Læsetid: 2 min.

’Mange af de svar, centrum-venstre tidligere gav, er helt ubrugelige i en globaliseret verden’

Der er brug for nye centrum-venstre-tanker, når det gælder erhvervsområdet. Dem er Ole Sohn (SF) klar til at levere, efter at han i går meddelte, at han ikke agter at genopstille til Folketinget og ønsker at træde tilbage som minister
Der er brug for nye centrum-venstre-tanker, når det gælder erhvervsområdet. Dem er Ole Sohn (SF) klar til at levere, efter at han i går meddelte, at han ikke agter at genopstille til Folketinget og ønsker at træde tilbage som minister
13. oktober 2012

Normalt er ministerafgange ikke noget, man fortæller til ret mange mennesker, fordi nyheden så vil ramme medierne ganske hurtigt. Men allerede for 14 dage siden meddelte erhvervs- og vækstminister Ole Sohn sin valgkreds i Slagelse, at han ikke agter at stille op ved næste folketingsvalg. Og det skete endda ved et åbent medlemsmøde.

»Det er imponerende godt gået, synes jeg. Men alle var enige om, at det ville være dumt at offentliggøre noget, når partiet lige var på vej ind i en urafstemning om den kommende formand,« forklarer Ole Sohn.

I går blev offentligheden så delagtiggjort i Ole Sohns beslutning. Når SF senere i dag offentliggør valget af partiets nye formand, ønsker Ole Sohn ikke længere at være en del af ministerholdet. I stedet ser han frem til at blive menigt medlem af SF’s folketingsgruppe, og fra den position har han planer om at udvikle nye centrumvenstre visioner for især erhvervspolitikken.

»Der er helt grundlæggende brug for en debat på venstrefløjen om, hvad det vil sige at være venstrefløj i en globaliseret verden. Mange af de svar, centrum-venstre tidligere gav, er helt ubrugelige i en globaliseret verden. Den debat vil jeg kaste mig ud i,« siger Ole Sohn.

Ret og pligt

Ifølge Ole Sohn har centrum-venstrepartierne i Danmark ikke haft nok fokus på, at det er nødvendigt at »gøre sin pligt, før man kræver sin ret«, og den diskurs ønsker han, at partierne igen skal samle sig om.

»Det velfærdssamfund, vi har i dag, har vores bedsteforældre bygget op gennem hårdt slid. I dag, når vi diskuterer vores velfærd, så diskuterer vi det som om, det er nogle privilegier, vi har, som vi skal forsvare. Men de privilegier er kommet til på baggrund af nogle principper og hårdt arbejde. Fokuserer vi for meget på at forsvare nogle privilegier uden at forsvare principperne, så mister vi begge dele,« siger Ole Sohn.

Forsømt debat

For at kunne opretholde velfærdssamfundets privilegier er det ifølge Ole Sohn nødvendigt at have produktion.

»Færre skal være på overførselsindkomst, og flere skal i arbejde. Det sker kun i en globaliseret verden ved at tage hensyn til de vilkår, der er i Danmark, så det kan svare sig at have en virksomhed i landet,« siger Ole Sohn og fortsætter:

»Når jeg hører debatten om virksomhedernes vilkår i Danmark og hører de udsagn, som Enhedslisten kommer med, så bliver jeg lidt bekymret over manglen på forståelse for, at konkurrencevilkår er helt afgørende for at få skabt arbejdspladser i Danmark,« siger Ole Sohn.

– Er det en debat, som venstrefløjen har forsømt?

»Jeg vil sige, at det er en debat, som ikke har været særlig fremherskende på venstrefløjen. Konkurrenceevne er også løn- og skatteforhold, og vi er som regel altid gået uden om skatten. Men virkeligheden er bare, at det har afgørende indflydelse på vores evne til at konkurrere med udlandet. Den debat føler jeg mig ikke sikker på er helt vedkommende for alle på venstrefløjen,« siger Ole Sohn.

– Kan du nu gøre dig friere tanker om centrum-venstre, end du kunne som medlem af regeringen?

»Ja, det er klart, at man som menigt folketingsmedlem kan være lidt friere i sit sprog, men jeg synes, at denne regering har lavet et regeringsgrundlag, der sætter fokus på at forbedre konkurrenceevnen. Det er derfor, vi laver reformer,« siger Ole Sohn.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Ole Sohn bør offentliggøre sine visoner for et fremtidigt samfund.
Så kan mennesker tilslutte sig hans tanker eller lade være, uanset om de opfatter sig selv som på venstrefløjen eller ej.

Umiddelbart forstår jeg ikke hvorfor det skulle være så vigtigt at reformisere venstrefløjen og fortælle mennesker, som nrmalt regner sig som tilhørende socialt sindelag, hvad de bør tro eller mene.
Det kan de sagtens selv finde ud af.

Ole Sohn har sine synspunkter.
Man et komme til at definere venstrefløjen kommer han nok ikke til.

I øvrigt vil jeg da ikke anbefale Ole Sohn at reformere venstrefløjen.
Enhver politisk bevidst dansker ved, at 'reform' på nydansk betyder 'beskæring'.

