Nyhed
Læsetid: 3 min.

Venstre: Regeringen må sikre enlige mødres retstilling

Enlige mødres retssikkerhed skal forbedres, lyder det fra Venstre, som vil skærpe krav til kommunernes dokumentation ved mistanke om socialt bedrageri. SF foreslår at lave ’enlig-kontrakter’ mellem borgeren og kommunen
Indland
1. januar 1970
Enlige mødres retssikkerhed skal forbedres, lyder det fra Venstre, som vil skærpe krav til kommunernes dokumentation ved mistanke om socialt bedrageri. SF foreslår at lave ’enlig-kontrakter’ mellem borgeren og kommunen

»Beviserne er sjældent stærke nok til det almindelige retssystem,’

Sådan lyder det fra Nina Von Hielmcrone, lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet som sammen med en række eksperter i dagens udgave af Moderne Tider kritiserer kommunerne for i en række tilfælde uretmæssigt at have taget ydelser fra enlige mødre.

Kommunernes kontrolgrupper skal nemlig ikke bevise men blot ’sandsynliggøre’, at kvinden reelt ikke længere er enlig, og reglerne for, hvor meget far må komme på besøg, er så uklare, at det ofte er kvinderne selv, der skal løfte bevisbyrden.

Det vil SF nu rette op på med en form for kontrakt mellem de enlige mødre og kommunen.

Socialordfører Özlem Cekic betoner, at de, der begår socialt bedrageri, naturligvis skal straffes.

»Men vi har en forældreansvarslov, som opfordrer til et bedre samarbejde mellem forældrene. Det gør det svært, hvis kommunen beskylder en for at lave socialt bedrageri. For at komme uden om ubegrundede beskyldninger, bør kommunerne lave forhåndsaftaler om, hvor meget man ser hinanden, og hvor !@#$%^&* far henter børn. Så kan kommunen på forhånd give sit samtykke,« siger hun.

V: Ikke en børnehave

Men det er langtfra godt nok, lyder det fra Venstres social-ordfører Eyvind Vesselbo:

»Det er ikke en børnehave. Man skal behandle de enlige mødre ordentligt og at lave alle mulige høkerforanstaltninger, fordi man i nogle tilfælde mistænkeliggør de enlige mødre, er helt forkert. De kvinder har også en retsstilling, og derfor skal kommunerne ikke blot sandsynliggøre, at der er tale om socialt bedrageri – de skal bevise det,« siger han og tilføjer:

»De enlige mødre skal ikke være fredløse men have rettigheder som andre mennesker. I gamle dage var enlige mødre ugleset, men vi er i 2011. Nu må kommunerne tage sig sammen og gøre det her ordentligt. Det skal ikke bero på skøn og vurderinger men på dokumentation – der skal være klare retningslinjer,« siger V-ordføreren, som kommer med en klar opfordring til Socialministeren:

»Regeringen bør sætte sig sammen med os og forhandle om, hvordan vi kan skabe en bedre retsstilling for disse kvinder,« siger han.

Brug for forbedring

Og der er ifølge flere eksperter brug for at forbedre de enlige mødres retstilstand.

»Det står ikke skrevet noget sted, hvor meget man må være sammen med sin eksmand, før man kan sige, at man ikke er sammen og har ret til penge som enlig forsørger. Når man ikke definerer det, så bliver det udelukkende et skønsmæssigt forhold som afhænger af den enkelte sagsbehandler. Det giver borgerne en svag retsstilling.« siger lektor og sociolog ved Copenhagen Business School Nanna Mik Meyer.

Heller ikke professor i statskundskab på Aalborg Universitet Christian Albrekt Larsen er udelt begejstret for den måde, systemet er skruet sammen på:

»Man skaber et uheldigt forhold mellem systemet og klienten, hvor systemet møder klienten med en meget stor mistillid. Det er uheldigt, fordi klienterne i andre sammenhænge bliver nødt til at have tillid til at systemet kan hjælpe dem,« siger han.

Flydende grænse

Grænsen for, hvor meget forældrene må være sammen, før status som enlig bortfalder, kan Özlem Cekic ikke sætte.

»Familier er forskellige, og derfor må den enkelte finde en løsning med sin socialrådgiver,« siger hun.

Informations afdækning af sager, hvor enlige mødre uretmæssigt har fået frataget deres ydelser, får SF’eren til at opfordre kommunerne til at sætte ind, hvor der er nødvendigt og undgå en hetz mod de enlige mødre.

