi om den palæstinensiske landsby Susiya på Vestbredden som er kommet i internationalt søgelys, fordi en israelsk domstol har afvist beboernes anmodning om fogedforbud mod nedrivning og tvangsforflyttelse. Men det er ikke kun i Susiya, at beboerne lever i frygt for de israelske bulldozere. En stribe landsbyer på Vestbredden risikerer at blive revet ned for at skabe plads til nye israelske bosættelser.

Informations fotograf Ulrik Hasemann besøgte et par af dem sidste efterår.

Mithawish er en af de mange små landsbyer på Vestbredden, som risikerer at blive revet ned og beboerne tvangsflyttet til en nyopført by længere inde på Vestbredden. Beboerne i byen er beduiner, og de frygter, at en tvangsforflytning til byen vil ødelægge deres århundrede gamle kultur og livsstil med at holde får og geder og leve under åben himmel.

Beduinhjem i Khan al Ahmar. De små beduinbyer har eksisteret siden starten af 1950’erne. Da staten Israel blev dannet i 1948, blev beduinerne fordrevet fra deres hjem i Negev-ørkenen i det sydlige Israel og flygtede til Vestbredden.

Beduinerne har traditionelt levet af at holde får og geder, og de er stadig en vigtig del af mange beduinfamiliers liv. Børnene lærer fra helt små at passe dyrene.

Abu Khamis hjælper sine døtre med arabisklektierne til næste dag. I Khan Al Ahmer har de en lille skole, men den er opført uden byggetilladelse, for det bliver der aldrig givet til beboerne i byen. Den riskerer derfor at blive revet ned.

Sulieman og Tiger leger på højen bag Mithawish, mens Ali spiller spil på sin mobiltelefon. I baggrunden er den store bosættelse Ma’ale Adumim. Der har drengene aldrig været. Den er israelsk og forbudt område for dem og de andre indbyggere i beduinbyerne.

Et af husene i landsbyen Mithawish, som for nyligt faldt for de israelske bulldozere. Israel nedriver alle nybyggede huse i de små beduinsamfund.

I den Israelske by Ma’ale Adumim lever 40.000 israelere med nedsat skat og billig husleje. Bosættelserne er ulovlige ifølge international lov, men siden Israel besatte Vestbredden i 1967, er der kommet flere og flere til. Det er for at gøre plads til flere bosættelser som denne, at beduinlandsbyerne skal rives ned.

Luej er en af de mange børn, som løber rundt mellem husene i Mithawish. To ud af tre indbyggere i beduinsamfundene er børn.

Venner og familie danser traditionel beduindans til bryllupsfest. Et musikanlæg er lejet udefra, der er slagtet får, og der koges konstant vand til te og kaffe. Det israelske militærpoliti ankommer ved midnat og lukker festen, selvom den foregår ude i ørkenen.

Anbefalinger

  • Peter Günther
  • Morten P. Nielsen
  • Jens Frederiksen
  • Niels Duus Nielsen
  • Randi Christiansen
  • Anne Eriksen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Vibeke Rasmussen
Peter Günther, Morten P. Nielsen, Jens Frederiksen, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Vibeke Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Ja, det er jo ikke svært at placere sin sympati med sådan en historie.
Mærkeligt som den karmiske kausalitet er blevet vendt på hovedet i jødernes moderne historie.

/O

Torben Selch, Peter Günther, Steffen Gliese, Randi Christiansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Tak for disse billeder.
Nomadiske folk er ikke velsete nogen steder i verden.
Ingen kontrol er vel en af årsagerne

Hans-Micael Søndergaard

Det er godt at verden (alle os almindelige mennesker) ser hvor menneskefjendsk zionismen er! Krigen mod terror er blot det sidste af alt for mange skridt mod den totale udryddelse af Palæstina og palæstinensernes historie! På nettet og i medierne hører du hele tiden argumentet at Palæstina aldrig har været en stat samt at palæstinenserne er arabere og derfor ikke har noget krav på det land deres forfædre har boet i i mange hundrede - ja for mange end tusinde år! Hvis man vender argumentet om - ja så er der rigtigt mange af Israels indbyggere der har forfædre der har levet i tusinder år i Europa! Hvordan de kan have er krav på Palæstina (endda en fødselsret!) det er mig ubegribeligt at nogen kan fastholde den idé med det ene formål at udelukke de der har en historisk ret til at bo i deres eget land! Befri Israel fra zionisterne og skab et fredeligt Palæstina med plads til alle religioner og alle semitiske folk!