Steffen Gliese

Ole Sohn er besat af arbejde, han har talt om, at han, siden han var 16 og flytttede hjemmefra, har arbejdet 70 timer om ugen. Det er ikke det, vi kæmper for at få lov til, han kan ikke være et forbillede.
Venstrefløjens kongstanke er ikke at holde fast i nogle principper for at høste nogle privilegier, det er tværtimod, at kampen har været for IKKE fremover at behøve hårdt slid for menigmand, især ikke for at proppe penge i lommen på virksomhedsejeren. Hvor får Ole Sohn den tankegang fra? Han er stadig optaget af samfundets styring af den lille mand, som han frygter, ikke kan styre sig selv - og som han rent faktisk giver udtryk for, ikke kan styre sig selv med al denne hang til privilegier.
Men Ole Sohn er langt ude! Han aner tilsyneladende intet om de vilkår, der i vore nabolande beskytter arbejdsstyrken langt bedre mod vilkårlighed end her, og han forstår ikke den hårdfine balance, der på det danske arbejdsmarked overlader til lønmodtagerne selv over skatten solidarisk at finansiere de sociale foranstaltninger. Han synes uvidende om, at det eneste, der kræves af dansk erhvervsliv, er 3% mere i skat end i Sverige og Tyskland, men til gengæld en lettelse for 40% af en medarbejders løn i socialbidrag oveni, plus den så berømte tyske 13. lønmåned.
Hvis dansk erhvervsliv ikke kan konkurrere, må de skrue ned for produktionen og servicere hjemmemarkedet eller blive bedre til at innovere. Også på det punkt er de så heldige at få en højtuddannet arbejdsstyrke stilet til rådighed uden selv at skulle bidrage til institutionerne, men til gengæld efterhånden næsten have ret til at diktere, hvordan institutionerne fremfor at tjene menneskeheden med stadig større indsigt via fri forskning, skal begrænse sig til det, der tjener den øjeblikkelige produktion.
Ole Sohn er en klasseforræder, det er utroligt, at han har ladet sig forføre af neoliberalismen, når der mere end nogensinde er brug alternativer.

Ole Sohn kan ikke finde svarene hos socialdemokratiet, derfor vil han reformerer venstrefløjen. Jeg har svært ved at se koblingen. Hans egen løsningen var at reformere SF, som jeg anser at tilhøre ventefløjen, til at blive socialdemokrater. Der er ikke hoved og hale i den mand.

International solidaritet er svaret, hr. Sohn. International solidaritet med tekstil-arbejderne i Bangladesh, Indien, Vietnam og Kina er svaret, hr. Sohn. Dette er og har altid været - og bør altid være venstre-fløjens svar. Og en indhegning af det man kalder kasino-kapitalismen.

Jeg kan ikke huske hvor jeg har læst det, men nogle mener, at der i de år er sker en sammensmeltning af den gamle industri og handels-kapital med den nye finanskapital, og at dette bl..a. er roden til det man kalder globaliseringen. I Marx's forstand er del tale om det kan kalder for kapitalsubsumering, altså at hele verden efterhånden bliver subsumeret, altså underlagt kapitalistiske produktions-betingelser.

Korporationer ejer kloden - eller meget af den. Og kan som sådan stille betingelser for f.eks. produktion af kjoler mv. i Bangladesh. Bestseller f.eks. er et handelshus som ikke selv producerer varer, men får varerne, eks. busker, sweatre mv. lavet et andet sted end i Danmark, f.eks. i Bangladesh. (Ret eller Vrang for Jordens Syersker, MS og SID, 2002, side 54-55)

---

Produktion mener Ole Sohn er afgørende for Danmark. Hvordan vil han så forklare i august og september boomede eksporten derudaf? selv de mest pessimistiske pessimister blev totalt overraskede?

---

Og måske kan Ole Sohn forklare os andre hvad han mener lønnen og skatten skal ned på? 1 US dollar i timen, måske 2 US dollars i timen? Som på de fabrikker hvor Bestseller bestiller tøj.....i Bangladesh, Indien, Kina og Vietnam.... (kilde: artikler i Berlingske Business)

Og mener Ole Sohn også at de danske arbejdere skal opgive deres tilkæmpede rettigheder til fagforeninger?
Og deres ret til et arbejdsmiljø, som de ikke dør af?

I Bangladesh var der i 2009 en brand i Daka. Her omkom mindst 50 unge piger i alderen 12-14 år. De syede tøj til os her i Vesten. De kæmpede for at komme ud af deres sweatshops på 2. sal. Det kunne de ikke. Der var nemlig stænger for vinduerne. Præcis som der var i 1911 i Triangle Waist branden i New York. Her døde en masse unge piger også. De arbejdede, som de unge kvinder i Daka gør det, under de her forhold: røg, stæj og møj, ingen udluftning overhovedet. Og de må ikke selv bestemme hvornår de går på toilettet.... (kilde: HBO dokumentaren: What happened to the US Clothing Industry...)

Er det de forhold fra 100 år siden Ole Sohn vil have tilbage?

---

Sovjet mente også det var vigtigt at konkurrere med udlandet. Og endelig viser O. Sohn her sit sande sovjet-ansigt, ikke kommunist-ansigt, nej, sin loyalitet overfor socialismen i et lands evne til at konkurrere med andre lande. Og tilmed sætte skatten ned for at gøre dette.

