Læsetid: 3 min.

Højre-ekstremist er spindoktor

Fogh-regeringens spindoktor roser SS-officer og vender sig mod integration af muslimer. Politikere og eksperter opfordrer til spindoktorens afgang
Indland
25. november 2003

Beklagelse til Henrik Gade Jensen

Forbindelser til nazistiske kredse og en åbenlys modstand mod muslimer.

Det får nu flere politikere og eksperter til at opfordre statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at se nærmere på én af regeringens spindoktorer.

Det drejer sig om kirkeminister Tove Fergos (V) pressemedarbejder Henrik Gade Jensen, som i årevis har plejet tæt kontakt til miljøet på den yderste danske højrefløj.

Spindoktoren har bl.a. rost synspunkter fra den tidligere SS-officer Franz Schönhuber, og løbende skrevet stærkt fremmedfjendske indlæg.

Henrik Gade Jensen skriver f.eks. i dagbladet Politiken:

»Som en oprørshandling lufter jeg gerne min svinehund, vedstår mit fremmedhad, dyrker diskriminationen og plejer mine fordomme.«

Spindoktorens hadske tone udgør et problem for regeringen og for hele folkekirken, mener biskop i Århus, Kjeld Holm:

»Det er et udtryk for xenofobi og en stigmatisering af mindretal. Det er yderst problematisk for kirken, fordi folk tror, at kirken kun er for den bestående hvide, danske klasse. Jeg er dybt betænkelig ved, at den mand skriver ministerens taler,« siger Kjeld Holm.

Også i Folketinget rejser flere politikere tvivl om, hvorvidt spindoktoren bør bestride jobbet.

Selv afviser Henrik Gade Jensen, at hans personlige holdninger påvirker arbejdet for regeringen:

»Jeg har siden 1989 undervist på universitetet og aldrig modtaget en klage over at have blandet mine personlige holdninger ind. Det taler for sig selv,« siger han.

Nazi-forbindelse

Regeringens spindoktor har op gennem 1990’erne været særdeles aktiv som skribent i det ekstreme højrefløjsmiljø.

Han har været anmelder på Den Danske Forenings blad, Danskeren.

Lige som han har været involveret i foreningerne Dansk Forum og Dansk Samling.

Dansk Forum har ifølge forsker i nynazisme René Karpantschof slægtskab med nazismen.

Også på sin egen hjemmeside har Henrik Gade Jensen tidligere gjort sig bemærket med bl.a. rosende ord om den daværende leder af det ekstreme tyske parti Republikanerne, tidligere SS-officer Franz Schönhuber.

Henrik Gade Jensen forklarer:

»Jeg vil ikke lade en person bedømme af, hvordan vedkommende fremstilles i medierne. Jeg undersøger indholdet af, hvad han har sagt. Der er ikke tale om beundring,« siger pressemedarbejderen.

I de senere år er modstanden mod muslimer og indvandring blevet dominerende for Henrik Gade Jensen.

Efter 11. september skriver han om muslimer:

»At skære alle over en kam er en forholdsregel, nemlig en klog måde at forholde sig på, indtil andet dukker op.«

Han fortsætter:

»I en tid, hvor jeg som hvid mand skal bøde for, hvad slavehandlerne gjorde i 1700-tallet, er der intet forkert i at aftvinge muslimer i Danmark et loyalt sikkerhedstjek.«

Efter han blev ansat af regeringen, har Henrik Gade Jensen fjernet sin hjemmeside fra internettet uden dog at stoppe sin læserbrevsaktivitet.

Ifølge ekspert i holocaust-benægtelse Mikkel Andersson tilhører regeringens spindoktor den »ultra-national konservative« fløj i Danmark.

En fløj, som de seneste seks-syv år har bevæget sig fra grænsende til nazisme og ind mod den mere stuerene midte:

»De her synspunkter er ekstreme nok, men er blevet mere mainstream i de senere år. I og med at folk som Søren Krarup og Jesper Langballe er valgt i Folketinget, så er det svært at sige, at de udgør en fare for demokratiet,« siger Mikkel Andersson.

Fergos problem

Forsker i politiske bevægelser René Karpantschof siger:

»Henrik Gade Jensen er i sig selv en institution på den yderste højrefløj. Det undrer mig, at ministeren har valgt en person med så ekstreme holdninger«.

Næstformanden for Folketingets kirkeudvalg, Karen Klint (S) opfordrer kirkeminister Tove Fergo til at overveje spindoktorens job:

»Jeg kan kun tage afstand fra de synspunkter, han har. Og jeg frygter, at med så vidtgående private holdninger, så vil det være svært ikke at lade det påvirke arbejdet,« siger Karen Klint.

Også SF’s kirkeordfører Margrete Auken finder spindoktorens »passion« problematisk:

»Jeg fik en prop, da han blev udnævnt. Jeg kan ikke komme på noget, der ligger længere ude på højrefløjen, end han gør. Ikke noget, som jeg vil navngive i hvert fald. Det er forbløffende ekstremt,« siger hun.

Formand for kirkeudvalget, Birthe Rønn Hornbech (V) erklærer sig som principiel modstander af både Gades synspunkter og spindoktorer. Men det må være op til kirkeministeren, hvis de politiske meninger skal have konsekvenser, mener hun.

Henrik Gade Jensen mener selv, at hans tanker er helt stuerene:

»Det, jeg står for, er mainstream i dag. Men tidligere blev det betragtet som kættersk,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her