Nyhed
Læsetid: 3 min.

Udlængsel koster dyrt

På få år er antallet af folke- og førtidspensionister, som får udbetalt deres sociale pension i udlandet, mere end tredoblet. Endnu flere vil rykke teltpælene op i de kommende år
Indland
27. oktober 2003

På få år er antallet af folke- og førtidspensionister, som får udbetalt deres sociale pension i udlandet, mere end tredoblet. Endnu flere vil rykke teltpælene op i de kommende år

Pensionister foretrækker i stigende grad at nyde deres otium under skyggefulde palmer i Frankrig, langs den spanske solkyst eller midt i den svenske natur. Siden midten af 1990’erne er antallet af folke- og førtidspensionister, som får udbetalt deres sociale pension i udlandet, mere end tredoblet, skriver Ugebrevet A4 i dag.

Sidste år var tallet knap 23.000, og udviklingen vil fortsætte de kommende år i takt med, at de store årgange når pensionsalderen.

En prognose fra Den Sociale Sikringsstyrelse anslår således, at antallet af folke- og førtidspensionister, som får sendt deres pension til udlandet, vil stige med hele 34 procent alene frem til år 2005. Antallet omfatter også de udlændinge, som har boet i Danmark og derved optjent ret til pension. Det vil betyde, at der bliver udbetalt pension til lige så mange folk i udlandet, som der bor folk i mellemstore danske byer som Ringsted, Herlev og Ebeltoft.

Men pensionsflugten koster det danske samfund penge. Mange penge. Alene sidste år blev der udbetalt pensioner for knap 900 millioner kroner til folk i udlandet, men heraf blev der blot betalt 78 millioner kroner i skat til Danmark. Pensionister, der slår sig ned i for eksempel Spanien eller Frankrig, slipper nemlig for at betale den høje danske skat af deres sociale pension.

Mange pensionister har også lagt penge til side måned efter måned til deres private kapital- og ratepensioner og har trukket opsparingen fra i skat. Nu hæver de deres pensionsformue i udlandet til en væsentlig mildere beskatning. Derved går den danske husholdningsøkonomi glip af store indtægter i form af først og fremmest tabte skatter, men også mindre moms, fordi pensionerne ikke omsættes herhjemme. Det betyder også tab af danske arbejdspladser. Hvor meget den danske stat mister i tabte skatteindtægter, fordi pensionisterne flager ud, er dog svært at gøre præcist op.

Den tidligere økonomiske vismand, professor Søren Bo Nielsen fra Handelshøjskolen i København, har i flere år forsket i internationale skatteforhold. Han mener, at folk har fået en skatterabat gennem årene, som bør komme det danske samfund til gode, men han forudser, at problemet vokser de kommende år.

»Der er flere og flere mennesker, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og som stadig er i fuld vigør. De har i kraft af deres rejser i udlandet forelsket sig i et andet land. Derfor vil dette mønster gå en opgang i møde. Men det danske samfund har et tilgodehavende, da folk har trukket deres pensionsbidrag fra i skat gennem årene. Dette bidrag ville jeg ønske kunne bevares i vores skattesystem,« siger Søren Bo Nielsen til Ugebrevet A4.

Udlændinge til Danmark

Der er da også udenlandske pensionister, som vælger at slå sig ned i Danmark. Men typisk er der for hver udenlandsk pensionist, som bosætter sig her i landet, to danske pensionister, som rejser ud.

Drømmen om et glas tempereret Rioja i aftenskumringen, og et mildt skatteklima har ganske vist lokket mange ældre til de varme middelhavslande med folkepension hjemmefra i reserve.

Men det er først og fremmest Sverige og vores øvrige nabolande, som lokker folk til, når de rykker teltpælene op og slår nye rødder i deres tredje alder.

Halvdelen af de danske folkepensioner, der bliver udbetalt til udlandet, ender således hos ældre med adresse især i Sverige, men også i Norge eller Tyskland.

Ifølge kontorchef i Den Sociale Sikringsstyrelse, Gunnar Poulsen, er det blandt andet et udtryk for, at flere orienterer sig mod udlandet og alligevel bevarer en tæt tilknytning til Danmark.

»Men det er meget individuelt fra person til person. Spørger man de godt 8.000 personer bosat i Sverige om, hvorfor de er flyttet, vil man nok få lige så mange forskellige svar,« siger han.

Et par åbenlyse fordele som lavere boligpriser og leveomkostninger spiller formentlig en væsentlig rolle for mange, når de beslutter at flytte til Sverige. De senere års galopperende boligpriser i Storkøbenhavn og andre dele af landet har gjort det svenske boligmarked særdeles attraktivt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her