---

Og et spørgsmål mere til Ole Sohn: Hvem ejer egentlig Bestseller? En kapitalfond? Hvem ejer den virksomhed som laver det mest danske af alt: Kansas Arbejdstøj. Og nej, det er ikke en dansk ejer...som ejer den. Det er en kapitalfond, hvor hovedaktionæren er Axcel som ejer cirka 63% af firmaet, et hollandsk firma eker cirka 13% og Wenaas, et norsk firma ejer cirka13% mens Lønmodtagernes Dyrtidsfond ejer cirka 10%. (Ret eller Vrang for Jordens Syersker, MS og SID, 2002, side 40-41)

Og skulle de danske syerske været gået så meget ned i løn så de kunne konkurrere med f.eks. et litauisk syminut som i 2002 kostede 80 øre, mens et dansk syminut kostede 3 kr. i 2002...

Er sandheden ikke snarere denne at de store handelshuse som f.eks. Kansas og Bestseller som græshopper flyver derhen hvor lønnen p.t. er billigst - lige nu - til gavn og glæde for aktionærerne. Men ikke til hverken gavn eller glæde for arbejderne i Danmark, Europa, eller de europæiske samfund eller stater?

-----

Læser vi et par sider (side 43) videre i den citerede bog, får vi at vide, at stoffet (klædet) til en kansasdragt føres til Litauen; her sys det. Og så kommer det tilbage til et lager i Odense, Fyn, Danmark. Ville det ikke være rimeligt at indregne CO2 belastningen her, både i varens pris....og ift. samfundet - og staten som helhed...

----

Solidaritet med de internationale tekstil-arbejdere er svaret her, Ole Sohn. Og med alle arbejdere overalt på denne klode....

uanset om de kommer fra Botswana, Zimbabwe, Nicaragua, eller Tyskland, Danmark, England, USA, Canada, Tyrkiet eller Vietnam.

Steffen Gliese

Ole Sohn sjakrer som alle andre kapitalister med folks afmålte tid på jorden - det er, som om det er ligegyldigt, hvad den bruges til, selvom en produktion kan være hammerligegyldig. Bag det ligger den puritanske evighedsforestilling, at vi bare skal have tiden til at gå, inden Guds rige oprinder; men det er en sløj omgang teologi, den.

Flemming Andersen

Sohn har ret i at Danmark har et problem med erhvervsklimaet/arbejdsløshed.
Danmark er et lille land uden råstoffer, men vi har en rigtig pæn eksport for tiden.
D.v.s. at Danmark har importeret råstoffer, bearbejdet dem og solgt dem, stort set til de samme lande igen.
Dette jubelnummer er basis for vor høje levefod.
Basis for dette jubelnummer er at vi enten er dygtigere eller billigere end de andre lande.

Uddannelse og forskning blev beskåret af Slütterregeringen, så vi var på niveau med Grækenland og Irland og det var lavt på den tid. Siden har ingen bekymret sig om at hæve dette niveau.
Vi kan idag høre at 20% på en årgang af erhvervsskolerne ikke evner at læse , så de kan følge undervisningen på fornuftig måde, et resultat af en årelang problematisk indgang til at kræve en indsat i den gratis undervisning samfundet tilbyder.
Vi kan ikke blive ved med at bevare troen på at vi er dygtigere end alle andre, Indien har læreanstalter der lukker 75 000 ingeniører ud årlig og kineserne producerer 1 000 000 ingeniører årligt, hvilket siger lidt om hvad vi er oppe imod på vidensområdet, selvom erhvervslivet til tider stadig udvikler en god ide eller to.

Så er den anden mulighed at gøre os billigere, hvilket vor venstrefløjs regering har valgt at prøve at gøre på den mest usympatiske måde de kunne finde. Da man ikke tør slække den urealistiske binding til Euroen kan man ikke vælge den helt naturlige devaluering, der ville sikre en langt mere social afbalanceret løsning på at billiggøre danske produkter i udlandet og samtidig få gevinsten ved at fordyre udenlandske i Danmark. Yderligere ville en devaluering betyde mindst for de laveste indkomster, der køber flest danske varer og ramme hårdest på de højeste der køber flest importerede varer.
Istedet har man valgt at sidde og vente på at en arbejdskraftsforøgelse igennem brutale forringelser af efterløn, dagpenge, kontanthjælp og andre helt nødvendige velfærdsydelser, sammen med indført arbejdskraft fra østlandene, skal presse lønniveauet i Danmark ned, så vor konkurrenceevne forbedres. Denne modbydelige øvelse forventer flere økonomer kan tage 8-10år, men kan sagtens forlænges ved at andre lande, forsøger samme øvelse, deriblandt Tyskland og Sverige, hvor effekten endda tyder på at aftage nu.
Der er således ikke noget der tyder på at kunststykket med at importere, forarbejde, exportere kan øges, til at afhjælpe arbejdsløsheden/fordelingsproblemet.
Dette kunststykke hindres i fremtiden oveni af resursemangel på stort set alle vigtigere råstoffer ved slutningen af dette århundrede, med stærkt stigende råvarepriser til følge. Disse råvarepriser vil være til gunst for de lande der har råvarer og betyde at fordelen for disse lande forøges i forhold til råstoffattige lande som Danmark.
Der er således ikke det store grundlag for at tro på en vækstforøgelse i Danmark i den tid vi kan se og beregne, som vore politikere ellers forventer skal løse vore fordelingsmæssige problemer.
Desuden er vi hæmmet i vor handlefrihed af EU, som både betyder import af billigere arbejdskraft, belastning af sociale budgetter, og finanspolitiske bindinger, både af politik og valuta.

