Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tvivl om tidligere Tvind-skolers uafhængighed

Ransagningen af Tvinds hovedkvarterer i 2001 forbinder Tvind med statsstøttede skoler, der ellers har fået støtte betinget af et brud med skolesamvirket
Indland
7. februar 2004

En række tidligere Tvind-skoler er under mistanke for at have fået uberettiget statstilskud. Skolerne skulle have kappet alle bånd til skolesamvirket i 1998, men dokumenter Information har fået aktindsigt i viser, at der tre år senere stadig var forbindelse mellem skolerne og den kontroversielle organisation.

Forbindelserne kan eksistere den dag i dag. I 1998 godkendte Undervisningsministeriet en række tidligere Tvind-skoler, der tilsyneladende brød med Tvind-koncernen, efter at myndighederne i 1996 havde fjernet støtten til skolesamvirket. Med godkendelsen fulgte et statstilskud og et krav om at skolerne var frigjort fra alle bånd til Tvind.

Papirerne, som Information har fået adgang til hos Undervisningsministeriet, rejser imidlertid tvivl om skolernes reelle uafhængighed: »Kære Poul. Hermed (…) en kopi af bestyrelsesprotokollen. Jeg vil høre om du vil læse protokollen igennem. Jeg vil gerne tale med dig på fredag eller lørdag om den…,« skriver den daværende skoleforstander, Ole Tarp, for Friskolen i Starreklinte til Poul Jørgensen, der i flere år har fungeret som officiel talsmand for Tvind. Brevet er fra februar 2000, hvor skolen i to år skulle have været helt fri af alle forbindelser til Tvind.

Forstander fyret

For Ole Tarp fra Friskolen i Starreklinte, har afsløringerne allerede fået den konsekvens, at han er blevet fyret. I september 2003 måtte han således skrive under på sin egen fratrædelsesaftale. Hans kone Lene Colding, der også har været ansat som lærer på skolen, har selv valgt at fratræde. Parret er mangeårige medlemmer af Tvinds Lærergruppe (LG). Om fyringen fortæller Ole Tarp: »Jeg kunne vælge enten at melde mig ud af Lærergruppen eller beholde mit job på Starreklinte. Og selv om jeg er utrolig glad for mit arbejde, så mener jeg altså, at det her handler om menneskerettigheder.«

Skolens bestyrelsesprotokol blev sendt til Poul Jørgensen i al hemmelighed, da Ole Tarp flere gange havde forsikret bestyrelsen om, at hans kontakt til LG ikke havde med skolen at gøre. Det var nemlig en af flere betingelser for, at skolen overhovedet kunne modtage tilskud fra staten.

I oktober 2002 fik Friskolen i Starreklinte sat kniven for struben af Undervisningsministeriet. Kontorchef Henrik Køber i ministeriets institutionsstyrelse forklarer: »Forstanderen og skolens navn var dukket op i forbindelse med Holstebro politis ransagninger hos Tvind. Det sår jo tvivl om, hvorvidt friskolen burde modtage statstilskud.«

Skolen optrådte sammen med flere andre på en liste under overskriften ’Den ny skoleflade i DK’, hvor elevtal og de månedlige indtægter for hver enkelt skolevirksomhed under Tvind er angivet. Med andre ord en liste, som friskolen ikke burde stå på. Ministeriet krævede en forklaring og fandt det problematisk, at Ole Tarp havde sendt bestyrelsesprotokollen til Poul Jørgensen. Bestyrelsesformand i Friskolen i Starreklinte Poul Jensen, fortæller: »Vi blev chokerede. Vi vidste godt, at Ole var medlem af Lærergruppen og havde flere gange bedt ham om at forlade den. Det ønskede han ikke, men forsikrede, at han ikke ville drøfte skolen i Lærergruppen. Det gjorde han alligevel.«

I dag kan Ole Tarp ikke forklare, hvorfor Starreklinte fremgår af listen: »Det skyldes måske, at der er en række skoler, der bruger Tvinds pædagogik. Det har vi jo også gjort her på Starreklinte.« »Jeg har sendt protokollen til Poul Jørgensen, fordi han er min ven. Det var en privat henvendelse, hvor jeg bare bad om gode råd,« siger Ole Tarp. De gode råd er blevet dyre for Friskolen i Starreklinte. Inden den 4. april i år skal skolen bevise, at båndene til Tvind endegyldigt er brudt. Derfor søger de nu en ny forstander. »Vi håber på at få afsluttet denne sag og få lov til at drive skole uden at høre ordet Tvind igen,« siger bestyrelsesformand Poul Jensen.

Kære Amdi

Tvindlederne Kirsten Larsen og Mogens Amdi Pedersen er blevet orienteret om oprettelsen af Den Ny Skoleflade i DK. Som f.eks. i januar 2001, hvor »Kære KLAP«, dvs. Kirsten Larsen og Amdi Pedersen, bliver orienteret om en arbejdsweekend »den kommende weekend er for skolekammeraterne i Den ny Skoleflade i DK en Aktionens Permanens weekend.…« Ole Tarp afviser at have deltaget i dette arrangement.

»Kære Ruth og Marlene. Hermed status fra LG's Skolearbejde for februar måned. K+K Erling og Anne Marie.« Under denne hilsen fra marts 2000 følger en liste og statusopgørelse over Tvinds skoler. Her står også Lyshøj Friskole i Veddinge og Storkøbenhavns Fri, Efter- og Højskole i Hørsholm. På begge skoler går det, i følge listen, »som planlagt.« Det er bemærkelsesværdigt, da de påstår at have brudt med Tvindsamvirket og på den baggrund modtager penge fra staten. Også Lyshøj Friskole og Storkøbenhavn Fri-, Efter- og Højskole skal nu forklare sig over for Undervisningsministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her