Læsetid: 3 min.

Nu må Pias synspunkter kaldes racistiske

Nu trækker Pia Kjærsgaard ikke flere i retten, når hun beskyldes for at have racistiske synspunkter, forudser Karen Sunds, der tirsdag vandt injuriesag i Højesteret
Indland
18. juni 2003

Nu trækker Pia Kjærsgaard ikke flere i retten, når hun beskyldes for at have racistiske synspunkter, forudser Karen Sunds, der tirsdag vandt injuriesag i Højesteret Det var ikke en overtrædelse af straffeloven, da forretningsudvalgsmedlem Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU i Radioavisen i oktober 1999 erklærede, at hun ikke ville identificeres med »Pia Kjærsgaards racistiske synspunkter«. Det fastslog fem enige dommere i Højesteret i går og ændrede dermed domme fra Retten i Århus og fra Vestre Landsret, der havde givet Dansk Folkepartis leder medhold. Pia Kjærsgaard havde sagsøgt Karen Sunds for injurier. »Dommen giver os den ytringsfrihed, vi burde have krav på,« siger Karen Sunds til Information. »Højesterets dom betyder, at der kan blive en mere fri debat. Det er helt uholdbart, at den ene part i en politisk debat skal veje sine ord på en guldvægt, mens den anden part kan slippe af sted med at sige injurierende ting,« mener hun. Forskellige betydninger Med dommen siger landets højeste domstol, at det er i orden at sige, at Pia Kjærsgaard har »racistiske synspunkter«. Dommen bygger på udtalelser fra Dansk Sprognævn, som fastslår, at »racistisk« og »racisme« kan bruges i flere forskellige betydninger. I dommen fastslår Højesteret, at Karen Sunds brugte ordet »i en betydning, som sigter til forskelsbehandling og undertrykkelse af eller blot afstandtagen fra grupper af mennesker, som godt kan være af samme race som en selv«. Derimod har Karen Sunds ikke brugt »racistisk« i en af de to ældre betydninger, der har at gøre med »nazismens racelære og dens følger for jøderne« eller »en races overlegenhed over andre«. Seniorforsker Pia Jarvad, Dansk Sprognævn, oplyser, at begrebet racisme allerede i 1965 – i en artikel i Politiken – for første gang blev brugt i den betydning, Sunds ifølge Højesteret har anvendt det i. Lederen af Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination (DRC), juristen Niels-Erik Hansen, vurderer, at højesteretsdommen ikke giver folk lov til at kalde Pia Kjærsgaard for »racist«, selv om man gerne må sige, at hun har »racistiske synspunkter«. Forfatteren Lars Bonnevie blev i foråret 1999 ved Københavns Byret idømt dagbøder og pålagt at betale erstatning til Pia Kjærsgaard. Året før havde han i Weekendavisen skrevet: »For ingen andre er så åbenlyst racistiske og har i den grad oppisket stemningen mod indvandrere og flygtninge som Pia Kjærsgaard og hendes folk.« Niels-Erik Hansen mener, at sagen mod Bonnevie ville være faldet anderledes ud, hvis Højesterets afgørelse i Sunds-sagen havde foreligget. Hele striben Professor dr. jur. Ole Krarup, der repræsenterer Folkebevægelsen mod EU i Europaparlamentet, og som selv gik ind i retssagen på Folkebevægelsens vegne, vurderer, at »hele striben« af tidligere sager, som Pia Kjærsgaard og andre fra DF har anlagt mod folk, der har sat dem i forbindelse med racisme, ville været faldet anderledes ud i lyset af Højesterets dom. Karen Sunds havde ikke selv forestillet sig, at sagen skulle ende i retten, da Radioavisen i 1999 spurgte hende, hvorfor Folkebevægelsen ikke ville samarbejde med Dansk Folkeparti op til folkeafstemningen om den fælles EU-valuta: »Hvis jeg havde vidst, at det skulle koste mig så mange kræfter, havde jeg sikkert lavet en eller anden taktisk formulering. Men det er ikke sådan, jeg fortryder det. Pia Kjærsgaard er kommet godt af sted med at trække så mange folk i retten. Det tror jeg på, at vi har fået stoppet nu,« siger Karen Sunds. Til Ritzau siger Pia Kjærsgaard: »Højesteret er også mennesker. Jeg mener ikke, at det er en rigtig dom. Mennesker kan tage fejl, og jeg mener, at Højesteret tager fejl, men det må jeg acceptere.« »Det er ikke kun synspunkter, jeg fremfører. De er ganske almindelige, dagligdags synspunkter, som danskerne giver udtryk for. De har efter min begrebsverden intet med racisme at gøre,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her