Læsetid: 5 min.

Bo Bresson: Giv familien indhold

Drop dyre, politiske krav på børnefamiliers vegne og beskriv familien som en fordel, for det er den, siger far til fem og ejer af virksomheden FamilyLab
Indland
22. maj 2004

Bo Bressons dage er inddelt i moduler. Når de fem børn er sendt af sted i institution og skole i landsbyen Brædstrup mellem Horsens og Silkeborg, hvor familien bor, arbejder Bo Bresson tre timer uforstyrret af telefonopkald og e-mails. Derefter holder han en times pause. Går en tur eller mediterer. Det næste tre timers modul kan han tale i telefon eller besvare mails.

Fra klokken 16 til 20 henter han børn, snakker med dem om deres dag, laver mad, børster tænder og putter. Herefter arbejder han måske igen et par timer. Familien Bresson har god tid. Både til arbejdet og familien. Det er nemlig en myte, at vi mangler tid. Vi har masser af den, mener Bo Bresson.

Sammen med sin ægtefælle driver familiestrategen, som han kalder sig, bl.a. driver vidensvirksomheden FamilyLab, som sælger kurser til virksomheder og fagforeninger om, hvordan man gør familien til et aktiv for individ, arbejdsplads og samfund. Ægteparret har skrevet bogen Kompetenceklanen, der er en guide til at blive både nærværende i familien og effektiv på jobbet, og Bo Bresson er på vej med en ny bog om de 12 principper, han har udviklet for at opnå en effektiv tilværelse i videnssamfundet.

Politikere overbyder Familiestrategens regnestykke ser sådan ud: En almindelig voksen sover cirka syv timer i døgnet. Herefter har hun 120 vågne timer om ugen. De 45 bruger hun på arbejde og transport. Herefter har hun 75 timer til familie, fritid og andre gøremål.

»Det er ikke tid, vi mangler. Et menneske bruger sammenlagt otte år af sit liv på at se fjernsyn. Så vi bruger tiden forkert, fordi vi ikke har lært at indrette os i videnssamfundet. Resultatet er stress, sygdom og skilsmisser,« siger Bo Bresson.

En ny undersøgelse fra Dansk Jurist- og Økonomforbund peger på, at medlemmerne er stressede. Dansk Magisterforening har lavet en med tilsvarende resultat, og for to år siden fremlagde Ingeniørforeningen en stressundersøgelse, hvori den største årsag til stress blev udpeget til at være manglende balance mellem familie- og arbejdsliv.

Rapporter fra bl.a. Socialforskningsinstituttet viser, at den fleksibilitet, som Bo Bresson mener, er nødvendig for at skabe sammenhæng mellem arbejde og familie i et videnssamfund, blot gør det meget værre for mange.

»Men det er ikke fleksibiliteten, der er noget galt med. Det er os, der ikke har lært at håndtere den,« siger Bo Bresson. Derfor nytter det heller ikke noget, at beskæftigelsesministeren foreslår lukkeloven ophævet og udvidelse af daginstitutionernes åbningstider for at give børnefamilierne mere fleksibilitet. Eller at socialministeren kræver flere dyre omsorgsdage for alle danske børnefamilier, mener familiestrategen:

»Det skal være dyrt og flot, før det er politik. Men politikerne gør i virkeligheden ondt værre for børnefamilierne ved at foreslå dyre løsninger. Så tænker folk, ’åh nej, er det nu den dyre, umulige familie igen’. I stedet skulle det politiske niveau gå foran og ændre holdningen til, at familien er en fordel. Alle undersøgelser viser, at vi bl.a. er mindre syge, arbejder mere, bliver mere kompetente, når der er balance mellem arbejde og familie.«

Overenskomsterne på arbejdsmarkedet er endnu et eksempel på, at det ikke er nye familiekrav, der er brug for. »Vi skal udnytte de muligheder og rammer, vi allerede har,« pointerer familiestrategen.

Familien er lukket inde i den samme onde cirkel af dårlig omtale i ligestillingsdebatten, mener Bo Bresson. Den udnævnes til et sted med ensidigt, gentaget arbejde, uden udfordringer og personlig udvikling og med voksne, der flygter tilbage på jobbet.

»Så er det jo ikke underligt, at det er svært at overbevise mænd om, at de skal tage ansvar i familien,« siger han. Familie? Hvorfor? Hvis der skal mere sammenhæng mellem arbejde og familie, må vi bruge mere energi på at give familien indhold og gøre den spændende. Hvorfor har vi en familie? Og hvad vil vi med den?, er de spørgsmål, vi må stille os selv. Familien skal være en udfordring, hvor man skaber et indhold, man holder af, så familien kommer til at fylde lige så meget som arbejdet, og ikke bare er en kæp i hjulet.

En god døgnrytme og et tidsskema, som det, Bo Bressons dag er inddelt i, kan være et værktøj, der hjælper familier med at holde familie- og arbejdsliv adskilt. Når de to verdener flyder sammen, kommer den dårlige samvittighed over ikke at gøre nogen af delene godt nok. Rytmen på arbejdspladsen kan også forbedres og udvikles. Når Bresson-virksomheden FamilyLab rådgiver store virksomheder som f.eks. Novo Nordisk i at gøre familien til et aktiv, handler det bl.a. om at skabe ro til, at medarbejderne kan arbejde koncentreret.

Enkelte steder har Bo Bresson haft held til at indføre, at mails kun frigives to gange om dagen f.eks. kl. 8.30 og 12.30. At have tre timers moduler med forskelligt indhold kan også sagtens indføres på en almindelig arbejdsplads, hævder familiestrategen. F.eks. kunne man have et modul med møder, og et modul, hvor medarbejderne kunne arbejde koncentreret, da de konstante afbrud i døgnrytmen skaber ineffektive medarbejdere.

Et af Bressons 12 principper på vejen til at opnå et effektivt videnssamfund er bl.a., at det ikke som i industrisamfundet handler om tempo, men derimod om at træffe de rigtige beslutninger.

»I industrisamfundet brugte vi uanede mængder af energi på at øge produktionen gennem rationalisering og effektivisering. Men i stedet for at bruge den samme mængde energi på at udvikle metoder til at tilrettelægge de nye grænseoverskridende opgaver i videnssamfundet, bruger vi stadig industrisamfundets måde at planlægge på i højt tempo. Vi skal lære at tilrettelægge opgaver i videnssamfundet og sætte grænser for arbejdet,« siger Bo Bresson.

Og så er der parforholdet, som er udgangspunktet for enhver familie. Hjemme hos familien Bresson i Brædstrup står der ’Dig og mig tid’ på skemaet onsdag formiddag. Her handler det ikke om børn og arbejde, men om Bo og Lene Rikke Bresson.

»Alt for ofte går al den stress ud over parforholdet. Det er ikke uden grund, at der er 16.000 skilsmisser i Danmark hvert år. Men det var jo parforholdet, der startede det hele, så det skal der værnes om,« siger Bo Bresson.

Vil forske om samspil

Bo Bresson er i gang med at finde midler til et toårigt forskningsprojekt, hvor fire virksomheder skal afprøve og dokumentere nye løsninger på samspil mellem arbejde og familieliv.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her