»Man skal ikke skyde med spredehagl og ramme alt og alle, men have tillid til, at borgerne overholder reglerne. Den enkelte kvinde skal have hverdagen til at hænge sammen, og det kan ikke passe, at hun også skal bevise sin uskyld,’ siger Özlem Cekic.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra socialminister Karen Hækkerup (S).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der røg Özlem Cekic gennem sien!

Venstre synes, at regeringen skal sikre enlige mødres retsstilling. Det havde nu lydt lidt mere troværdigt, hvis den udtalelse var kommet for et halvt år siden, hvor netop Venstre jo selv kunne have ordnet den sag. Vesselbo skylder en forklaring på, hvorfor det ikke skete, da man selv havde muligheden? Problemet er jo ikke nyt.

Robert N Gjeertsen

Et halvt år siden ?
Hvad med at Venstre havde undladt at indføre den famøse lovgivning der pålægger kommunerne at fise rundt og luske i folks krat ?
Det kunne Venstre have undladt for ELLEVE ÅR SIDEN.
For Fanden I Helvede Da !! Er der ingen grænser for hvilket utåleligt hykleri De Blå kan få i avisen ?

Og så er jeg ikke lige sikker på hvad det er for en so Ozlem er faldet igennem .. Velfærds-sien eller hva' ?

Dorte Sørensen

Der er dog utroligt som Venstre med EV i spidsen kan dreje sagerne. Tidligere var Venstre ellers helt fremme i skoene , når det gjaldt jagten på socialbedrager. Var der ikke et forslag om angiveri og så nu vil Venstre tørrer sagerne af på kommunerne og vel også på den nye regering..
Men positivt at også Venstre er kommet på bedre tanker og større retssikkerhed for også enlige mødre.

Dorte Sørensen

Robert N Gjeertsen og Hans Larsen
Jeg havde ikke læst jeres kommentarer før jeg sendte mit – men godt at læse, at jeg ikke er den eneste der har den følelse.

Marianne Mandoe

Det er ynkeligt at se Venstre pludseligt være de store talsmænd/kvinder for social retfærdighed og forkæmpere for de svage.
Det er Venstre der har trampet rundt på de samme mennesker på hvis vegne de nu er "socialt indignerede" i godt et årti.

Desværre er der nok nogen der vil falde for det, og Venstre vil nok, pga. hykleriet, få et kanon-valg næste gang.

Næppe, Marianne Mandoe, om fire år skulle mentaliteten gerne stille og roligt være flyttet til det bedre.

Udgangspunktet, det historiske, problemet og parternes holdning er dårligt viderbragt. Det er en dårlig artikel med polemisk overskrift.

Det bedste ville selvfølgelig være en strukturel ændring, der imødegik muligheden for, at folk kunne ende i snyderi.

Før brokkede de røde sig mens de blå strammede skruen, nu brokker de blå sig mens de røde strammer skruen.

En dag får vi valg igen, og vi kan selv bestemme hvem der skal brokke sig over at de andre strammer skruen. Det hedder demokrati og det er frygteligt smart ...

Vesselbo er godt nok fantastisk her. Som der står i artiklen i dag:

"I 2009 pålagde den tidligere regering alle kommuner at oprette kontrolgrupper.

I foråret 2011 vedtog VK sammen med Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti en lov, der gav myndighederne og kommunerne 29 nye beføjelser, som kunne bruges i ’efterforskningerne’ mod de potentielle bedragere.

Lovændringen blev mødt med skarp kritik fra både Datatilsynet, Institut for Menneskerettigheder og Folketingets Ombudsmand for at krænke borgerens retssikkerhed."

http://www.information.dk/284789

En si er et apparat, der kan sortere ting. F.eks. det man gerne vil have, fra det man ikke ønsker.

Jeg har længe opfattet Özlem Cekic som god, men det her er slemt, som også J. Hansen har opfattet.

Özlem Cekic faldt lige gennem "min" si. Det er simpelthen ikke et acceptabelt forslag fra et påstået socialt engageret menneske. Det er en grund til, at jeg ikke er sf'er :o)

https://www.facebook.com/notes/mattias-tesfaye/s%C3%A5dan-laver-du-nemt-...

Mattias Tesfaye siger at konkursrytteri koster dk 5.1 mia om året

Hvor meget koster enlige mødre? Altså dem af dem der bedrager?