Vort erhvervsliv er vant til subsidierer fra staten og forventer helt tydeligt tilskud herfra til at etablere enhver produktion og har desuden travl med en kortsigtet flytning rundt i verden efter billigst muligts arbejdskraft uden hensyntagen til kvalitet, renommé og genetablering af samfundets produktionscyklus. En loyal og ægte samfundsindstilling er der herfra overhovedet ikke tale om, mest fordi det aldrig har været krævet af erhvervslivet.

Der er således rigtigt meget at reformere på, for en driftig mand som Sohn og helt soleklare problemstillinger bør tages op til overvejelse af de mennesker , der har magt til at ændre tingene. Denne klub har Sohn lige valgt at forlade uden at ændre noget andet end til det værre.

Kan det velfærdssystem vi var så stolte af, tåle flere nedskæringer fra politikere, der enøjet forringer vilkårene for de dårligst stillede og kan det tåle større forskelle uden samfundsfølelsen, bliver yderligere svækket?
Politikerne har undladt i tide at tage hånd om integration af indvandrere/flygtninge fra fremmede kulturer og ser i øjeblikket stort på at arbejdskraft fra østlandene ødelægger jobmulighederne for danskere. Dette problem alene er så stort at det kan springe bedre fungerende samfund end det danske i luften. Vore ansvarlige sidder med hænderne i skødet.

Vort skolesystem undergraves af manglende disciplin, jævnlige reformer uden at man har set resultatet af den sidste, nedskæringer og lukninger. Politikerne falder populistisk over den mulighed vi har for en fremtid uden at satse på kvalitet.
Man kan blive ved. Forskningens kvalitet på universiteterne betvivles bl. a. på grund af indførselen af usunde taxameterprincipper i konkurrencens hellige navn.

Men hvis politikerne tror at regningen de almindelige dansker har betalt for igennem et usolidarisk skattesystem, igennem faldende levefod, igennem faldende sociale tryghed, skal betales endnu engang for at forkæle et illoyalt erhvervsliv, fordi politikerne ikke tør/gider tage deres job alvorligt og tænke nyt, så tror jeg alligevel det bliver for meget, for de fredelige danskere.
Måske skulle Sohn have slået et slag for en mere rimelig fordelingspolitik, i et samfund, der ikke byggede på en usund vækstpolitik, som eneste løsning, i stedet for den nemme liberalistiske løsning uden fremtid, mens han sad ved magten.
Nu kan han så trække sig tilbage, med en fed pension på mill. Og give gode råd om , hvordan man skal gøre. Og kigge på dem der betaler prisen for undladelsessynderne.

Niels Engelsted

Globaliseret betyder retten til at flytte arbejdspladser derhen, hvor lønnen er lavest, og kapital derhen, hvor profitten og renten er højest.

Hvordan kan venstrefløjen tilpasse sig dette?

Kun ved at spænde ben for globaliseringen. Det vil sige sætte grænser for kapitalens frie bevægelighed og handelsstrømmene og sikre, at handel og investering kom de lokale til gode.

Det ville være døden for et lille land som Danmark. Vi kan simpelthen ikke regulere kapitalismen på den måde. Og spørgsmålet er, om der overhovedet er nogle europæiske lande, der kunne.

Nej, men EU, verdens største økonomi, kunne, hvis der var politisk vilje til det.

Globalisering behøver ikke at handle om at finans-kapitalen mv. flytter pengene hen der hvor lønnen er billigst og hvor arbejdsmiljøet er værst. Globalisering handler om at indse dette meget enkle: arbejdere i alle lande - forene eder. (jer). Og indse at det er her modsætningerne går, ikke imellem arbejdere fra Polen, Litauen, Filipinerne, England eller Tyrkiet.

Og derfor handler det om dette:
International solidaritet.

Gert Sørensen

Ole Sohn er en af de meget få fra venstrefløjen som nogenside har sat sig ind i erhvervslivets vilkår og begynder at forstå vigtigheden af, at al velfærd er finansieret af vores private virksomheders evne til at generere arbejdspladser og overskud. At høre folk fra Enhedslisten konstant nedgøre kilden til al velfærd og true med at ødelægge dets rammebetingelser er en pine. Super at Ole Sohn tager til genmæle - han er en af de få ministre man kan have en smule respekt for. Straffen er naturligvis at han bliver moppet ud - for uha man kan da ikke tale positivt om erhvervslivet på venstrefløjen det er jo fjenden som Astrid Krag siger.

Til Peter Hansen.

Tror du firmaer som Danish Crown flytter produktion til Tyskland, hvis det giver højere priser for deres produkter.

Tror du Fritz Hansen flytter produktion til Polen for sjov ??

se vedhæftede link. Selv inkl. side omk. er Tyskere langt billigere end danskere.

http://www.presswire.dk/default.asp?o=1&pid=37881

Vågn og lugt til den "grumme" virkelighed

Lyder lidt som om han lægger op til endnu et partiskifte... til LA :-)

Godt at se at selv en person så dybt forankret på venstre fløj også kan lære hvordan verden fungerer. Hvis bare resten kunne gøre det samme :-p

Til Morten

Politikere fra venstre til højre burde alle få øjnene op og se verdenen som den er og dermed også få rundbarberet de off. udgiftet og derigennem sænke skatte og afgifter markant

Rosa Lurendrejer

På et tidspunkt er vel også lønningerne nivileret næsten ud til lighed,men man kan frygte at der så alene kan nivileres ned under et niveau man kan lykkes at leve af halvhungrende menneskeslaver , mon det er den neo-liberale drøm, og med masser at prostitution for maden ..

