Interview
Læsetid: 3 min.

Forbudte prutter

Forstoppelse er en folkesygdom, især blandt kvinder. En kur er at få tyktarmen spulet med vand
Indland
23. juli 2002

»Cirka halvdelen af befolkningen har fordøjelsesproblemer,« siger Jette Plesner, leder af Colon Klinikken – det betyder tyktarmsklinikken – i Bagsværd. »Det er et meget tabuiseret problem – folk sidder jo ikke og taler med andre mennesker om deres ildelugtende prutter.«

Jette Plesners klienter repræsenterer både en vid social spredning og en stor aldersmæssig spredning. Men det store flertal med maveproblemer er kvinder.

Mestendels handler det om forstoppelse: »Der er en udbredt forestilling om, at forstoppelse rammer gamle mennesker. Det bidrager også til tavsheden. Men det er i høj grad også et problem for unge mennesker,« siger Jette Plesner.

Et andet udbredt problem er irritabel tyktarm: »Mange kender det i mild form som cowboybukser, der sidder godt om morgenen, men er en katastrofe om aftenen.«

»Irritabel tyktarm er en medicinsk diagnose, men sundhedssystemet giver som hovedregel blot folk det råd, at de skal holde op med at drikke kaffe og spise mere rugbrød. Det er absurd,« mener Jette Plesner: »Man skal da ikke gå rundt med et irriteret, rødt og hævet indre organ. Det skal så vidt mulig helbredes.«

Få spulet tyktarmen

Colonklinikken har en kur mod forstoppelse. Den består i, at få spulet tyktarmen med 80-100 liter lunkent vand: »Behandlingen renser tyktarmen, hvis sider kan være belagt med flere centimeters forrådnende substans. Afføringen i tarmen kan være meget gammel, og der kan sidde flere kilo,« fortæller hun.

På spørgsmålet om det ikke er et ekstremt udtryk for kvindelig rengøringsvanvid, ler Jette Plesner: »Sådan tænkte jeg også selv, da jeg for år tilbage hørte, at prinsesse Diana gennemgik denne behandling.«

Nu ser hun anderledes på sagen: »De fleste, som henvender sig her på klinikken, kommer med forgiftningssymptomer – eksempelvis ledsmerter, migræne, gigt eller voldsomme udslag af eksem.« »Kroppen bliver simpelthen forgiftet af de affaldsstoffer, der ophober sig i tyktarmen.«

Tarmskylningens vigtigste formål er at ændre tyktarmens bakterieflora, forklarer Jette Plesner:

»Der er tre kategorier af bakterier i tyktarmen. For det første mælkesyrebakterierne, som vi ikke kan få for mange af. For det andet forrådnelsesbakterier, som giver irritationsproblemer, hvis de kommer i overtal. Og så er der indimellem de udefrakommende sygdomsbakterier som for eksempel kolerabakterier.«

»Som sagt kan der ophobe sig en tyk belægning på tarmens inderside af celler, der er gået i forrådnelse. Vi skyller simpelthen denne belægning væk, så de sunde mælkesyrebakterier kan få plads igen.«

Jette Plesners forklaring på de mange dårlige maver er en kombination af et stresset liv, miljøgifte og forkert kost.

»Vores kost er jo efterhånden helt sindssyg – vi spiser jo snart ligesom amerikanerne,« siger Jette Plesner. Den store synder Ernæringsterapeut Caritas Locher peger primært på kosten som den store synder. Ni ud af ti af hendes klienter på Institut for optimal næring i København er kvinder, fortæller hun.

»Mindst halvdelen af dem lider af forstoppelse. Først og fremmest er kosten alt for fattig på fibre, fordi danskere spiser for få grøntsager. For det andet er tarmfloraen påvirket af konserveringsmidler og antibiotika. Penicillinen er den store skurk – især det, vi indtager i form af penicillinrester i kødet.«

»Kaffe, the og vin er heller ikke godt – det virker vanddrivende, dvs. sender vandet ud gennem nyrerne i stedet for gennem tarmen. Endelig giver mineralmangel – især magnesium – også forstoppelse.«

Selv om kosten er vigtig, er psykologien endnu vigtigere, mener Jette Plesner: »Alle vore indre organer bliver styret af det autonome nervestystem, som er direkte under påvirkning af psyken. Vi kender alle sammen til gåsehud som reaktion på en skrækhistorie –– det kan vi ikke styre.«

»Når så mange kvinder lider af forstoppelse, hænger det sammen med kvinders enorme trang til kontrol. I højere grad end mænd har kvinder brug for at føle, de har styr på tilværelsen og verden.«

»De – vi – bider i bogstavelig forstand tænderne sammen og knuger de indre organer sammen for at klare alle kravene. Dem er der som bekendt mange af for nutidens moderne mennesker.«
På spørgsmålet om, om den bedste afføringspille så i virkeligheden er at lære at sige nej, ler Jette Plesner igen: »Hvis folk kunne det, var der ikke brug for mig. Men vi har ikke lært at turde stå ved, hvad vi vil og ikke vil – og tage konsekvenserne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her