Note
Læsetid: 1 min.

Fatwa

Indland
14. juli 2007

En fatwa er vejledning fra en religiøs lærd (Iman eller Mufti), men betragtes ikke som bindende.

De fleste fatwaer relaterer sig til hverdagssituationer, hvor der opstår tvivl i forhold til religiøs adfærd. Men det ses også, at en fatwa gives som svar på spørgsmål af større international karakter. Eksempelvis udtalte de spanske muslimer en fatwa mod Osama Bin Laden i forbindelse med terrorbombningerne i Madrid i 2005. Her var opfordringen at tage afstand fra islamisk radikalisme.

Udenfor muslimske kredse er en Fatwa ofte forbundet med den dødstrussel, som den iranske Ayatollah Ruhollah Khoneini udstedte over Salman Rushdie.

I flere arabiske lande respekteres fatwa som svar på spørgsmål angående familieanliggender. Det gælder eksempelvis i Egypten, hvor Fatwa House er den institution, der udsteder regler for ægteskaber, skilsmisser og arvespørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her