Der er noget ved Ole Sohn der fortæller mig at han aldrig helt har erkendt og lært af sine fejl...men stædigt fastholder til det sidste....og så tilpasser sig.
Der er stadig noget bedre vidende....gammel skole DKP`er DDR´er over ham.

Til Morten

Også jeg ihvertfald økonomisk set

Til Rosa.

Nasturligvis kan man leve af lavere lønninger end de danske. Vi skal naturlgivs have kigget på de verdenshøje skatte og afgifter som er stærkt medvirkende til meget høje lønninger.

Alt andet lige, så er det bedre at en slagteriarbejde stort set ikke betaler personskatter og dermed kunne opretholde en tålelig tilværelse med f.eks. 100 kr i timen. Det vil stadig samfundsøkonomisk være en kæmpegevinst kontra dagpenge, aktivering etc.

Stephan Paul Schneeberger

Niels Engelsted dit svar et trist og direkte uvidende overfor arbejderbevægelsen historie, fordi arbejder var og er organiseret globalt og det startede med IAA i 1864. den har fået forskellige after som er meget lilli men den findes, ud over findes der også også internationale faglige domstole og international udgave LO.

problememet er at fagbevægelsen har lade sig binde af lokale og nationale politiske og fagretslige regler og lov som gøre det næstet umuligt at faktiske praktisere international solidaritet som f.eks, dengang i boykot kampagnen mod apartheid i Sydafrika eller støtte indsamlinger for de strejkende hanve arbejder og koldmindearbejder i England.

fagbevægelsen er bliver bundet op på den borgerlige- og nationalstats rammer og derfor også blive en integreret del af den lokale og nationale mag elite. Arbejderbevægelsen vil genne opstår når den frigøre sig fra disse bånd og Boykot og strejker kan bruges offensiv frem for at være bundet op af et aftale system som hæmmer faktisk solidaritet

Et eks på global solidaritet kan du se ved f.eks.: http://www.iwa-ait.org/

Sören Tolsgaard

Formentlig skal vi i alle tilfælde vænne os til, at store dele af slagterisektoren flytter mod de nye markeder i øst, som selv kan producere varerne meget billigere og uden fordyrende transportomkostninger.

Vores enorme import af foderstoffer, som belaster miljøet, kan dermed mindskes meget. Dansk landbrug bliver formentlig nødt til at sadle om fra den ensidige og af EU-tilskud sponsorerede svineproduktion, til en mere mangfoldig og kvalitetsbetonet produktion til hjemmemarkedet og andre nære markeder.

Om nødvendigt burde vi beskytte vores hjemlige produktion med tilskud og told, ikke reguleret af EU, men efter vores egne behov. På den måde kunne vi opretholde en høj grad af selvforsyning, hvilket i stigende grad vil blive nødvendigt, efterhånden som ressourcerne og dermed den oversøiske transport og samhandel bliver fordyret og formindsket.

Niels Engelsted

@Stephan,
dine bemærkninger må mangle en mellemregning, for jeg tror ikke, at jeg har udtalt mig imod international solidaritet eller IAA og den interntionale arbejderbevægelse, som jeg bestemt går ind for.

Eller mener du, at et forsøg på at sætte grænser for frie kapitalbevægelser--eventuelt på europæisk plan--er rettet imod arbejderbevægelsen?

Til Søren.

Transport omk. er ligegyldig. Alt hvad der kan transporteres i lastbil bemandet med en rumænsk chauffør har en så lille indflydelse på prisen, at det ikke er værd at tale om.

Vi skal ikke have mere protionisme, men mindre.

Det er kunderne som afgør hvad virksomhederne sælger i DK både hvad angår pris og såkaldt kvalitet

DEt er jo ikke kun slagterisektoren, som flytter ud

Flemming Andersen

Selvfølgeligt bliver man før eller senere nødt til at tage stilling til om man ønsker at forsat give erhvervslivet den soleklare fordel det er at søge rundt i verden efter den billigste arbejdskraft, som jo omvendt både af tradition, ejendom og familie bundne arbejdskraft ikke kan gengælde.
D.v.s. kapitalens frie bevægelighed, som vi var nogle stykker der forudså var en katastrofe for velfærdsstaten og som nu desværre er ved at gå i opfyldelse.
Man kan jo også bare håbe på vi er billigere og bedre end alle de andre.
Det er de to valg der er, på dette felt og der er mange andre svære valg.
Vi kan jo ikke overlade disse valg til økonomer, men er nødt til at lade befolkningerne bestemme frit, med en ærlig oplysning og jeg skal nok som god demokrat indrette mig på et langt fattigere liv i et åbent frit marked, hvis det er det folk ønsker.
Men ikke hvis valget er truffet ud af løgn og fortielser.

Til Flemming.

Der er allerede taget stilling, hvorfor tror arbejdspladserne vælter ud af Dk og vil fortsætte med det ??

Katastrofen består i at virkelighedsfjerne danskere og ikke mindst deres politikere fra VEnstre til Højre stadig tror, at verdens dyreste og største off. sektor sælger billetter globalt.

Jesper Frimann Ljungberg

Godt set af Ole Sohn.

