Læsetid: 4 min.

Jødisk terrororganisation i Danmark

Eksperter advarer mod Jewish Defence League. PET holder et vågent øje med den. Mosaisk Troessamfund tager det roligt
Indland
1. maj 2003

Den jødiske terrorgruppe Jewish Defence League har gennem længere tid arbejdet på at oprette en dansk afdeling. Organisationen er parat til at forsvare jødiske interesser med »alle« til rådighed stående midler og har til formålet oprettet en dansk hjemmeside, hvor interesserede kan melde sig ind. Eksperter i terror og jødisk ekstremisme advarer mod organisationen og opfordrer de danske myndigheder til at holde et særdeles vågent øje med den. Mosaisk Troessamfund tager derimod sagen helt roligt og mener, der udelukkende er tale om drengestreger. Jewish Defence Leagues danske hjemmeside bekender sig åbent til anvendelse af vold og erklærer, at organisationens formål er »at forsvare jødiske rettigheder, institutioner og enkeltpersoner og løse jødiske problemer med ALLE nødvendige midler... herunder styrke, magt og vold.« Interesserede inviteres til at henvende sig på e-mail ligesom det understreges, at alle jøder uanset religiøs opfattelse ligesom ikke-jøder kan optages som medlemmer, hvis de »kan forstå og støtte det, vi står for.« Information har forgæves forsøgt at komme i kontakt med indehaveren af den danske hjemmeside, både via e-mail, via den amerikanske moderorganisation, via kilder i det jødiske samfund og via en fiktiv hotmail adresse. Eksperter advarer Selv om Jewish Defence League har dusinvis af bombeattentater og adskillige politiske mord på samvittigheden i USA, er der ifølge professor i strafferetferetsekspert Vagn Greve ikke umiddelbart noget ulovligt ved den danske hjemmeside. »Truslen om at anvende ’alle midler’ er ikke konkret nok, fordi der hverken er tale om en trussel mod en bestemt person eller en bestemt gruppe af personer,« siger Vagn Greve. Alligevel advarer flere terroreksperter om, at Jewish Defence League er en organisation, myndighederne bør være opmærksom på. »Selv om JDL’s involvering i terrorattentater ligger flere år tilbage i tiden og deres aktiviteter i Europa først og fremmest er propaganda, bør de danske myndigheder holde øje med, om medlemmerne skifter propagandaen ud med vold«, siger Europas førende terrorekpert Paul Wilkinson, St. Andrew University. Og den vurdering bakkes op af Dominique Vidal, der er chefredaktør for Le Monde Diplomatique og en af Frankrigs førende kendere af bla. jødiske organisationers aktiviteter i og uden for Israel. JDL har de senere år gjort sig meget uheldigt bemærket i forbindelse med jødiske demonstrationer, hvor organisationen er blevet brugt som vagtværn. »Jeg mener bestemt, JDL er farlige. Organisationen er klart voldelig«, siger han. »Medlemmerne er meget radikale og har klart fascistiske tendenser. De vedkender sig den afdøde rabbiner Meir Kahanes ideologi. Han var åbent racistisk og talte om jødernes overlegenhed.« Vidal peger desuden på, at JDL er specielt uberegneligt, fordi de til forskel for mange andre jødiske grupper ikke står til ansvar for nogen som helst. Herhjemme finder Lars Erslev Andersen fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Univeristet det »bekymrende, at en organisation som Jewish Defence League findes i Danmark.« »JDL bekender sig til vold og har en idéologi, der bygger på selvtægt. Deres mål er et beskytte jøder under sloganet ’Aldrig igen’, en henvisning til Holocaust, kz-lejre osv. Det er da dybt problematisk, hvis de begynder at agere herhjemme,« siger Erslev. Holder øje Hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, er man ifølge chefkriminalinspektør Hans Jørgen Bonnichsen, »bekendt med JDL’s danske hjemmeside,« men af operationelle årsager ønsker han hverken at af-eller bekræfte, om PET holder øje med organisationens danske medlemmer. »Det er en del af PET’s opgave at overvåge ekstreme højre- og venstreorganisationer, der har til hensigt med magt at påvirke samfundet,« siger han til Information. Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at der »ikke umiddelbart er noget ulovligt ved at etablere en afdeling af JDL i Danmark.« Heller ikke selv om organisationen bekender sig til vold. »Vi interesserer os ikke for retorik, kun handlinger,« siger han. I USA figurerede JDL i midten af 80’erne på FBI’s liste over terrororganisationer, men det gør den ikke længere. Og i dag vil FBI af princip ikke at forholde sig til, om JDL stadig bør betragtes som en terrororganisation. FBI’s talsmand vil dog godt bekræfte, at det amerikanske forbundspoliti i øjeblikket »efterforsker personer med forbindelse til Jewish Defence League.« Så sent som i december 2001 blev JDL’s to øverste ledere Irving Rubin og Earl Krugel arresteret i Los Angeles, mens de var ved at forberede attentater mod en moske, og mod det arabisk-amerikanske kongresmedlem Darrell Issa. Helt ubetydelige I Mosaisk Trossamfund tager man organisationens tilstedeværelse i Danmark med ophøjet ro. »Ifølge vores oplysninger har organisationens danske del kun to aktive medlemmer, som indtil nu ikke har foretaget sig noget. De er helt ubetydelige« siger sikkerhedschef Jerry Hesner. Og han bakkes op af trossamfundets formand Jacques Blum, der også mener, at JDL Denmark kun tegnes af »to forstyrrede unge mennesker« fra en større by »syd for Århus.« Blum oplyser, at det ene af medlemmerne »Jakob« tre gange har henvendt sig telefonisk til ham for at tilbyde beskyttelse og hjælp, hvilket han »naturligvis har takket nej til.« Det er ikke lykkedes Information at kommer i kontakt med denne Jakob.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her