Læsetid: 3 min.

De danske støtter

Politikere på den danske højrefløj var i 1980’erne med til at støtte de islamiske bevægelser i Afghanistan – blandt de mest aktive var Venstres næstformand, der selv tog til landet med en pose penge
Indland
21. september 2001

Engagement Mens den danske højrefløj i dag kritiserer islamiske fundamentalister – og terrorgrupper – hjemmehørende i Afghanistan, så var der engang, da den selv samme fløj var med til at støtte de islamiske bevægelser i Afghanistan. Den Konservative udenrigsordfører, Per Stig Møller, kaldte mujahedinerne – eller de hellige krigere – for »frihedskæmpere«. Og Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, der senere er blevet partiets næstformand og amtsborgmester i Frederiksborg Amt, tog på hesteryg ind i Afghanistan for at aflevere 600.000 kroner til mujahe-dinbevægelsen. Den Danske Afghanistankomité blev dannet, Landsinitiativet Sovjet ud af Afghanistan så dagens lys i 1984 og engagerede sig, ligesom Venskabsforeningen Danmark-Afghanistan, i kampen mod det kommunistiske styre i Kabul. Mod tvangsomdannelse »Krigen i Afghanistan er et folks overlevelseskamp,« sagde de konservatives udenrigsordfører Viggo Fischer under en folketingsdebat om Afghanistan i 1986. »Det drejer sig om, hvorvidt et årtusindgammelt kulturfolk skal bestå, om afghanerne selv skal kunne indrette deres samfund, som de selv vil, eller landet skal tvangsomdannes til en ny Sovjetrepublik,« fortsatte Fischer, som samtidig var formand for Afghanistankomitéen. Og Venstres ordfører, Bjørn Elmquist, sagde under samme debat, at »de folk, der bor så mange tusinde kilometer herfra, skal vide, at de i deres berettigede krav om selvstændighed, selvbestemmelse og respekt for menneskerettighederne har fuld støtte fra dansk side.« Danske penge I 1988 besluttede regeringen for første gang at give direkte støtte til områder i Afghanistan, der blev kontrolleret af mujahedin. Overlæge Jørgen Røjel fra Afghanistankomiteen fik 5,8 mio. kroner til at få et feltlazarat på plads. Samme år lavede en række politiske ungdomsorganisationer fra den borgerlige fløj deres eget Skoleprojekt Afghanistan i protest mod den traditionelle Operation Dagsværk, som det år indsamlede penge til den sydafrikanske modstandsbevægelse ANC. Ungdomsorganisationerne og en komité med blandt andre Fremskridtspartiets Pia Kjærsgaard samlede 600.000 kroner ind til bygningen af en kønsadskilt drenge- og pigeskole i den mujahedinkontrollerede Logar-provins. Pengene blev afleveret til mujahedin i Afghanistan af en delegation under ledelse af landsformanden for Venstres Ungdom, Lars Løkke Rasmussen. Sigtet for mord Samme Lars Løkke Rasmussen blev ved tilbagekomsten til Pakistan anholdt af politiet og sigtet for voldtægt og mordet på en kvindelig antropolog, der havde boet på samme hotel i den pakistanske grænseby Peshawar. Selv om politiet løslod den da 25-årige Lars Løkke Rasmussen, blev sigtelsen opretholdt på en mistanke om, at der kunne være en forbindelse mellem Lars Løkke Rasmussens mission i Afghanistan og kvinden. Kvinden var kritisk over for den fundamentalistiske drejning i modstandsbevægelsen. Danske læsere af blandt andet Se og Hør kunne derfor i 1988 se billeder af Lars Løkke Rasmussen i Afghanistan med landets traditionelle hovedbeklædning pakul, kaftan og Kalashnikov: »Han afprøver en af partisanernes Kalashnikov-maskinpistoler,« lød en af billedteksterne. Verdens nuancer Venstres næstformand siger i dag: »Den ondskab, det land stod overfor, var meget voldsom. Så det var den rigtige side at stille sig op på. Og jeg var bevidst om, at det gjaldt om at finde de mest moderate kræfter på den side af linjen, hvor vi stod. Men jeg siger ikke, at jeg oplevede det som nogle gennemdemokratiske bevægelser, som ville indføre ligeløn i den første regeringsperiode. Jeg vidste godt, at i virkelighedens verden var der flere nuancer.« Skoleprojekt Afghanistan støttede således den lille og forholdsvis moderate muhajedingruppe Den Nationale Befrielsesfront, som dog indgik i den fælles muhajedinregering, som blandt andet talte den radikale fundamentalistiske muhajedinleder Gulbuddin Hekmatyar, der efterfølgende vandt den interne magtkamp i Afghanistan – for siden at blive efterfulgt af Taleban-styret. »Men måske kunne vi have forhindret, at forholdene udviklede sig anderledes, hvis vi havde udvist et større engagement i Afghanistan, også efter Sovjetunionens tilbagetrækning,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her