Jeg mener at det her er et af venstrefløjens 'core udfordringer', og noget som f.eks. EL og for den sags skyld venstrefløjen i SF, slet slet ikke har magtet at fatte.

// Jesper

Michael Kongstad Nielsen

Enig i at vi skal have en produktion, og den skal være konkurrancedygtig. Men derefter uenig i alt det andet.

For Sohns svar er, at man skal have folk væk fra overførselsindkomst og ud på arbejdsmarkedet. Og lader sig kun gøre, hvis pligfølelsen kommer før krav om rettigheder.

Men det svar er helt ud i hampen, og vidner om, at Sohn virkelig trænger til en pause fra de bonede gulve i forhandling med DI og DA osv, som alle har ydtrykt beklagelse og vil savne ham, - ja det tror jeg.

Svaret skulle i stedet være:
- ned med de overdrevne lønninger,vi har bevilget hinanden gennem 00-erne.
- rul skattelettelserne til de bedst lønnede tilbage
- let afgifter, regler og bureaukrati for virksomhederne.
- fjern en masse overførsler til vellønnede, velfungerend mennesker, der allerede har arbejde.
- flyt skattebyrder fra produktion til service- og kontorerhverv.
- split bankerne op.
- drop mediestøtten
- giv erhvervsstøtteordningerne et hovedeftersyn
. skær forsvaret yderligere ned

Bare et par hurtige bud.

Nu har verden jo været 'globaliseret' i mange flere år, end Ole Sohn har eksisteret.

Så Sohn er tydeligvis en historieløs person, der aldrig rigtig har fået tænkt tingene igennem.

Det er på høje tid, han tager en (langvarig) tænkepause!

@Stephan Schneeberger

Sjovt nok er de lande venstrefløjen raser imod dem der tillader fagforeninger :-p
De venstre-orienterede/kommunistiske stater, som f.eks. Kina, Nord-Korea, Cuba og det gamle Sovjet-unionen tillod kun de fagforeninger de havde fuld kontrol over...

Fagforeninger virker kun hvis de 'dækker' markedet. I 'gamle' Danmark (før globaliseringen) kunne de fungere fordi selv om en virksomhed i Kolding flyttede produktionen til Herning, så var fagforeningen også til stede der og kunne fortsætte presset for højere løn. Muligheden for at flytte udenlands var ikke til stede da det var for besværligt, dyrt og der var toldmure rundt omkring.

I dag er situationen en helt anden. Fordi begrænsningerne for flytning af produktionen er blevet meget mindre flytter den hen til det billigste sted. Der finder der i stor stil IKKE fagforeninger, så basalt set er fagforeningernes traditionelle rolle udspillet. Hvis de presser på for højere løn og bedre forhold, så flytter arbejdspladserne bare til udlandet.

I de lande hvor fagforeningerne har forstået det, som f.eks. i Tyskland, virker de som samarbejdspartnere for industrien d begge har interesse i at beholde arbejdspladser i landet... Det går ganske godt for Tyskland. De holder igen med lønningerne, men har til gengæld rimelig lav arbejdsløshed og god indtjening til landet.
I de lande hvor fagforeningerne IKKE har forstået det, som f.eks. i Frankrig, Italien, Spanien, Danmark, er situationen en anden. Man kæmper for at holde lønninger oppe for dem i arbejde, men det har som bivirkning at den gruppe (folk i arbejde) bliver mindre og mindre fordi arbejdspladserne siver ud af landet.

@Per Nielsen, Morten Lynge, og andre..

Det danske skat- og afgift-niveau er slet ikke saa meget hoejere end eksempelvis Tyskland's, at det kan forklare mere end en broekdel af forskellen i loen-, omkostnings- og pris-niveau.

Men alligevel synes i (og andre) altid at paastaa at man ved at saenke skat og afgifter har loest (alle) problemerne. Hvor kommer denne tyrkertro fra?

Desuden er det jo let nok at sige at de offentlige udgifter skal rundbarberes, men det ville klaede debatten hvis i helt konkret gav nogle bud paa hvad der skal gives afkald paa naar nu staten faar betydeligt faerre penge i kassen.

Jeg ville selv naevne afkaffelse af aktivering, koerselsfradrag og vaernepligten for starters. Andre bud?

Og hvorfor naevner i aldrig en helt anden mulighed, nemlig at benytte os af den eneste fordel vi har ved at staa uden for euro-samarbejdet; at vi kan devualere kronen?

@Per Nielsen

"Alt andet lige, så er det bedre at en slagteriarbejde stort set ikke betaler personskatter og dermed kunne opretholde en tålelig tilværelse med f.eks. 100 kr i timen. Det vil stadig samfundsøkonomisk være en kæmpegevinst kontra dagpenge, aktivering etc."

Enig! Det ville ikke vaere en daarlig ide hvis man i samme aandedrag saenkede overenskomstloenningerne og reformede skatten saaledes at de beroerte ville have samme raadighedsbeloeb (f.eks. ved at haeve fribeloebet).

Dette ville ikke blot oege konkurrence-evnen, men ogsaa fjerne en del af incitamentet for at bruge sort og/eller udenlandsk arbejdskraft.

Men igen vil dette ogsaa betyde faerre penge til skattefar og faelleskassen saa det skal der tages hoejde for.

Til Thomas

skær samtlige overførselsindkomster med 5% fra børnecheck til folkepension, fastfrys selvsamme sammen med alle off. lønninger i minimum 2 år, indtægtsgraduer børnecheck med minus 10% for hver påbegyndt 100 K over 600 K brutto husstandindkomst, udfas 50000 off. ansatte gennem naturlig afgang, fjern efterløn og seniorjob, skær 25% på forsvaret, gennemgå erhvervstøtteordninger med tættekam, fjern aktivering, fjern mediestøtte

Hvis du fjerner kørselsfrafraget, så falder mobiliteten, vi har som samfund brug for maksimum mobilitet. Så mennesker lynhurtigt kan tilpasse sig nødvendig erhvervsudvikling.

Hvem siger, at en slagteriarbejder skal have det samme i realløn ??

Til Michael.
Hvori består fordelen i at beskatte service og kontor job mere ???

Det samlede skatte og afgiftstryk skal ned og ikke blot flytte voldtægten fra en lomme til en anden

Til Morten

Tyskerne har ganske rigtig fattet pointen.

@Thomas Aniss

Det GENNEMSNITLIGE skatteniveau er ikke (meget) værre, men det rammer langt skævere på dem i arbejde. Året før jeg blev skatteflygtning regnede jeg ud at jeg af min løn (som ung civilingeniør) betalte 73% til det offentlige i skatter og afgifter... Året efter boede jeg så i England hvor jeg regner med at det er omkring 40-45%).

Som sådan er jeg ligeglad med hvordan det gøres, men omkostningerne ved at ansætte en Dansker må ned hvis vi ikke fortsat vil se arbejdspladserne forsvinde.

'Tyrkertroen' kommer fra at lande der har gjort det (som f.eks. Tyskland og Sverige) har vundet på det...

Finansieringen er også ganske let... Alle overførsler stiger i takt med inflationen, ikke lønudviklingen.

Aktivering... Enig... Kørselsfradrag... Enig... Værnepligt... Hverken enig eller uenig, men en professionel hær er dyrere i drift.
Man kunne også afskaffe fradragsretten for fagforenings/A-kasse medlemskab... Ingen grund til at staten skal blandes ind i det.
Der kunne også spares en del ved at forsimple skattesystemet. Sløjf ALLE fradrag (omend rentefradraget nok skulle aftrappes over 10 år for ikke at dræbe boligmarkedet), og fyr 2/3 af skatteforvaltningerne :-)

Danmark KUNNE devaluere, men fordelene ville være begrænsede da vi omgående ville betale prisen for at bryde bindingen til euro'en, nemlig med langt højere renter.

Til Morten

Det rækker ingen steder at overførselsindkomster kun stiger med inflationen. Der skal reelle 0 løsninger i nogle år.

En prfossionels hærs omk. afhænger vel af, hvor stor den er.

Hvis vi beslutter at have en styrke på 1000 som tager turnus i internationale opgaver med 300 mand adgangen, så vil vi helt sikkert spare penge.

Få gjort op med sogneråds politken på kasserne område.

Få lavet fælles flåde og luftvåben med Tyskland, Norge og Sverige

Tak Ole Sohn kan godt forstå du takker af,væk fra venstefløjens skrige og gale hus,arbejderne har jo for længst forladt dette fantasifoster.

Peter Ole Kvint

Lise Lotte Rahbek siger: "Ole Sohn bør offentliggøre sine visioner for et fremtidigt samfund."

Når hr. Sohn ikke ønsker at offentliggøre sine visoner for et fremtidigt samfund. Så må forklaringen være at vi ikke vil bryde os om den. Det vil sige at visionen for det Danske samfund er at de fattige bor i papkasser og de rige bor i bevogtede ghettoer. Og alt den slags bagside som vi kender fra USA.

Til Peter Ole

Mon ikke vi kan finde en gylde middelvej mellem den amerikanske og den danske model

Det er simpelthen for nemt altid at argumenterer med USA som skræk eksempel blot nogle vil beskærer den off. sektor lidt.

Ja, ja, da, bedre sent end aldrig.

Men at man skulle høre det fra Ole Sohn's mund, havde jeg godt nok aldrig forestillet mig. Men der er tydeligvis endelig ved at komme en form for realisme på 'centrum-venstre' fløjen, med hensyn til hvordan verden i dag er skruet sammen. Det er glædeligt at man nu så småt erkender, hvad det er der gør velfærdssamfundet økonomisk muligt, om end det uomgængeligt vil blive mindre fremover.

O.S. har åbenbart lært noget som erhvervsminister. (Det med 'vækst-minister' står det noget sløjt til med. Det er vel kun vækst i gælden, man kan tale om).

@ Karsten Aaen

Har du spurgt om hvor langt ønsket om solidaritet hos arbejderne i Vietnam, Kina, Indien og Bangladesh rækker?

De er i færd med at snuppe europæernes arbejde, og det vil de fortsætte med. Så meget 'solidaritet' kan du drømme om og regne med, fra deres side.

