Læsetid: 2 min.

'Dandy-sagen er helvedes ubehagelig for universitetet'

Aarhus Universitets konsistorium tager i dag stilling til om den såkaldte Dandy-sag får konsekvenser for rektor Henning Lehmann
11. november 1999

Efter at to forskere fra Aarhus Universitet har fået besked på at tilbagekalde resultaterne af en undersøgelse af tyggegummiet V6, er der skabt blæst om universitetets rektor, Henning Lehmann.

Undersøgelsen viser ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at V6 ikke virker forebyggende mod huller i tænderne. Og af hensyn til "de alvorlige forretningsmæssige konsekvenser" for producenten Dandy påbød Lehmann de to forskere at trække undersøgelsen tilbage.

"Det er meget graverende påstande, der er blevet fremsat. Jeg vil blive meget overrasket, hvis de holder stik men hvis de gør, så må de også få graverende konsekvenser for de ansvarlige, - det kan for eksempel være afgang" siger medlem af konsistorium professor på Teologisk Fakultet, Peter Widmann, til Information.

Endnu har hverken Widmann eller de andre medlemmer af konsistorium, Information har talt med, dog andet kendskab til sagen end det, der er kommet frem i pressen. I dag er tyggegummi-sagen sat på dagsordenen som ekstraordinært punkt i mødet i konsistorium. Her skal rektor redegøre for sagen.

Lektor Bodil Due fra Humanistisk Fakultet udtrykker "fuld tillid" til Lehmann mens lektor Niels Christian Sidenius kalder sagen "helvedes ubehagelig for universitet. Der skal dog meget graverende ting på bordet, før jeg vil mene, at der skal drages alvorlige konsekvenser," siger Sidenius. Også professor Mogens Kilian venter på dagens redegørelse, inden han tager stilling til rektors stilling. Han er dog ikke overrasket over, den drejning sagen har taget.

Ekstern finansiering

"Reglerne for ekstern finansiering er dog klare nok - aftalerne mellem parterne skal gøres klarere, så der ikke opstår tvivl om forskerne rettigheder til at publicere deres resultater," siger han.

Netop uklarhed om aftalen mellem de to århusianske forskere og Dandy har rektor Henning Lehmann brugt som argument i sagen. Det fremgår af den korte redegørelse, som han har sendt til forskningsminister Birte Weiss. Hun er dog ikke sikker på, at redegørelsen er fyldestgørende nok.

"Det bør ikke være sådan, at universitetsforskere deltager i samarbejder, hvor der kan lægges begrænsninger eller hindringer i vejen for, at resultaterne af deres videnskabelige arbejde kommer ud til offfentligheden - og det mener jeg, at universiteterne bør sikre," siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Professor Mogens Kilian kalder de politiske udmeldinger i kølvandet på sagen hykleriske. "Politikerne har i den grad stimuleret et stærkere samarbejde mellem erhverslivet og universitetsforskningen. Der mangler klare regler for, hvad forskere egentlig skal beskæftige sig med," siger Mogens Kilian.

Medarbejderne på Institut for Informations- og Medievidenskab kræver enstemmigt Henning Lehmanns afgang - medmindre "rektoratet kan fremkomme med oplysninger, der stiller dets handlinger i et nyt og radikalt anderledes lys."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu