Nyhed
Læsetid: 3 min.

Offentligt ansatte sætter aldersrekord

Den offentlige sektor lider af massive aldersproblemer
Indland
16. august 2004

Nye tal viser, at den største aldersgruppe blandt de ansatte i staten er de 55 til 59-årige. Amter og kommuner lider også af manglende generationsskifte. Hvis ikke problemet løses, vil der opstå mangel på arbejdskraft, når de erfarne medarbejdere snart pensioneres, skriver Ugebrevet A4.

Mangel på stort set alt fra lærere, forskere, social- og sundhedsassistenter, læger og kontoruddannede kan blive en realitet inden for få år. Hele den offentlige sektor lider under, at der ikke er gjort klar til et storstilet generationsskifte, der skal ske inden for de kommende 10 år. Mens gruppen af ældre medarbejdere er hastigt voksende, bliver gruppen af yngre ansatte konstant mindre og mindre. Derfor er der ingen til at overtage arbejdet, når op mod 300.000 offentlige ansatte inden for de næste 10 år trækker sig tilbage.

Forsker Tina Kongsø fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut, AKF, vurderer, at manglen på arbejdskraft især vil ramme inden for sundhedsområdet. Men i tidligere studier, der kun omhandler hovedstadsområdet, kommer AKF også frem til, at der vil opstå mangel på lærere, pædagoger og kontoruddannede - med mindre en lavkonjunktur sætter ind, og beskæftigelsen dermed falder.

»Det offentlige har sandt at sige ikke haft nogen heldig hånd med at håndtere aldersproblemet. Inden for de kommende år vil en stor gruppe medarbejdere på grund af alder forlade den offentlige sektor, og kampen om rekruttering af unge medarbejdere skal kraftigt intensiveres,« siger Tina Kongsø.

Ifølge data fra Finansministeriets forhandlingsdatabase og Det Fælleskommunale Løndatakontor, slår aldersproblemet igennem i både staten, kommunerne og amterne:

På det statslige område er 35 procent af de godt 150.000 ansatte i dag ældre end 50 år. For otte år siden var tallet kun 28 procent. Dengang var 29 procent til gengæld yngre end 35 år. I dag er den gruppe faldet til 22 procent. Den største aldersgruppe er de 55-59-årige.

I kommunerne er andelen af medarbejdere over 50 år steget fra 30 procent i 1998 til 34 procent i dag. Andelen af unge under 35 år er i hele perioden 25 procent.

Amternes situation er lig kommunernes med en stigning fra 29 procent til 33 procent seniorer. Andelen under 35 år er ligeledes konstant på 25 procent.

Til sammenligning har det private arbejdsmarked en markant yngre profil. I 1997 var 52 procent af de ansatte yngre end 35 år. Sidste år var tallet faldet til 44 procent. Og andelen af ansatte, der er ældre end 50 år er i perioden steget fra beskedne 17 procent til 21 procent. Den største aldersgruppe er her de 35 til 39-årige.

Rekruttering

Sat på spidsen har det offentlige to muligheder for at løse problemet. Enten får man den store gruppe ældre medarbejdere til at undlade at gå på pension, eller også lokker man tusindvis af unge til at søge ind i den offentlige sektor. Men her vil det offentlige ikke få det let, forudser Tina Kongså.

»Der er udsigt til alvorlige rekrutteringsproblemer. Og det drejer sig ikke kun om at sikre sig det nødvendige personale, men også at de har de nødvendige kvalifikationer,« siger hun.

Hun anbefaler derfor, at kapaciteten på en lang række sundhedsuddannelser og videregående uddannelser udvides, at efteruddannelsen af de offentligt ansatte styrkes, og at fleksibiliteten mellem de enkelte faggrupper udvides. Allerede i dag er manglen på uddannet arbejdskraft så udtalt, at kommunerne på flere områder er nødt til at benytte sig af uuddannet arbejdskraft.

Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening er der i øjeblikket ikke akut lærermangel, men det fremgår af undersøgelsen, at 1.600 fuldtidsstillinger er besat af lærere uden læreruddannelse.

I Kommunernes Landsforening, KL, ser chefkonsulent Stine Hinge-Christensen de uuddannede lærere som en tendens, vi kan komme til at se meget mere til i fremtiden. I dag er mere end 42 procent af lærerne ældre end 50 år, og med en gennemsnitlig tilbagetrækningsalder for lærerområdet på 61 år, betyder det, at knap 30.000 lærere skal pensioneres i løbet af de kommende 10 år.

»Når 1.600 lærere i dag ikke har en læreruddannelse, betyder det jo, at vi lige nu har en lærermangel på 1.600. I stedet for at have tomme stole ved katederet har skolerne været nødt til at ansætte lærere uden uddannelse,« siger hun og peger på ældreplejen som et andet område, hvor det ikke er urealistisk, at man i fremtiden vil se et stort antal hjemmeplejere uden uddannelse.

»Hvis vi ikke kan skaffe tilstrækkeligt med sosu-assistenter, tror jeg ikke, at de ældre kommertil at sidde alene. Men konsekvensen bliver nok, at de i stedet får besøg og hjælp af medarbejdere uden den nødvendige uddannelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her