Nief Ehrrerany

Ole Sohn er helt på linie med The Economist leder i denne uge."True Progressivism", som ender sådledes: "The rights instinct is too often to make government smaller, rather than better. The supposedly egalitarian left's failure is more fundamental. Across the rich world welfare staates are running out of money, growth is slowing and inequality is rising - and yet the left's only answer is higher taxes on wealth creators. Mssrs Obama, Miliband and Hollande need to come up with something that promises both fairness and progerss. Otherwise everyone will pay."

http://www.economist.com/

Mads Kjærgård

En slagteriarbejder til 100 kr? Så udbud og efterspørgselsmekanismen skal sættes ud af funktion og staten fastsætte lønningerne? Hmm ja det er jo kommunisme, og ville da sikkert passe Sohn fint! Forøvrigt har man jo meget lave lønninger i USA, men stadigvæk høj arbejdsløshed! Sandheden er, at man skal endog meget lavt ned i lønningsniveau for at følge med fx. Indien. Jeg fik forøvrigt at vide forleden dag, af en der har forstand på de dele. At ca. 360 personer ejer 36 procent af alle værdier på jorden. 5 % af verdens befolkning ejer 95 % af alt, så når ultraliberalister tuder over de stakkels virksomheder, så har jeg lidt svært ved at følge med! Det der er brug for er at man kommer ind i det 2100 århundrede, indser at jordens ressourcer ikke er utømmelige og at vi har brug for en ny moral og ny filosofi, hvis menneskeheden skal klare sig på sigt!

Til Mads

Inge taler om at konkurrer på lønnen overfor hverken Indien eller Kina.

Men det er altså et gigantisk problem, at vi hellere ikke kan konkurrer med vores nærmest konkurrenter geografisk set

Johannes Lennar

Venstrefløjens svar på globaliseringen er sabotage. Hvis det er så profitabelt at flytte produktionen væk fra nogle arbejdere der baserede sit livsgrundlag på netop denne produktion, så må man gøre det dyre at have produktionen der hvor den flytter hen.

Nu er det ikke nogen optimal løsning at staten skal gøre noget her, men hvis man f.eks. er Ole Sohn og spørger hvad kan staten gøre?

Så kan staten f.eks. indføre told. Told, ikke på hele varegrupper, men på vare der førhen blev produceret af lokale arbejdere.

For når markedet i sig selv ikke er i stand til at sikre arbejderne arbejde så må arbejderne selv skride til handling.

Nief Ehrrerany

Johannes Lennar,

Har du gjort dig nogen tanker om, hvordan verden ville se ud, hvis alle lande (for slet ikke at tale om lokale regioner) fulgte din bagstræveriske "løsning"?

Robert Ørsted-Jensen

Jo Engelsted men når du udtaler dig som tilhænger af at ’spænde ben for globaliseringen’ så udtaler du dig jo reelt i modsætnin g til ’international solidaritet’. Globalisering er det Marx kendte fra imperieperiuoden og som han betegnede som Verdensmarkedet. At bekæmpe globaliseringen er maskinstormeri og det er en form for makinstormeri der handler om at beskytte arbejdspladser i den rige verden og dermed lade den fattige i stikke. Globalisering indeholder en masse ting – det er en verdensmarkedgørelse af den kapitalistiske økonomi – og det er en forudsætning foir at du kan løfte tredjeverdenslanmdende ud af fattigdommen. Svaret på globalisering er derfor internationalisme – IAA – som du skriver. Det er på tide, ja langt over tiden, at venstrefløjen igen forsåger at bl,ive global og ophører med at trto at de er natiuonale politiske bevægelser. Kun international arbejdsakamp kan sikre velfærd her såvel som i Indien Sydamerika Afrika og Kina – vejen er ikke et nej til globalisering (maskinstormeri) men en erobrin g af globaliseringen. Noget der for vores vedkommende starter med at oipbygger en EU-venstrefløj.

Nedsætte skatter -og afgifter? Må jeg minde om at underskuddet på statens finanser er så stort, at hver dansker, fra spæd til olding burde betale ca. kr. 10.000 mere i skatter -og afgifter om året, hvis der skulle være balance i regnskabet. Differencen låner vi pt. udlandet.

Til David

Hvis vi skærer 100 mia på statens udgifter. Så er der så rigeligt til både skatte og afgiftslettelser, budget balance samt afdrag på statsgælden.

Til Johannes.

Protektionisme er ikke vejen frem.
Måske arbejderne skulle spekulerer over, om de ikke værdisætter sig selv for højt.

Vi kan ligeså godt lkære det ikke mindst i DK. Vi skal ned i velstandsniveau ikke mindst ifht. til offentlige ydelser

Johannes Lennar

Per Nielsen
Det er ikke protektionisme, for jeg sagde jo netop at der ikke skulle told på hele varegrupper, læs nu hvad jeg skriver.

"Vi kan ligeså godt lkære det ikke mindst i DK. Vi skal ned i velstandsniveau"

Ned i velstandsniveau? Ja den er godt med dig, hvis du er så glad for at gå ned i velstandsniveau så kan du flytte til Nordkorea, der vil du finde dig godt til rette.

"For at kunne opretholde velfærdssamfundets privilegier er det ifølge Ole Sohn nødvendigt at have produktion."

Ole Sohn vil altså producere flere varer? Øge forbruget og affaldsmængden?

I stedet bør SF arbejde for en solidarisk arbejdsdeling. Den overenskomstmæssige arbejdstid kan nedsættes. Hvilket naturligvis giver færre lønkroner (til forbrug). Bilen vil ofte skulle ofres som naturlig følge af indtægtstabet. Flere vil nu cykle og/eller tage offentlige transportmidler. Hvilket kan genere flere ansatte. Såsom chauffører og togpersonale.

Sider